Gazete Vatan Logo

Köpekler slow müzik dinlemeyi seviyor

Sevimli dostlarınız acaba sizin dinlediğiniz müzikleri seviyor mu? Ya da soruya tersten bakalım, belki onların da dinlerken huzur bulduğu notalar vardır...

Köpekler slow müzik dinlemeyi seviyor

Köpek dostlarımız müzik dinlemekten hoşlanıyor mu? Bu soru son zamanlarda yapılan birçok araştırmanın konusu oldu. Sizin de evinizi paylaştığınız bir dostunuz varsa köpekler ve müzik arasındaki bağ öğrenmeye değer! Evcil hayvanların psikolojileri ile ilgili araştırmalar yapan Prof. Dr. Tamer Dodurka, köpeklerin dinlemekten zevk aldıkları müzik türleri olduğunu söylüyor. Dodurka, "Biz, evde yalnız kalan ve sahibi dışarı çıkınca bu kaygısı nedeniyle hem strese giren hem de etrafa zarar veren hayvanların tedavileri için evden çıkarken bir müzik yayınının açık bırakılmasını öneriyoruz. Ama bu müziklerin hayvanın nabız sayısının altında bir frekansta olması lazım. Üzerindeki sesler onları rahatsız eder. Bu uygulama çiftlik hayvanlarının verimini artırmak için de yapılıyor" diyor.

Köpekler için nabız sayılarının altında bir frekansta müzik açın.

Glasgow Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı bir çalışma ise köpeklerin diğer müzik türlerine göre "yumuşak ve reggae tarzı tercih ettiklerini" ortaya çıkardı. Klasik ve pop parçalar da köpekler tarafından seviliyor. Profesör Neil Evans, "Tıpkı insan gibi bizim köpek dostlarımızın da kendi müzik tercihlerine sahip oldukları görülüyor" diye anlatıyor. Aynı araştırmada köpeklerin dinlerken keyif aldığı sanatçı ve gruplardan bazıları şöyle; Elvis Presley, Beatles, Paul Simon, Cat Stevens. Başka bir kanıtlanmış gerçek ise köpekler ortamın ambiyansı ile harmanlanmış olan müziklerden hoşlanıyor. Yani insan konuşmaları, kuş cıvıltıları gibi çevre gürültülerini de içeren sesler de onları mutlu edebiliyor.

Haberin Devamı

Türe özgü müzik: Bazı kişiler ise köpeklerin türlerine göre müzikleri sevdiklerini düşünüyor. Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bir psikolog Charles Snowdon bu durum hakkında bir deney yapmış. Müzik hayvanlara tanıdık ise hoşlarına gidiyor. Müzik köpeklerde stresi azaltıp onları rahatlatıyor.

Köpekler

Onlar Rock'n Roll ruhuna sahiptir! Rock gitar solosundan hoşlanırlar, bir de Caz. Köpeğinizin rahatlaması için, klasik müziği açın ve kucağınıza alıp okşayın!

Haberin Devamı

Kediler

Zarif kediler, Caz müziği dinlerken keyifden mırıldanacaklardır. Çok romantik ruha sahiptirler ve güçlü melodileri severler.

Bunları biliyor musunuz?

20 ile 20.000 Hertz olan insan aralığı ile karşılaştırıldığında, pek çok hayvan daha yüksek ses frekanslarını duyabilir. Köpekler ise 50.000 Hertze kadar olanları...

Tavuklar, Asya filleri, goriller ve evcil köpekler gibi bazı hayvan türlerinin müziğe olumlu yanıt verdikleri çeşitli çalışmalarla gözlendi.

Ayrıca hayvan psikologları köpeklerin de müzikten hoşlandıklarını, müziğin onları rahatlattığını stres ve endişelerini azalttığını düşünüyor.

2012 yılında “Journal of Veterinary Behavior” dergisinde yayınlanan “Köpekler üzerinde işitsel uyarımın davranışsal etkileri” isimli bir çalışma müziğin köpekler üzerindeki etkilerini incelemek için yapılmış. Çalışmanın sonuçları klasik müziğin köpeklerin uykuda geçirdiği zamanı artırdığını ve ağır metal müziğin ise köpeklerde vücutta silkelenme gibi sinirlilik göstergesi hareketleri artırdığı gözlenmiş.

Haberin Devamı