Modanın yakın tarihine yolculuk

Dijital dünyada kalıcı olabilecek moda yayınlarına rastlamak giderek daha da zorlaşıyor. Her şeyi hızlıca tükettiğimiz sosyal medya çağında, dijitalde kalıcı olmayı başaran yayınlar kocaman bir alkışı hak ediyor.

Bu yayınların başında gelen forum formatındaki The Fashion Spot adlı web sitesi 15. yaşını bir seçkiyle kutlamaya karar vermiş. On milyonun üzerinde mesaj barındıran, basılı dergilerdeki moda çekimlerinden tutun da markaların sezon kampanyalarına kadar her konuda fikir alışverişi yapılan forumda bugüne kadar en çok dikkat çeken konular, aslında bizim de yakın moda tarihine şöyle bir bakış atmamızı sağlıyor. Listeye birlikte göz atıyoruz:

- Ayrımcılık Meselesi: 2008 yılında Vogue Italia tarafından hazırlanan ‘Siyahi Sayı’ moda dünyasının en çok konuşulanları arasındaydı. Çekimlerde ve kapağında sadece siyahi modellerin kullanıldığı bu sayı, yakın dönemde kaybettiğimiz editör Franca Sozzani’nin tahtını sağlamlaştıran çalışmalardandı.

- Yeni Top Modeller: 2007 yılında kapağına Raquel Zimmermann, Coco Rocha, Doutzen Kroes gibi on modeli taşıyan Amerikan Vogue dergisi, o zamanlar için ‘yeni’ olarak adlandırdığı bu yıldızların şimdilerde sosyal medya yıldızlarının karşısında ezileceğini elbette tahmin edemezdi.

Haberin Devamı

- Yine Top Modeller: Aslında nostaljik yönümüzü tırmalayan sadece dergi kapakları değil. Louis Vuitton 2008 İlkbahar/Yaz reklam kampanyasında Mert Alaş’a canlı renkler arasında iddialı pozlar veren Naomi Campbell, Eva Herzigova, Stephanie Seymour gibi ünlü isimler hala hafızalarımızda.

- Elveda Galliano: 2011 yılında John Galliano’nun Dior’dan apar topar kovulması hem yarattığı şok nedeniyle çok konuşuldu hem de bu koltuğa kimin oturacağının bilinmemesiyle... Sonuçta moda dünyasında hiçbir koltuk boş kalmaz, değil mi?

- Rötuş Mağdurları: Dijital dünyada son on beş yıl içerisinde en çok konuşulan konular arasında rötuş mağduru modeller geliyor. Kimi zaman belleri gereksiz şekilde inceltilen, kimi zaman bir kol ya da bacağı yanlışlıkla silinen, kimi zamansa kendisinden başka herkese benzeyen modelleri bugüne kadar çok konuştuk, bu gidişle daha da çok konuşacağız.

Haberin Devamı

Retro duygular

Hazır moda dünyasının tozlu sayfaları arasında gezmeye başladık, bir adım daha ileri gidelim. 70’lerin yıldız isimlerinden Farah Fawcett eminim hepimizin hafızalarındadır. ‘Charlie’nin Melekleri’ ile tanıdığımız, dalgalı sarı saçlarıyla aşk yaşadığımız Fawcett, dizinin setinde çekilen bir fotoğraf sayesinde moda tarihinde de kendisine hatırı sayılır bir yer edinmişti. Nike Cortez ayakkabılarıyla kaykay yapan yıldızın bu fotoğrafı, özgün ve özgür bir stilin örneği olarak kayıtlara geçmişti. Yıllar sonra Nike, bu anı yeniden yaratarak retro duygularımızı kabartıyor. Günümüzün en çok takip edilen modellerinden Bella Hadid, markanın yeni kampanyasında Farah Fawcett’ın ikonik fotoğrafıyla benzerlik gösteren bir kareyle karşımıza çıkıyor. Nike’ın Cortez modeli yeniden trendler arasına girer mi zaman gösterecek ancak Farah Fawcett’ın aradan geçen yıllara rağmen popülaritesinden hiçbir şey kaybetmediği ortada.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR