Milano Moda Haftası’nın yıldızları

Her geçen gün biraz daha hareketlenen, moda dünyasının başkenti olma yolunda hızla ilerleyen Milano, İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyon sunumlarını geride bıraktı. Resmi takvimi yarın sona erecek olan Milano Kadın Moda Haftası’nın en sıkı takip edilen markaları çoktan defile ve sunumlarını tamamladı. Moda basınının tanıdık yüzleri Gucci, Armani, Fendi ve Prada gibi markaların mağazalarından aldıkları yeni sezon parçalarını bavullarına yerleştirip Paris’e doğru yola çıkmaya hazırlanırken biz de bu defilelerde neler olup bittiğine göz atalım.

Tropikal tutku

Deri ve kürk gibi malzemeleri ustaca işlemeyi başaran ve adı bu zanaatla özdeşleşen Fendi, İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonuyla hem yeniliğe doğru bir adım atıyor hem de köklerine sıkı sıkıya tutunuyor gibiydi. Yoğun trafik nedeniyle bir hayli geç ulaşabildiğim Fendi defile alanındaki uçuk pembe, mavi ve sarı üçgenler, koleksiyonda da tekrar eden köşegen çizgiler ve üçgen formlara gönderme niteliğindeydi. Bir palmiyeden esinlenerek hazırlanmış çanta sapları ya da hasır örgülerin deriyle eşleştirildiği yeni çanta modelleri, Fendi’nin aksesuar oyununda hep bir adım önde olduğunu yeniden kanıtladı. Koleksiyonda yer alan açık ayakkabılar da bütün bacağı kaplayan uzunluktaki çorap - çizmeler de koleksiyonu yakından gören kadınların beğenisini toplamayı başardı. Aksesuarlardaki güçlü duruş elbette koleksiyonun geneline de yansıyordu. Üçgen form ve çizgililerin transparanlarla yarıştığı parçalarda fütürist bir yaklaşımı benimseyen Karl Lagerfeld, Fendi ile ilgili hayallerini günden güne büyütmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

50 yıllık miras

Camlarından güneş ışığı süzülen, hafifliğin ve mutluluğun herkesi sardığı Etro defile alanı, henüz ilk dakikadan keyifli bir defile izleyeceğimizin habercisiydi. Veronica ve Kean Etro kardeşlerin kadın ve erkek koleksiyonlarını ilk kez bir araya getirip sunduğu Etro İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonu beyaz rengin hakimiyetinde açıldı. Erkek ve kadınlar arasında değiş tokuş yapılan parçalar ve araya serpiştirilen renklerle koleksiyonun enerjisi giderek yükseldi. Pek çok renk, desen ve kesimin denendiği koleksiyonun finaline doğru karşımıza çıkan sportif parçalar, Etro’nun 50 yıllık mirasını geleceğe taşımaktan çekinmediğini gösterdi. Markanın bu koleksiyonla birlikte başlattığı değişim hareketinden bir hayli umutlu olduğumu söylemeliyim.

Haberin Devamı

Kadınlar için kadınlar

Geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen erkek moda haftasında Prada defile alanını ‘en sevilen defile alanı’ seçmiştim. Sebebi belli; bu dev alan yaratıcı ellere emanet edildiğinde muhteşem bir sanat eserine dönüşen boş bir kanvas sanki. Tıpkı Prada İlkbahar/Yaz 2018 defilesindeki parçalarda olduğu gibi. Herhangi bir mağazadan satın alabileceğiniz çizgili bir gömleği düşünelim. Prada kadını bu gömleği alıyor, yakasını kendi dilediği renk ve modelde değiştiriyor. Ön kısmında farklı kadın çizerlerin sanat eserlerinden birkaç tanesi hayat buluyor. Sonuçta karşımıza kişiye özel ve çok kimlikli bir tasarım çıkıveriyor. Çizerlerden bahsetmişken detay vereyim. Miuccia Prada, bu koleksiyonda ‘kadınlar için kadınlar’ felsefesini benimsiyor. Farklı çizerlerin süper kahraman tanımlarını hem defile alanına hem de tasarımlara yansıtıyor. Şort ve gömleklerin hakimiyetindeki koleksiyonun zirvesindeyse üst üste giyilerek stilize edilmiş gömlek, tişört ve büstiyerden oluşan sofistike görünümler yer alıyor.

Haberin Devamı

Genişleyen bir dünya

Milano Moda Haftası’nın en iddialı isimlerinden Giorgio Armani, tekdüzeleşme korkusundan mıdır bilmem, bir süredir farklı denemeler içerisinde. Giorgio Armani İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonu da bu denemelerin en yenisi. Giderek hacim kazanan, hem fiziki hem de mecazi anlamda genişleyen bir dünyada kendisine yeni alanlar bulan tasarımcı, bu heyecanı bizimle paylaşmaktan çekinmedi. Koleksiyondaki bazı desenler kimi zaman bir çantadan bir takım elbiseye sıçradı. Kolye veya şapka gibi aksesuarlardaki şaşırtıcı asimetri ve hacim farklılıkları, koleksiyonun sıkıcı hale gelmeden akıp gitmesini sağladı. Moda basını tarafından ‘yeni bir adım’ olarak görülen koleksiyonun renk patlamalarını siyahın farklı kullanımlarıyla dengelemesi de eleştirmenlerden tam not aldı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR