Gazete Vatan Logo

Köprüde intihar önlemi

Uzmanlar, intiharların yoğun olarak yaşandığı iki köprüde, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde olduğu gibi bariyerli önlemler alınmasıyla bu tür vakaların önüne geçilebileceğini belirtiyor

Köprüde intihar önlemi

Türkiye’de her yıl ortalama 3 bin kişi intihar ederek hayatına son veriyor. Nüfusa göre en fazla intiharın yaşandığı il TÜİK verilerine göre Kars olurken, intihar girimlerinin adres olarak en yaygın kullanıldığı mekanlar ise İstanbul’daki Boğaz Köprüleri. Neredeyse her yıl onlarca kişi, köprüleri kendine adres seçerek hayatlarına son vermeye çalışıyor. Kimisi intihar ederken bir çoğu ise ikna edilerek köprüden indiriliyor. Ancak her intihar girişimi sırasında İstanbul’daki her iki köprüde de büyük trafik sıkışıklığı yaşanıyor.

Önlem alınması şart

Bazıları araçlar meraktan dururken bazıları ise güvenlik yüzünden yavaşlamak zorunda kalıyor. Sonuç olarak her intihar girişi sırasında köprü çekilmez hale geliyor. İstanbul’un üçüncü köprüsü yapılırken de bu durum göz önüne alınarak intihar eylemlerinin önüne geçilmesi 2 metre yüksekliğinde bariyerler kondu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne konan bariyerler, Fatih ve Şehitler Köprüsü için de örnek oldu. Bu iki köprüye de benzer bariyerler konulabilir mi sorusu akla geldi. Bu soruyu konunun uzmanlarına sorduk. Uzmanlar bunun mümkün olduğunu söyledi. İşte uzmanların görüşleri:

Haberin Devamı

Yerinde bir uygulama

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı (Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı): Köprülerde intihar olaylarının engellenmesi için bazı tedbirler uygulanıyor. Örneğin araçların köprüde durması yasaktır. Ancak yoğun trafik bu yasağı etkisiz hale getiriyor. İntihar girişimi olduğunda ise trafik içinden çıkılmaz hale geliyor. Akıllı teknoloji ya da güvenlik elemanları kullanılarak önlemler alınabilir. Ağ sistemi gerilerek de intiharlar engellenebilir. Burada yapılması gereken şu, intihar için önlemler aldığınızda köprüleri intihar için şov alanı ya da cazibe noktası olmaktan çıkartırsınız. İntihar girişiminde bulanacak insanlar için caydırıcı önlem olur. Bu tip önlemlerin alınması çok yerinde bir uygulama olur.

İnce tel olabilir

Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu (Karadeniz Teknik Üniversitesi Eski Rektörü): Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde intihar girişimleri için önlem alındı. Diğer iki köprü için de önlemler alınabilir ve mühendislik açısından bunun hesaplamaları yapılabilir. Yaklaşık 2 metre yüksekliğinde bariyerler konabilir. Köprünün taşıma gücüne doğru uygulama ile etkisi olmaz. İnce tellerden de bariyerler konabilir. Burada uygulanması gereken kural görüntü açısından olmalı. Alınacak tedbirler hem köprülerin görüntüsünü bozmamalı hem de köprüde seyahat eden insanların görüşlerini bozmamalı. Eğer ağ kullanırsa estetik açıdan iyi görüntü vermeyebilir.

Haberin Devamı

İBB Meclisi’nde tartışıldı

Köprülerdeki intihar konusu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayındaki toplantısında da gündeme getirildi. İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi Berke Merter, meclise konuyla ilgili önerge sundu. Bu önergesinde ise şu şu sorular soruldu: “Boğaz Köprüleri’nde intihar girişimine teşebbüs de bulunacakların hayatını kurtaracağı ve caydırıcı olacağı düşünülecek olan paslanmaz çelikten ağ köprünün iki kenarının altına uygun metrelerde konulabilir mi? 1 metre yüksekliğinde olan köprülerin yaya korkulukları üzerine intihara teşebbüs edecek vatandaşın çıkmasını engellemek için caydırıcı olacağı amacıyla 2-3 metre yüksekliğindeki çelik tel kafes örtüsü veya jiletli tel konulabilinir mi?”

Haberin Devamı

Tabela işe yaramadı intihar ağı çekiliyor

Dünyanın en çok intihar edilen yerlerinde birinci sırayı Çin’de bulunan Nankin Nehri alıyor. İkinci sırada ise 1500 rakamıyla Golden ABD’deki Gate Köprüsü bulunuyor. ABD’nin California eyaletindeki San Francisco şehrinde bulunan dünyaca ünlü Golden Gate Köprüsü’nde yıllık ortalamaya göre hemen hemen her hafta bir kişi atlayarak intihar ediyor. Golden Gate’deki bu intihar vakaları o kadar arttı ki köprü üzerinde intihar edecek kişilere düşünmeleri için bir tabela yerleştirildi. Tabelanın üzerinde ‘Karar vermek için son bir umut vardır’ ifadesi yer alıyor. Ancak bu tabelanın da işe yaramadığını anlayan eyalet yetkilileri Golden Gate Köprüsü’nün altına çelikten bir ağ gererek yaşamlarına son vermek isteyen kişileri kurtarmayı amaçlıyor. 3 yılda tamamlanacak olan projenin maliyeti ise 76 milyon dolar olacak. Köprünün 6 metre altına köprü ayaklarından bağlanan paslanmaz çelik ağ için halktan bağış toplanan bir de internet sitesi kuruldu.

Haberin Devamı