Gazete Vatan Logo

Konutta KDV indirimi sinyali

‘İnşaatın canlanması için çalışıyoruz’ haberi Dubai’deki Cıtyscape Fuarı’ndan geldi

2013 yılında yüzde 18’e çıkarılan konutta KDV ve diğer harçlar için indirim düzenlemesi üzerinde çalışılıyor. Konutta stokların erimesi ve sektörün canlanması için kısa süreli bir indirim gelebilir.

Dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından Dubai’de düzenlenen Cityscape 2014 Fuarı’nda Türk inşaat sektörüne ‘vergi indirimi’ sinyali geldi. Konutta,

1 Ocak 2013’ten sonra ruhsat alan projelerde yüzde 1’den yüzde 8 ve 18’e çıkarılan KDV’nin kısa süreli de olsa indirimi üzerinde çalışma yapılıyor. İnşaat sektörünü canlandırmak adına bir vergi düzenlemesi yapılabileceğini söyleyen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Vedat Demiröz, tapu harçları, belediye harçları ve katma değer vergisi konusunda bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Tarih sınırı olabilir

Dubai’deki Cityscape 2014 Fuarı’nda konuşan Vedat Demiröz, inşaat sektörünün Türkiye için önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Daha önce mevcut konut stoklarının eritilebilmesi için tapu harçlarında indirim yapılmıştı. Sektöre faydası da olmuştu. Bugünkü ortamda aynı şekilde bir girişimin tekrarlanması farz oldu. İnşaat sekötürünün önünün açılması için çalışmalar yapıp bunları sunacağız.”

Haberin Devamı

Düzenlemenin hem vergi hem de harçları kapsamasını gerektiğini anlatan Demiröz, söz konusu düzenleme için bir tarih sınırı koyulabileceğini ifade ederek, “31 Aralık 2014 ya da 30 Haziran 2015’e kadar satılacak konutlarda KDV oranlarını yüzde 8 ya da yüzde 1’e düşürebilecek düzenleme olabilir” diye konuştu.

Fuarlara destek gelecek

Cityscape’e Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, İller Bankası’nın yetkilileri de katıldı. Vedat Demiröz, Dubai’deki fuarı gördükten sonra gayrimenkul fuarları konusunda Türkiye’nin geri kaldığını belirterek, “Bu konuyu yetkililerle paylaşacağım” dedi. Murat Kurum da, Fransa’daki MİPİM Fuarı için Türkiye’yi tanıtacak bir organizasyon hazırlığında olduklarını söyledi.

Torunlar katılmadı

Dubai’de düzenlenen Cityscape Fuarı’na 110 ülkeden 35 bin yatırımcı katılıyor. Türkiye, 179 firmayla fuarda yer alan Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra 31 firmayla en çok katılım sağlayan ülke oldu. Türkiye’den bir firma katılımını iptal etti. Mecidiyeköy’de asansör faciasının yaşandığı projenin sahibi Torunlar GYO fuarda yer almadı.

Haberin Devamı