Gazete Vatan Logo

Köprünün çökmesi kader değildir!

Cenova’da çöken Morandi Köprüsü’nün ardından İtalyan basını, son 5 yılda en az 10 köprünün çöktüğünü hatırlattı ve ülkenin yaşlanmış altyapı sistemlerinin bakımsızlığına dikkat çekti

Köprünün çökmesi kader değildir!

İtalyanlar, olayın ilk şokunu atlatmalarının ardından “Nasıl olur da her gün 75 bin aracın geçtiği bir köprünün çökmesine izin verilir” sorusunu sormaya başladı. Geçmişte ve bugün iktidarda olan siyasi partiler birbirlerini suçlarken uzmanlar ve basın “herkes tehlikenin farkındaydı” diyor ve İtalya’da halen yüzlerce yapının daha çökme riski taşıdığını vurguluyor.

‘İtalya yaralandı’

İtalyan gazeteleri dün, Morandi Köprüsü’nün çökmüş halde göründüğü çarpıcı fotoğrafları baş sayfalarına taşıdı. Corriere della Sera “Hasta köprüde katliam”, La Repubblica “Cenova savaşta gibi, kenti birleştiren köprü çöktü”, La Stampa “Köprüde katliam, İtalya yaralandı” manşetleriyle çıktı.

Yüzde 60’ı riskli

İtalyan basını, son 5 yılda en az 10 köprünün çöktüğünü hatırlattı ve ülkenin yaşlanmış altyapı sistemlerinin bakımsızlığına dikkat çekti. Corriere della Sera, ülkedeki viyadüklerin yüzde 60’ının risk altında olduğunu yazdı. La Repubblica da yaşlanan ve bakımı gerekli şekilde yapılmayan 300 köprü ve tünelin tehlike yarattığını belirtti. La Repubblica da, Morandi Köprüsü’nün ve İtalya’nın altyapısının genel durumunu Cenovalı ünlü mimar Renzo Piano’ya sordu. Piano, köprünün aşırı yağış ve yıldırım nedeniyle çökmüş olabileceği iddialarıyla ilgili olarak “Doğanın anarşisinin, yıldırım ve yağmurların anarşisinin kontrol edilemeyeceğini düşünen kaderciliğe inanmıyorum. Köprüler kader yüzünden çökmez. Kimse bize kaderden bahsetmesin” dedi.

Haberin Devamı

Tamamı çökebilir

200 metrelik kısmı çöken köprünün ayakta kalan kısımlarının da çökme ihtimaline karşı civardaki binalarda yaşayanlar tahliye edildi.

Siyasiler topu birbirine attı

Morandi Köprüsü’nün çöküşünün dinamiklerinin yanı sıra, ülkedeki altyapı sistemlerinin genel bakımsızlığı da hemen her gazetenin tartışmaya açtığı bir konu oldu. 5 Yıldız Hareketi-Lig hükümetinden, eski iktidarları suçlayan açıklamalar gelirken bir önceki iktidar partisi Demokratik Parti cephesi ise Lig’in geçmişte birçok hükümete ortak olduğunu, 5 Yıldız Hareketi’ninse geçmişte Morandi Köprüsü’ndeki trafiği azaltacak bir projeye karşı çıktığını savunuyor.

Haberin Devamı

‘Herkes biliyordu’

Corriere della Sera gazetesi ise hükümet ve muhalefetin suçu birbirlerine atmasını eleştirerek “Geçersiz mazeretler: Herkes biliyordu” başlığını kullandı. Antonino Polito imzalı bir makalede ise, “İtalya 1960’larda inşa edilen, 1990’lardan bu yana kendi haline terk edilen ve son 10 yıldır da çökmeye başlayan bir ülke” denildi.