Gazete Vatan Logo

Kopan parmaklarına kavuştu!

Muğlalı dalgıç 27 yaşındaki Recep Acar, Göcek’te denizin 5 metre altında çalışırken kopan parmakları İzmir’de yapılan operasyonla yerine dikildil. Acar’ın iki ay sonra parmaklarını tamamen kullanabileceği belirtildi.

Muğla’nın Göcek Beldesi’nde yüzer iskele inşaatında çalışan bir yıllık dalgıç Recep Acar, geçen 16 Nisan’da çalışırken parmaklarını 5 tonluk tonozu taşıyan vincin makarasına kaptırdı. Acar’ın sağ elinin baş parmağı hariç dört parmağından ikisi uç kısımlarından, diğer ikisi ise daha aşağıdan koptu. Acar’ın kopan iki parmağı dalgıçların yardımıyla denizin dibinden çıkartıldı. Ambulans helikopterle İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilen Acar’ın parmakları 6 saat süren bir ameliyatla yerine dikildi.

Ege Bölgesi’ndeki tek rekonstrüktif cerrahi kliniği olan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nin Doç. Dr. Erhan Sönmez, Doç. Dr. Özlem Silistreli ve Op. Dr. Önder Karaaslan’dan oluşan ekibinin yoğun çabalarıyla kopan iki parmağına kavuşan, diğer iki parmağına da gerekli müdahale yapılan Recep Acar, iyileştikten sonra dalgıçlığa kaldığı yerden devam edeceğini belirtti.

’DURUMU SON DERECE İYİ’

Ameliyatı yapan ekibin başındaki, Türkiye’nin ilk El Cerrahisi Yan Dal Uzmanı olan Doç. Dr. Erhan Sönmez şunları söyledi:

"Recep Acar geçirdiği kazanın ardından hastanemize getirildi. İki parmağı uçlarına çok yakın, iki parmağı da biraz daha içeriden kopmuştu. Yaklaşık 6 saatlik bir ameliyatın ardından kopan orta ve işaret parmağını yerine diktik. Hastamız kritik dönemi atlattı durumu son derece iyi, neşesi yerinde, yakında hastanemizden taburcu edeceğiz. Yaklaşık iki ay sonra parmaklarını eskisi gibi kullanabilecek."

’DALGIÇLIĞA DÖNECEĞİM GÜNÜ İPLE ÇEKİYORUM’

Recep Acar ise yüzer iskele inşaatında dalgıç olarak çalıştığını belirterek yaşadığı kazayı şöyle anlattı:

"Olayın olduğu gün suyun yaklaşık 4- 5 metre altında ağırlığı 5’er ton olan tonozları yerleştiriyorduk. Son tonozu yerleştirip yukarı çıktığımızda yerinin yanlış olduğunu söylediler. Ben de diğer dalgıç arkadaşımla birlikte halata tutunarak suya yeniden daldım. Vinç operatörüyle aramızda yanlış anlaşılma olunca tonozu indirmiş, bu sırada benim halatı tutan elim makaralara sıkıştı. İlk önce serçe parmağım ardından da diğerleri koptu. Elimde eldiven olduğu için işaret parmağım eldivende kaldı, orta parmağım ise halata yapıştı. İlk şoku atlattıktan sonra dalgıç arkadaşımı uyardım. O da vinç operatörünü uyardı ve makara geri sarılınca kendimi kurtardım. Bu sırada parmaklarım denizin dibine gitti. Arkadaşlarım dalarak eldiveni ve parmaklarımı buldular. Önce Fethiye, ardından da Muğla’ya götürüldüm, sonra helikopter ambulans ile İzmir’e geldim. Ameliyattan sonra parmaklarıma yeniden kavuştum. Dalgıçlığa döneceğim günü iple çekiyorum."



Haberin Devamı