Roller değişiyor

Moda dergilerinde adeta köşe kapmaca oynayan editörler, birbiri ardına görevi bırakan tasarımcılar derken moda dünyasında rollerin değişmesine alıştık. Buna bir de son dönem koleksiyonlarında kadın ve erkek dünyalarına ait parçaların birbiri içine geçmesi eklenince ne yapacağımızı şaşırdık.

Bilincimize kodlanan renkler artık cinsiyet kalıplarından sıyrıldı. Tercih ettiğimiz kıyafet ve aksesuarlar da öyle. Milenyum gençlerinin bu gerçekliği, sektörün önde gelen dergilerinden birisinin kapağında yer alacak kadar önemli hale gelmişe benziyor.

Amerikan Vogue dergisinin kapağında adeta ‘cinsiyetsiz’ tasarımlar içerisinde boy gösteren Gigi Hadid ve Zayn Malik çifti, sınırları en stil sahibi şekilde zorluyor. Çekimin yıldızı olan Gucci takım elbiseler, Gigi ya da Zayn ikilisinden herhangi biri tarafından giyilebilecek kadar geçişken oldukları için kafalar karışıyor.

Çekime eşlik eden röportajdan sızan ilk bölümlerden anladığımız şeyse, çiftin birbirlerinin kıyafetlerini giymekten çok hoşlandıkları. Toplumsal duruşumuz, kadınların erkeklere özgü olduğunu düşündüğümüz parçaları giymesini kabulleniyor aslında. Sevgilisinin kazağını üzerine geçirmiş bir kadın, bize sempatik bile görünebiliyor. Ancak tersini düşününce, sevgilisinin tişörtünü giymiş bir erkek, pek de rastladığımız bir manzara olmasa gerek. Röportajda Gigi ve Zayn, bu algıyı kıracak bir sohbetle moda severlere içlerini döküyor.

Haberin Devamı

Ben bu kapak çekimini ve çekime eşlik eden röportajı çok beğendim. Bakalım modanın kutsal ayı olan Eylül ayından hemen önce standartları bu kadar yükselten Amerikan Vogue, bizi bir sonraki sayısında nasıl şaşırtacak?

ERDEM ve H&M birlikteliği yolda

Kendimi bildim bileli ERDEM markasını ve yaratıcısı Erdem Moralıoğlu’nu ‘Moda dünyasının dahi Türk çocuğu’ veya ‘Başarılı Türk markası’ gibi tanımlamalarla yan yana görürüm. Tabii ki sadece Türkçe yayınlarda.

Türkiye dışında her yerde tasarımcının kendisinden ya da markasından ‘Londra merkezli’ olarak bahsedilir. Açıp baktığınızda, web sitesinden röportajlara kadar pek çok yerde markanın bir Türk markası algısından çok uzakta konumlandırıldığı dikkatinizi çekecektir.

Haberin Devamı

ERDEM’in kimlik karmaşasını bir yana bırakıp buralara konu olma sebebine geçelim. Her sene büyük heyecanla beklediğimiz H&M ve tasarımcı iş birliklerinin en yenisi, Londra merkezli ERDEM ile gerçekleşecek.

Ne yalan söyleyeyim, daha önce Karl Lagerfeld, Versace, Lanvin gibi önemli markalar ve isimlerle buluşan H& M’in ERDEM ile olan iş birliği hepimizi şaşırttı. Tabii ki iyi yönde.

ERDEM ve H&M birlikteliği pek çok açıdan ilkleri de bünyesinde barındırıyor. Erdem Moralıoğlu ilk kez bir marka iş birliğinde yer alıyor. Bunun yanı sıra tasarımcı ilk defa bir erkek koleksiyonu sunmanın heyecanını yaşıyor. Birlikteliğin duyurulduğu reklam filminde Baz Luhrmann ile çalışılması da yine bir ilke işaret ediyor.

Dünya çapında yıldızlar giydiren, koleksiyonlarıyla moda takipçilerinin radarına girmeyi başarmış, gündem yaratabilen güçlü bir marka olan ERDEM’in H&M ile özdeşleşen hızlı moda dünyasına sunabileceklerini hayal etmeye başladım bile. Tasarımlarla buluşmamızsa Kasım’ın 2’sinde.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR