Gazete Vatan Logo

Köprüyü geçtik

Sisteme dayalı arızaları tarihe kattıklarını söyleyen Bakan Berat Albayrak, “Sistem olarak da ülke olarak da biz köprüyü geçtik. Artık yapmamız gereken daha çok çalışarak Türkiye’yi büyütmek” dedi

Köprüyü geçtik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK parti Tuzla İlçe Başkanlığı’nı ziyaret etti. Türkiye’yi büyütmek için çabaladıklarını ve 2019’un tarihi açıdan çok önemli bir süreç olduğunu belirten Albayrak, “Türkiye’nin daha büyüyerek güçlenerek gittiği bu istikamette iki tane hayati şeye ihtiyacı var, bu türbülanstan daha güçlü çıkması için. Farkındayız veya değiliz, Türkiye köprüyü geçti. İhtiyaç olan bu iki şeyden birisi siyasi anlamda ülkenin birlik ve beraberlik içinde yek vücut olması. Elhamdülillah, 15 Temmuz’da bu operasyon 80 milyona pahalı da olsa çok büyük bir tecrübe ve beraberlik kazandırdı. İkincisi, 10 yıllardır sıkıntısını çektiğimiz sisteme dayalı arızaları devamlı gündeme getirmeye yönelik problemi 16 Nisan’da tarihe kattık. Sistem olarak da ülke olarak da biz köprüyü geçtik. Bundan sonrası zaman meselesi. Yapmamız gereken içeride daha çok çalışarak Türkiye’yi büyütmek” diye konuştu.

Enerji tıkır tıkır

Aralık’ta dünyanın en büyük güneş paneli fabrikasının temelini attıklarını, dünyanın en büyük sondaj gemilerinden birini getirdiklerini söyleyen Albayrak, “Yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz ünitesi (FSRU) gemimiz geldi, onun açılışını yapacağız. Bor madeniyle ilgili yeni bir stratejik açıklama var, yeni yatırımlar... Bir takvim yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek tutarı olan

Haberin Devamı

42 milyar liralık yatırımı gerçekleştirdik, elektrikte, iletim ve dağıtımda. Enerji tıkır tıkır. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı, TürkAkım, FSRU... Dünyanın ekosistemi değişiyor, ekonominin dengesi değişiyor. Türkiye, bunun tam kalbinde ama buna hazır mıyız? Merak etmeyin, hazırız. Maden de arayacağız, nükleeri de yapacağız. Akdeniz’i Karadeniz’i karış karış, Allah’ın izniyle arayacağız. Türkiye’nin geleceğini etkileyecek adımları en doğru ve bilimsel bir şekilde atacağız” dedi.

Türk Akım Mayıs’ta kıyıya ulaşacak

Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğalgaz boru hattı projesi TürkAkım’da yaşanan son gelişmeler hakkında proje sözcüsü Aslı Esen bilgi verdi. Projenin iki hattında toplam kapasitenin 31.5 milyar metreküp olduğunu hatırlatan Esen, bunun 15.75 milyar metreküpünün doğrudan Türkiye’nin kullanımına açılacağını, geriye kalan kapasitenin Avrupa’ya iletileceğini söyledi. Esen, projenin iki hattında toplam 700 kilometrelik inşaatın tamamlandığını kaydederek, toplam uzunluğun 1.860 kilometre olacağını ifade etti. ‘Pioneering Spirit’ isimli boru döşeme gemisinin günde ortalama 4 kilometre hat inşa ettiğini vurgulayan Esen, “TürkAkım doğalgaz boru hattı projesi 15 milyon konutun enerji ihtiyacını karşılayabilecek yıllık kapasiteye sahip. İki hattan oluşan projede, ilk hattın Türk kıyılarına Mayıs’ta ulaşmasını öngörüyoruz. 2019 sonunda da ilk gazı Türkiye’ye ulaştırmayı planlıyoruz” dedi.
Talibi çok
Esen, projenin Avrupa’ya gidecek kısmı için Bulgaristan ve Yunanistan’la görüşmelerin devam ettiğini anımsatarak, “Avrupa’da Sırbistan ve Macaristan hükümet düzeyinde ilgi gösterdiler. Şu anda projeyi çevreleyen güzel bir hava var diyebilirim” ifadelerini kullandı.
Boru hattının denizdeki kesimi Rusya’nın Anapa kentinden Türkiye’nin Kıyıköy beldesine dek Karadeniz boyunca yaklaşık 930 kilometre boyunca ilerliyor. Deniz bölümünün inşaatını Rus şirket Gazprom’un yüzde 100 iştiraki South Stream Transport B.V. şirketi gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı