Gazete Vatan Logo

Konya'da eğitim uçağı düştü!

ESKİŞEHİR 1'inci Ana Jet Üssü'nden havalanan F-4E 2020 askeri eğitim uçağı, Konya atış sahası yakında belirlenemeyen nedenle düşmesi sonucu 2 pilot şehit oldu. Pilotlarından birisinin cenazesine ulaşırken diğerinin cenazesi enkaz alanında aranıyor.

Konya'da eğitim uçağı düştü!

Türk Hava Kuvvetleri ile Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin 'TURAZ Şahin 2015 Eğitim Tatbikatı' Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda devam ederken, bugün acı haber geldi. Tatbikata katılmak için saat 08.58 sıralarında Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan F-4E 2020 tipi eğitim uçağı Konya'da Ortakonak Mahallesi'nde 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı atış poligonu yakınında belirlenemeyen nedenle düştü. Uçağın düştü bölge Konya kent merkezine 22 kilometre uzaklıkta ve yerleşim alanına uzak bir noktada bulunuyor.
İKİSİ DE YÜZBAŞI İKİSİNİN DE ADI MUSTAFA
Uçağın düştüğünün ihbarın ardından bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve askeri ekip sevk edildi. Düşme sonucu oluşan alevlerle itfaiye ekipleri müdahale etti. Uçaktaki 2 pilot ise şehit düştü. İddiaya göre mühimmatlardan 1'inin patladığı diğerinin de patlamadığı belirtildi. Şehit olan pilotlardan birinin iddiaya göre atlaması sonucu enkaz alanına yaklaşık 100 metre mesafede bulunduğu öğrenildi. Şehit düşen diğer pilotun cenazesinin ise en kaz alanında olduğu ve arama çalışmasının devam ettiği belirtildi. İlk bilgilere göre pilotların ikisininde yüzbaşı olduğu isimlerinin Mustafa öğrenildi.
Genelkurmay Başkanlığı düşen uçakla ilgili yaptığı açıklamada: '1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı / Eskişehir'den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı saat 09.50'de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Maalesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır." denildi.
MÜHİMMAT YÜKLÜ OLUP OLMADIĞI BİLİNMİYOR
Konya Valisi Muammer Erol da, şehit pilotlardan birinin cenazesine ulaşıldığını belirterek, "Maalesef 2 şehidimiz var. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başı sağolsun. Mühimmat yüklü mü, değil mi belli değil. Her ihtimal gözönünde bulundurularak çalışmalar yapılıyor. Mümkün olduğu kadar eksiksiz arama kurtarma faaliyetlerimiz sürüyor. Şuan kimlik bilgileri konusunda net bir bilgi yok. Eğitim uçağı. 3'üncü Ana Jet Üssü'ndeki eğitim faaliyetlerinde bulunuyorlardı. Eğitim tatbikatına katılmak için buradaydılar."dedi.
2 Mart tarihinde başlayan tatbikatın ise 2 Nisan'a kadar devam edeceği öğrenildi.
Görgü tanığı Mehmet Can, "Ben çardaktan dışarı çıktığım sırada uçak aşağı doğru inerken, önünden roket atar gibi iki ateş çıktı. Ondan sonra patlama oldu. İki alev topu indi aşağı sonra patladı. Yanına yaklaşamadık." dedi.

Haberin Devamı

TSK'nın yaptığı açıkmaya göre düşen uçak yine F-4 tipi. Bugüne kadar 12 RF-4E uçağı düştü ve 12 pilot da şehit oldu.

Haberin Devamı

TSK düşen iki pilotun da şehit olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

TSK'DAN İLK AÇIKLAMA

1. 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı / Eskişehir'den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı saat 09.50'de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır.
2. Maalesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz.
3. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE TELEFONU
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın, Konya’da düşen uçakta 2 pilotun şehit olmasıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i arayarak bilgi aldığı ve taziyelerini ilettiği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’dan Ankara’ya hareket etti. Kısıklı’daki evinden saat 11.20’de çıkan Erdoğan, Sabiha Gökçen Havalimanı’na geçti. Evden çıkmadan önce Erdoğan’ın Konya’da savaş uçağının düşmesi sonucu şehit olan pilotlar için Genelkurmay Başkanı Özel’i arayıp taziyelerini ilettiği kaydedildi. Erdoğan’ın Özel’den bilgi de aldığı belirtildi.
Saat 11:45’te Ankara’ya hareket eden Erdoğan’ın bugünkü programında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le haftalık olağan görüşmesi de bulunuyor.

Haberin Devamı

LÜTFÜ ELVAN'DAN BAŞ SAĞLIĞI MESAJI
Seçimler nedeniyle görevini yarın müsteşarına teslim edecek olan ve İstanbul’a Dünya Demiryolları Fuarı’nın açılışı için gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Konya’da bu sabah düşen F-4 uçağındaki şehit pilotlar için, "Milletimizin başı sağ olsun" dedi.
THY’nin tarifeli seferiyle bugün saat 11.00’de Ankara’dan İstanbul’a gelen Lütfü Elvan Atatürk Havalimanı VIP Salonunun çıkışında, düşen F-4 uçağıyla ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:
" Gerçekten çok üzücü bir hadise. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Temennimiz şu; bir daha böyle bir hadiseyle karşılaşmamak. Bu konuda da gerekli önlemler alınacaktır diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin. Aileler ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Çok acı bir durum"
Kazanın sebebine ilişkin bir soru üzerine de Elvan " Bize detaylı bir bilgi gelmedi henüz " diyerek yanıtladı.