Gazete Vatan Logo
Magazin Köpekbalığı haftası

Köpekbalığı haftası

Köpekbalığı Haftası 2018, ünlülerden oluşan yıldız kadrosu ve yeni çığır açan bilimsel keşiflerle dolu 19 saatten fazla sürecek programlarla ekranlara dönüyor. Televizyonların en uzun süren yaz etkinliği olan Köpekbalığı Haftası, köpekbalıklarıyla ilgili detaylı bilgiler ile birlikte bugünden itibaren Discovery Channel ekranlarında olacak.

Köpekbalığı haftası

Köpekbalığı haftasının 30. yıldönümüne özel, okyanusun en tehlikeli yırtıcısı ile karşı karşıya gelecek Bear Grylls ile küçük bir söyleşi yaptık.

- İnsanlar sizi korkusuz adam olarak biliyorlar. Ama yine de herkesin korkuları ve fobileri vardır. Sizin korku tanımınız nedir?

Hepimizin böyle korkuları vardır. Askerlik yaparken, Güney Afrika’da paraşütle serbest düşüş sırasında bir kaza geçirdim ve T8 T10 ve T12 omurlarını kırdım. O zamandan beri film çekerken ya da paraşüt yapmak üzere olduğumda hep bu korkuyu hissediyorum. Zaman, deneyim ve kıl payı kurtulmalar bana, korkularımızdan kurtulmanın en iyi yolunun onların tam ortasında bulunup onlarla yüzleşmek olduğunu öğretti.

- Bir gün uyanıp da aşacağınız zorluk veya yüzleşeceğiniz korkunuz kalmamasından korkuyor musunuz?

Hedeflerimi belirlerken hep net olmayı tercih ediyorum ve bunun için çabalıyorum. Bir sürü yenilgilerim oldu ama bu benim için sorun olmadı. Bunun da çabalama ruhu ve hiçbir zaman vazgeçmemekle ilgisinin olduğunu düşünüyorum. Bunun gibi şeyler bugünlerde benim için alışkanlık oldu ama bunların yanında en önemlisi de bu yolda yanımda olan kişiler bana en çok yardım eden ve beni en çok motive eden şeyler.

Haberin Devamı

- Programlarda yaptığınız şeylerden bugüne kadar en zoru ve en eğlencelisi hangisiydi?

En zorlu yer Sibirya’da kış aylarında -40 derecede hayatta kalmaya çalıştığım anlardı. En eğlenceli anlar ise vahşi yaşamda hayatta kalmaya çalışan mükemmel misafirlerimle yaşadığımız maceralar.

- Bear’in köpekbalığı ile karşı mücadelesinden ne beklemeliyiz? Onlara ne kadar yaklaştın?

Çok yakındım ve kafes yoktu- amaç da buydu zaten. Bermuda Şeytan Üçgeni’nde yer alan dünyanın en büyük köpekbalıkları ile çalışma imkanına sahip olmak gerçekten büyük bir ayrıcalıktı. Köpekbalıkları ev sahibi konumundayken nasıl bir reaksiyon vereceğimi merak ediyordum. Denizde tek başınıza kaldığınızda ve potansiyel bir köpekbalığı saldırısı olabildiğinde kendinizi nasıl korursunuz bunu görmek istedim. Saldırgan bir köpekbalığı ile aynı sudaysanız sakin kalmalı ve korkunuzu ona belli etmemelisiniz. Çünkü sudaki kanı nasıl hemen fark ediyorlarsa sizin korktuğunuzu da hemen anlayabiliyorlar.

Haberin Devamı

- Köpekbalıklarının ne kadar tehlikeli / zararsız olduklarını öğretmeye çalışırken ne hissediyorsunuz?

Yakın zamanda İngiltere’de Bear Grylls Adventure Park’ta bir dalış ve koruma deneyimi alanı açtık. Kesinlikle, Bear Grylls Macera Parkı’nda amaçladığımız şey işte tam bu. Çoğu zaman az bildiğimiz şeyler, en çok korktuğumuz şeylerdir. Sorumlu olduğumuz akvaryum ve dalış deneyimimiz sayesinde insanları eğitmek ve köpekbalıklarının korunması ile ilgili konularda farkındalığı arttırmak üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabiliriz.

- Karşılaştığınız diğer tehlikeli durumlara göre köpekbalıklarıyla bir araya gelmek ne kadar tehlikeli?

Tabiat anada ve vahşi yaşamda bulunduğunuz her an, öngörülemeyen şeyler olabilir ve riskli kararlar vermek zorunda kalabilirsiniz. Ancak, tehlikeli durumlar olduğunda güvenli bir şekilde durumu idare etmek benim işim - her şey beklenmedik bir şekilde hazırlıklı olmakla ilgili.

Haberin Devamı

- Discovery’nin Köpekbalığı Haftası gerçek bir küresel fenomen haline geldi. Sizi buraya katılmaya ne itti?

Köpekbalığı Haftası’nın büyük bir hayranıydım. 72’nin üzerinde ülkede yayınlanıyor ve köpekbalıklarının korunması için yapılan çalışmaları destekleyen harika bir platform, muhteşem köpekbalığı türleriyle ilgilenen dünyanın her yerinden insanlara harika bir iş çıkarıyor. Köpekbalığı haftasına ev sahipliği yapmak ve bu hayvanların davranışları hakkında daha fazla şey öğrenmek benim için bir onur.

Panik bizi ele geçirmemeli

“Ne zaman doğada yaban hayata maruz kalsanız, bazı durumlar öngörülemez olabiliyor ve bu riskleri dikkate almak zorundasınız. Ancak tüm bu beklenmedik durumlarda bir çıkış bulmak, yol göstermek benim işim ve bu tamamiyle beklenmeyene hazırlıklı olmakla alakalı”