Gazete Vatan Logo

Köprülerde KGS Başladı

Boğaz Köprüleri ile otoyollarda 1999 yılından bu yana uygulanan Otomatik Geçiş Sistemi' ne (OGS) ek olarak nakit ödemelere alternatif olarak geliştirilen ve teknolojik altyapısı T.C. Karayolları ile Aselsan tarafından sağlanan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS), Ocak 2005 itibariyle uygulanmaya başladı

Boğaz Köprüleri ile otoyollarda 1999 yılından bu yana uygulanan Otomatik Geçiş Sistemi' ne (OGS) ek olarak nakit ödemelere alternatif olarak geliştirilen ve teknolojik altyapısı T.C. Karayolları ile Aselsan tarafından sağlanan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS), Ocak 2005 itibariyle uygulanmaya başladı.

Visa'dan yapılan açıklamaya göre, Visa markalı temassız akıllı kartların kullanıldığı proje, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın ödeme sistemleri çalışmalarını yürüten Bileşim A.Ş işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Kartlı Geçiş Sistemi'nde, OGS'de araca takılan elektronik etiket yerine, KGS geçişini sağlayan teknolojiyi üzerinde barındıran Visa kredi kartları kullanılıyor. Ziraat Bankası'ndan ve Halk Bankası'ndan edinilebilen KGS akıllı kartları, cep telefonlardaki gibi kontör yüklenerek ya da kredi kartı hesabı ile ilişkilendirilerek kullanılabiliyor. Bu altyapı sayesinde geçiş ücretleri, bankadaki kredi kartı hesabından veya karta yüklenen paradan otomatik olarak düşülüyor.

VISA Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uzun soluklu bir yatırım olan Kartlı Geçiş Sistemi projesinin altyapı çalışmalarına destek verdiklerini belirterek, "Visa olarak ülkemizde gerçekleşen önemli bir 'ilk'in daha içerisinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Bugüne kadar Türkiye'de, ilk banka kartı
ürünü, ilk EMV uyumlu chip kart işlemi, ilk e-ticaret çalışmaları, ilk ön-ödemeli kart ürünü ve daha birçok yenilik Visa ve üye bankaları kanalı ile gerçekleşti. Bugün de Türkiye'de ilk karayolu ulaşım kartı yine Visa markalı olarak uygulanmaya başlanıyor. Kartlı Geçiş Sistemi'nin, sağlayacağı kolaylık ile araç sahipleri tarafından kısa zamanda benimsenecek ve yaygınlaşacak bir sistem olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı