Gazete Vatan Logo

Kör kuyularda 492 Türk kayıp

1974 yılındaki katliamlarda Rum askerleri tarafından öldürülüp kuyulara atıldıktan sonra olaya şahit olan Rumların itiraflarıyla bu zamana kadar 225 Türk’ün cesedine ulaşıldı. 492 kayıp Türk’ün cesetleri ise hâlâ bulunamadı...

Kör kuyularda 492 Türk kayıp

Rum Politis gazetesinin ‘Kıbrıs: Cezalandırılmamış Suçlar Dosyası’ başlığı altında yayımladığı haberde, 15 Ağustos 1974’te evlerinden toplanarak öldürülen 84 Kıbrıslı Türk’ün katledilmesi emrini, Rum Genelkurmayı’nın verdiğini yazdı. Bu haberle Rum basını, ilk kez katliamları yıllar sonra dile getirdi.

İlk itiraf komandolardan

Ancak bu ilk itiraf değildi. Daha önce Rum yazar Panikos Neokleus’un Kıbrıs Barış Harekatı sırasında askerlik yapan Rumların anılarını derlediği “Kıbrıs’ta 1974’te göz ardı edilenler” adlı kitap, savaşta yaşanan korkunç bir katliamın itirafına sahne oldu. Kitabında Neokleus, 20 Temmuz 1974 gecesi Doğruyol mevzilerinde esir alınan 20 kadar Türk mücahidin canlı canlı uçurumdan atıldığı baskına katıldıklarını anlattı.

Kayıp Şahıslar Komitesi...

Kıbrıs’taki kayıpları araştıran ‘Kayıp Şahıslar Komitesi’nde görevli bir yetkili VATAN’a yaptığı açıklamada hâlâ cesedine ulaşılmayan 492 kayıp Kıbrıslı Türk’ün olduğunu söyledi ve “Olaylara şahit olup itirafta bulunan Rumlar sayesinde 225 Türk’ün naaşına bu zamana kadar ulaşıldı. Diğerlerini bulmak için çalışmalar devam ediyor” dedi. Birleşmiş Milletler’in himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kurulan komite, 1963-1964 ve 1974’te meydana gelen trajik olayların sonucunda listelenen şahısların gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmesi işlemlerinde görev alıyor. Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor. Kararlar oybirliği ile alınıyor.

Haberin Devamı

KEMİKLERE DNA TESTİ

Kayıp Şahıslar Komitesi’nde görevli yetkililer, toplu mezarlarda ve kuyularda bulunan kemiklere DNA testi yaparak kimlikleri belirlemeye çalışıyor.

VİCDAN AZABI ÇEKEN YATALAK RUM ANLATTI

52 yıl önce iki Türk’ü gömdük

85 yaşındaki yatalak bir Rum, 2 yıl önce ‘Vicdan azabı çekiyorum. 52 yıl önce iki Türk’ü öldürüp arabalarıyla gömdük’ dedi. Adı açıklanmayan Rum ihbarcı, ‘Ben öldürmedim ama beraber gömdük’ diyerek aracın gömülü olduğu eski kömür ocağını tarif etti. 10 gün süren kazılarda araç bulundu. Türk Mukavemet Teşkilatı’nın Girne sorumlusu İbrahim Nidai ile spor yorumculuğu yapan Şevket Kadir’in kimlikleri DNA testi ile doğrulandı. Kayıplar Komitesi’ne gelen itiraf ve ihbarlar hakkında yasal işlem yapılmadığı için yatalak olduğu belirtilen Rum itirafçı ceza almadı. Bir süre sonra da aynı itirafçı 21 Aralık 1962’te kaçırılan polis memuru Hasan Nural Ezel’in cesedinin bulunmasında yardımcı oldu. Aynı bölgede 4 polisin naaşının aranmasına ise devam ediyor.

Haberin Devamı

RUM GAZETE YAZI DİZİSİYLE İTİRAF ETTİ

Evlerinden toplayıp kurşuna dizdiler...

Rum Politis gazetesi, ‘Kıbrıs: Cezalandırılmamış Suçlar Dosyası’ başlığı altında yayımladığı yeni haberde, 15 Ağustos 1974’te evlerinden toplanarak öldürülen 84 Kıbrıslı Türk’ün katledilmesi emrini, Rum Genelkurmayı’nın verdiğini yazdı. Gazete, Taşkent katliamının tamamen karanlıkta kaldığını yazdı. Rum Politis gazetesi, ‘Kıbrıs: Cezalandırılmamış Suçlar Dosyası’ kapsamında yayımladığı ilk haberinde, 11 Mayıs 1964’te 10 Kıbrıslı Türk’ün, Rum polisleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Emir genelkurmaydan

Politis gazetesi, Kıbrıslı Türklere uygulanan katliamı, ‘Bir gecede 10 Kıbrıslı Türk’ü . Mağusa’da 11 Mayıs 1964’teki soykırımı polisler yaptı’ başlığıyla verdi. Bu haberin ardından, gazete dosya kapsamında yeni haber yayımladı. Gazete, 15 Ağustos 1974’te Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Genelkurmaylığı’nın emri üzerine, evlerinden toplanan 13 yaş ve üzerindeki 85 Kıbrıslı Türk erkeğin, Taşkent ilkokulunun bahçesine getirildiğini yazdı. Gazete ardından 84 kişinin kurşuna dizilerek öldürüldüğünü, katliamdan sadece 1 kişinin kurtulduğunu belirtti.

Dakikalarca topluca ateş

Politis, cesetlerin üzerine düşerek hayatta kalan Kıbrıslı Türk Suat Kafadar’ın Rum polisine verdiği ifadeyi de yayımladı. Kafadar katliama giden süreci şöyle anlattı: (Taşkent) Tohni ve civar köylerden Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türkleri yakaladı ve okulun bahçesinde topladı, sonra ıssız bir bölgeye götürdü. Orada Kıbrıslı Rumlar ateş açmaya başladı. 5-10 dakika sonra silahlar durdu. Rumlar, üzerime cesetler düştüğü ve örtüldüğü için beni öldü zannetti. Rumların gittiğinden emin olduktan sonra ayağa kalktım ve kaçtım.

Haberin Devamı

Kıbrıs’taki ilk havacı şehit anıldı

Türk Hava Kuvvetleri’nin 1964’te Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda uçağı isabet alan ve paraşütle atlaması sonrası Kıbrıs Rum kesiminde esir alınarak şehit edilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in adı, Türkiye’nin dört bir yanındaki yüzlerce park, cadde ve sokakta yaşatılıyor. Kıbrıs’taki ilk Türk hava harp şehidi olan Cengiz Topel, her yıl ölüm yıl dönümü olan 8 Ağustos’ta Edirnekapı Sakızağacı Hava Şehitliği’ndeki kabri başında anılıyor.