Gazete Vatan Logo

Köpekleri donmaktan kurtaran ekip

BAKUT ekibi geçtiğimiz hafta Uludağ‘da donmak üzere olan köpekleri kurtardı. Sis ve tipiyle geçen macera dolu hikayeyi ekipten dinledik, doğa yürüşü için de tavsiyeler aldık

Köpekleri donmaktan kurtaran ekip

Uludağ‘daki köpek kurtarma operasyonunu anlatır mısınız? Neler yaşadınız o gün?

Ahmet Nişanot: Derneğimizin dağcılık branşı olarak 9-10 Ocak günlerinde Uludağ‘da kış eğitimimizi ve kampımızı yapmaya gitmiştik. 10 Ocak sabahı eğitimin diğer bir parçası olan Uludağ Küçük Zirve faaliyeti için çantalarımızı sırtlayıp yola çıktık. Uludağ‘da bulunan Volfran Maden bölgesini geçtikten sonra Küçük Zirve yolunun bir bölümünü yürüdükten sonra yoğun sis ve tipiye yakalandık. Arkadaşlarımızdan Deniz ve Cihat köpek sesleri duymuştu ve grubu sisten dolayı durdurduk.

Deniz Yüceer: İki adet 5-6 aylık kangal köpeği yavrusu soğuktan donmak üzere birbirlerine kenetlenmiş vaziyettelerdi. Burada ekip olarak ilgilenmeye çalıştık. Yavruları önce kucaklayarak indirmeye çalıştık. Sırasıyla ekibimizin kucaklarında geziyordu. Yavruların ağır olması ve sırtlarımızda ki çantaların ağırlı yoruyordu. Düşmesinler diye güvenlik için bağladık. Yaklaşık 6-7 km bir mesafe indirdiğimiz yavruları kamp alanında besledik. Sıcak bir şeyler verdik, yanımızda getirdiğimiz kavurmalar onlara güzel bir ziyafet olmuştu.

Haberin Devamı

Köpekleri ısıtıp otele bıraktık

Köpekleri bulduğunuzda ne durumdaydı, barınağa mı bıraktınız ne durumdalar şimdi?

Ahmet Nişanot: Köpeklerin sahipli olduklarını düşünmüştük. Temiz ve boyunlarında tasma gibi şeyler takılıydı. Kamp alanımızda onları besleyip ısıtırken bir yandan çadırlarımızı ve çantalarımızı topladık. Hazırlığımız bittikten sonra 1 km ötede bulunan bir otele bıraktık hayvanları. Sahipleri buralarda olacağı için ısındıktan ve karınları iyice doyduktan sonra otelde sıcak bir ortamda onları otel çalışanlarına emanet ettik. Daha sonra aldığımız telefonlarla köpeklerin sahiplerinin aradığını ve bir kaç telefon sonra ulaştığını öğrendik. Yani sıcak yuvalarına kavuşmuşlardı.

Dağcılık Federasyonu’na bağlı kulüplerle gidin

Doğa yürüyüşü yapanlara tavsiyeleriniz neler, nelere dikkat etsinler? Karşılaşabilecekleri tehlikeler neler?

Ahmet Nişanot: Öncelikle doğa yürüyüşü yapanlara tavsiyemiz bu tür etkinlikleri Dağcılık Federasyonu’na bağlı kulüplerle yapmaları. Bursa’da yaklaşık 25 dağcılık kulübü var. Bu kulüplerin birçoğu her pazar günü doğa yürüyüşü düzenliyor. Kulüplerin ve bünyelerinde bulundurdukları sporcular parkurlar ve rotalar konusunda deneyimli oldukları için kaybolma ve yanlış hareket etme olasılığını düşürüyorlar. Gittikleri bölgeyi ve gittikleri kişilerin telefon numaralarını, isimlerini akrabalarına bildirsinler. Gerekli ekipman ve kıyafet özellikle kış aylarında çok önemli.

Haberin Devamı