Gazete Vatan Logo

Konutta teşvik sırası orta ve dar gelirlide

2017’de teşviklerle konut piyasasını canlı tutan hükümet, şimdi de dar gelirli için yeni bir model üzerinde çalışıyor. ‘Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi’ modeliyle belli bir süre birikim yapan tüketici, piyasadan daha düşük faizle kredi kullanacak, devlet katkısı da alacak

Konutta teşvik sırası orta ve dar gelirlide

Konut satışları geçen yıl hükümetin uyguladığı KDV, harç, vergi indirimi gibi teşvikler ve markalı konutlara yönelik seferberlik uygulamalarıyla 1.4 milyon adedi yakalayıp rekor kırsa da avantajların sona erdiği Eylül’den itibaren daralma başladı.

Bu durumu değerlendiren hükümet, bu yıl da konut sektörüne teşvik hazırlığında. Bu kez hedefte dar ve orta gelirli kesimin konut edinmesini kolaylaştıracak uygulamalar var. Reuters’a konuşan bir yetkilinin verdiği bilgilere göre, piyasadan daha düşük faizle konut edindirmeyi amaçlayan sistemde devlet katkısı da olacak. ‘Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi’ olarak adlandırılan düzenleme kısa süre sonra yayınlanması planlanan torba kanunda yer alacak.

Alman modeli geliyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde 15 bin liraya kadar devlet desteği sunan ‘konut hesabı’na yalnızca 11 bin kişinin başvurduğunu, bunu yetersiz bulduklarını belirterek, yeni bir sistem planladıklarını, hem devlet desteğini artıracaklarını hem de faiz teşviğinin yer aldığı bir model için hazırlandıklarını söylemişti. Maliye Bakanı Naci Ağbal da yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı destekleyici düzenlemeleri içeren torba yasayı haftaya meclise göndermek istediklerini söylemişti.

Haberin Devamı

Bir ekonomi yetkilisi, “Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi olarak adlandırılan düzenleme ile ilgili çalışmaları şöyle anlattı: “Türkiye’de mortgage sistemini ortaya çıkartacak uzmanlaşmış bankacılığın gündeme gelmesi söz konusu. Bununla ilgili adımlar atılıyor. Bunlardan biri de Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi. Sistem, daha düşük faizle herkesin ev sahibi olmasına özellikle de yoksul ve orta kesime yönelik bir uygulama. Avrupa’da başarılı uygulamalar var; özellikle Almanya’da. Almanya’daki uygulamanın bir benzerini Türkiye’ye taşıma doğrultusunda bir adım atıldı.”

Faiz oranı piyasanın altında

Bir yetkili, söz konusu çalışmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Bu sistemde kredi ve mevduat faizleri oldukça düşük, ortalamaların çok altında olacak. Bazı bankalar uzun zamandır bunun üzerinde çalışıyorlar. Yalnızca konut alımında değil, tadilat işlemlerinde, konut kredilerinin daha hızlı kapatılmasında ve konut amaçlı diğer kullanımlarda da bu sistem geçerli olabilir. Bu sistem kapalı bir sistem olduğu için sermaye piyasalarının dalgalanmasından çok az etkileniyor ya da hiç etkilenmiyor.” Sistemde dalgalanmalardan etkilenmemek için başlangıçta müşteri ile yapı tasarrufu bankası arasında imzalanan sözleşme ile mevduat ve kredi faizleri sabitleniyor. Oranlar sözleşme tarihinde geçerli olan mevduat ve kredi faizlerinin oldukça altında belirleniyor. Mevduatlara devlet katkısı veriliyor.
Sandıkta kalma süresi 5 yıl
- Tüketiciye sözleşme çerçevesinde belirli bir süre birikim yaptırarak, akabinde de tasarruf süresi başında uzlaşılan oranlar üzerinden konut kredisi kullandırmayı taahhüt ediyor.
- Piyasa faiz oranlarının sözleşmede belirtilen yapı tasarruf kredisi oranlarının altına düşmesi halinde katılımcı mevduatını ve devlet katkısını alarak sistemden çıkabiliyor ve konut kredisine yönelebiliyor.
- Bu yönüyle sistem opsiyon sözleşmesi olarak niteleniyor.
- Sisteme giren katılımcılar, sözleşmede belirtilen tutarı biriktirmeleri, minimum bekleme süresini doldurmaları ve minimum değerleme katsayısına ulaşmaları kaydıyla sözleşme tarihinde uzlaşılan oranlar üzerinden konut amaçlı kredi kullanmaya hak kazanıyor.
- Üzerinde çalışılan sistemde, konut alımında banka konut kredisi, YTS kredisi ve YTS tasarrufunu içeren bir yapı planlanıyor.
- Minimum tasarruf süresi 5 yıl olarak öngörülüyor.
- Sistem hükümet açısından bakıldığında genel tasarruf oranının artırılmasının yanı sıra enflasyon oranlarında gerileme ve konut fiyatlarında daha düşük dalgalanma gibi avantajlar sağlıyor.
- Yapı tasarruf mevduatları devlet tahvili ve Hazine bonolarında değerlendirilebiliyor.

Haberin Devamı