Milano’nun Kare Ası!

Geçtiğimiz hafta sonu erkek stilinin nabzını tutmak üzere Milano’daydım. Güzel hava, stil sahibi davetliler ve Prada, Fendi, Armani gibi dünya devi markaların birbirinden iddialı koleksiyonlar buluşunca ortaya çok keyifli bir tablo çıktı

KİM bilir kaçıncı kez geldiğim bu şehir, beni yine kendisine hayran bıraktı. Dört güne yayılan Milano Erkek Moda Haftası sırasında pek çok defile, davet ve gösterime katıldım. Bu etkinlikler arasında bazıları vardı ki, Milano’nun kare ası olarak adlandırmamak olmazdı. Şimdi gelin klasik İtalyan stilini sorgulayan, hep biraz daha gelişim gösteren, yeniliğin peşinde koşarken sanatı ve düşünceyi de es geçmeyen bu koleksiyonlara birlikte göz atalım.

Milano’nun Kare Ası

Kurumsaldan Kaçış

Cuma, akşam üstü. Ofisten çıkıp şehrin nabzını tutmak üzere sokaklara çıkacak, hafif bir akşam yemeği sonrası arkadaşlarıyla buluşacak, sonrasında da gecenin getirdiklerini karşılayacak bir erkekle beraberiz. En azından Fendi İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonunun bende bıraktığı ilk izlenim bu.

Defile alanı, markanın Roma’da bulunan genel merkezinin girişinden ilham alınarak tasarlanmış. Tavana kadar mermer kaplı defile alanına, koleksiyonun temasına uygun olarak asansörler ve turnikeler yerleştirilmiş. Aslında bu benim için bir sürpriz olmamalıydı çünkü davetiye, kurumsal şirketlerde sıklıkla karşılaştığımız hani şu boyuna asılan kimlikler gibi tasarlanmıştı.

Haberin Devamı

Podyumda ise bejler, uçuk pembeler ve toprak tonları arasında dönüp duran ve kurumsal dünyadan kaçışı sergileyen tasarımlar vardı. Koleksiyonda seçili parçalar üzerinde, sanatçı Sue Tilley’ye ait çizimler görmekse bu koleksiyonu bir adım daha öteye taşıdı.

Fendi defilesinin en ilginç anlarından birisiyse markanın ‘F if For’ adlı yeni aktivasyonuna dahil olan yetenekli gençler sayesinde yaşandı. Müzisyen, yazar, kaligrafi sanatçısı gibi isimlerden oluşturulan ekip, tabii ki Fendi kombinleriyle, defilenin en ön sırasındaydı. Markanın yaratıcı gençlere ulaşma yolundaki bu hamlesi, kurumsal dünyadan kaçış yolundaki koleksiyonla birebir örtüştüğü için benden artı puan aldı.

Haberin Devamı

Başka bir gerçekliğe doğru

GerçeK hikayeleri yeni bir dille anlatmayı deneyen Miuccia Prada, daha önce kadın koleksiyonunda sunduğu sportif yaklaşımı, erkeklerin dünyasına da taşıdı. Özel olarak hazırlanan çizimlerle bezeli Prada defile alanı sadece Milano Erkek Moda Haftası’nın en iyi sahnesi olmakla kalmadı, aynı zamanda pek çok stil sahibi erkeği de ağırladı.

Koleksiyondaki çok sayıda tulum veya kalın kabanlar, bir yaz koleksiyonu sunan Miuccia Prada’yı hiç rahatsız etmişe benzemiyor. Öyle ki kuliste “Son dönem takıntım bu tulumlar. Yapacak bir şey yok” diyor ve ekliyor: “Kabanlar da oldukça naif ve hafif olan parçaları tamamlamak ve bir denge yaratmak için seçildi.” Yani ilk bakışta yadırganabilecek parçaları kendi sisteminde hayati noktalara yerleştiriyor ve bize de sadece bu tasarım dehasına saygı duymak kalıyor.

Prada İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonunda favorilerim, üzerinde çizgi roman sayfaları basılı ceketler ve kısa şortlarla tamamlanmış çift renkli gömlekler.

Haberin Devamı

Yükseliş sürüyor

Milano’da hava 34 derece. Ancak Ermenegildo Zegna, bunu avantaja çevirerek eski bir üniversitenin avlusunda stil dolu bir vaha yaratmayı başarmış. İlkbahar/Yaz 2018 sezonunda erkeklere sportif lüks tasarımlar sunan Zegna, koleksiyonda farklı tekniklerle üretilmiş parçalar kullanmış.

Marka sadece tasarım anlayışını bir adım ileri götürmekle kalmamış, aynı zamanda dijital dünyanın gerekliliklerine uymayı da başarmış. Defiledeki bazı parçalar -son zamanlarda pek çok markanın defilesinde olduğu gibi- ertesi gün vitrinlerdeki yerini almış.

Ermenegildo Zegna koleksiyonunda favorilerim, deniz gözlüklerini andıran gözlükler, Tiziano modeli günlük spor ayakkabılar ve çizgili bomber tipi ceketler.

Moda imparatorluğu

Eğer yarattığınız marka sizin adınızı taşıyorsa ve farklı kadın ve erkek koleksiyonlarından ev dekorasyonuna kadar pek çok alanda bu adı bir ikon haline getirdiyseniz defile alanınıza büyük puntolarla ‘Made in Armani’ yazdırma hakkına sahipsiniz demektir. Tıpkı ‘moda dünyasının imparatoru’ 82 yaşındaki Giorgio Armani’nin yaptığı gibi.

Haberin Devamı

Milano’da izlediğim Giorgio Armani İlkbahar/Yaz 2018 defilesi bizi gümüş, gri ve doğal tonlardan oluşan güçlü bir açılışla karşıladı. Sonrasında küçük renkli dokunuşlar ve mavinin tonları geldi. Son bölümdeyse karşımızda tepeden tırnağa beyaz parçalardan oluşan altı kombin vardı.

Podyumdaki tasarımlardan gözümü ayırabildiğim tek bir an oldu, onda da One Direction grubundan tanıdığımız genç şarkıcı LiamPayne’e denk geldim. Marka çizgisine göre bir hayli genç bulduğum bu ünlü isimle yan yana gelmek, Bay Armani için bir doz gençlik aşısı gibiydi diyebilirim.

DİĞER YENİ YAZILAR