Gazete Vatan Logo

Konutta alıcıya teşvik formülü

'Biriken konut stoğunu eritecek yeni bir formül üzerinde çalışıyoruz. 10-15 gün sonra bunu açıklayacağız'

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, KDV yasası, yaz dönemi ve Ramazan’ın etkisiyle sektörün yılın son çeyreğine yüzde 20 ciro kaybıyla gireceğini belirterek, “Biriken konut stoğunu eritecek yeni bir formül üzerinde çalışıyoruz. 10-15 gün sonra açıklayacağımız bu formülle kamu ve özel sektörün alıcıları teşvik edeceği ve sektöre heyecan katacak bir sistem getireceğiz” dedi.

Konut sektörünün önde gelen firmalarından Ağaoğlu-Akdeniz İnşaat, Dap Yapı, Dumankaya İnşaat, Ege Yapı, Fer Gayrimenkul, İhlas İnşaat Holding, Kiler GYO, Kuzu İnşaat, Sinpaş GYO, Soyak İnşaat, Sur Yapı, Teknik Yapı, Torunlar GYO, Varyap Varlıbaşlar, Ukra İnşaat ve Yeşil GYO’nun üyeleri arasında bulunduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, dernek olarak sektörü hareketlendirecek yeni bir formül geliştirmek üzere çalıştıklarını, çözüm önerilerini kapsayan çalışmayı 10-15 gün içinde açıklayacaklarını kaydetti.

Yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre konut satışlarının yüzde 10 düştüğünü, 3’üncü çeyrekte ise KDV’yi artıran yasa, yaz dönemi durgunluğu ve Ramazan ayı nedeniyle sektörün ekstra olarak yüzde 10 daha küçüleceğini beklediğini söyleyen Çelik, “4’üncü çeyrekte ise ne olacak bilmiyoruz. O yüzden KONUTDER olarak bu sürede biriken konut stoğunu eritmek için yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Radikal bir çözüm üretecek, kentsel dönüşümü de baz alarak konut alıcılarının hem özel hem de kamu sektörü tarafından satın almaya teşvik edileceği ve sektöre heyecan katacak bir formül geliştiriyoruz. Yaklaşık 15 gün sonra bunu açıklamayı planlıyoruz” diye konuştu. Konut sektörünün elinde üretimi devam eden veya bitmiş durumda olup henüz satılmayan 700-800 bin konut stoğu bulunduğunu, bu rakamın 2013 yılı başında milyonu bulacağını belirten Çelik, “Yeni bir hikaye anlatamazsak sektörün büyüme ihtimali zayıflar. Cari açık yükselirken inşaat sektörünün bundaki payına bakılıyor, oysa cari açığa olan katkısına iyi bakılmalı” dedi.

Şimşek: Telaş etmeyin

Yeni konut alımında ödenen KDV oranının metrekare yerine arsa veya konutun rayiç bedeline göre belirleyen düzenleme kapsamında 150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV’nin yüzde 1’den 18’e çıkması ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu almak istediklerini hatırlatan Çelik, “Ancak kendisine program yoğunluğundan dolayı mektup yazdık ve tüm meseleleri orada izah ettik. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bize ‘Telaş etmeyin, kanun mecliste ancak sizinle oturalım, tartışalım, en doğru çözüm yolunu bulalım’ dedi. Şimdi onun programının uygun olmasını bekliyoruz” diye konuştu. KDV artışına ilişkin yasanın 1 Haziran’dan önce ruhsatı alanlar için bir problem teşkil etmediğini ancak 2 Haziran’dan sonra ruhsatı alanların hangi KDV oranlarıyla müşteriye malını satacağının belli olmamasının sorun yarattığını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

“Bununla ilgili netlik yok. 1 Haziran’dan sonra ruhsatını alan projeler, satışlara ve lansmanlara başlayamıyor. Bu projelerde kampanyalar bile sona eriyor. Belirsiz bir ortamda neye göre satış yapacağınızı bilmiyorsunuz. Müşteriler de ‘Hangi oranda KDV vereceğim?’ diyor. Sinpaş GYO olarak 2 Haziran’dan sonra ruhsatını aldığımız 2 proje var, lansmanını yapamıyor, satışa çıkamıyoruz. Yılsonuna kadar da ruhsatını alacağımız 3-4 proje var.”

Sur Yapı Avrupa’ya Güneşli’den ‘koridor’ açıyor

Sur Yapı, yerleşimi çok eski dönemlere dayanan ve tarihi Avrupa-Asya İpekyolu güzergâhında bulunan Güneşli’de, ‘Corridor’ adıyla yeni bir projeyi satışa çıkardı. ‘İçinden Hayat Geçer’ sloganıyla tanıtılan proje, yoğun ulaşım aksıyla dikkat çeken Yalçın Koreş ve Mimar Sinan caddelerini modern biçimde birbirine bağlayacak şekilde tasarlandı. Projenin bu iki önemli arteri birleştiren konumu, bölgenin yaya trafiğini de düzenliyor. Barındırdığı konut ve ticari işlevi ile çevre gelişimine katkı sağlayacak olan Corridor, yaklaşık 78 bin m2 inşaat alanı ve 270 milyon TL yatırım değerine sahip. Proje, 7 blokta 505 konut ve cadde mağazaları konseptinde projelendirilen ticaret alanıyla yoğun talep görüyor. Yüzde 10 indirimle ön satışların başladığı projede fiyatlar 156 bin TL ile 1 milyon 115 bin TL arasında değişiyor. 42 m2 stüdyo daireden 4+1 337 m2’ye kadar zengin daire seçenekleri bulunan projede yaşam 2014 yılında başlayacak.

İç avlunun kesintisiz ve güvenli yaya dolaşım alanı haline getirildiği ‘Corridor’ projesinde, araç yolları bina giriş cephelerine ulaşacak şekilde düzenlendi. Böylece site sakinlerinin sessiz ve güvenli bir iç bahçe yaşamına kavuşmaları sağlanıyor. Projede çoğunlukla yer altında çözümlenen otopark alanı binalarla direkt olarak irtibatlandırılıyor. İki kata yayılan bin 300 m≤ alana sahip sosyal tesisler arasında açık ve kapalı havuz, dinlenme ve güneşlenme alanları, kafeterya, TV dinlenme odası, fitness, stüdyo, soyunma odaları, sauna ve çocuk oyun alanı yer alıyor.

Asmalı Evler’de yaşam 6 ay sonra başlıyor

Dekar DK tarafından Bahçeşehir’de ‘Her eve bir bahçe’ anlayışıyla inşa edilen Asmalı Evler Projesi’nde yaşam 6 ay sonra başlıyor. Yüzde 50’sinin satışı tamamlanan projenin birinci etap teslimatlarına Kasım ayında başlanacak. 134-180 metrekare arası brüt alanlı 9 farklı ev tipinden oluşan Asmalı Evler’de fiyatlar 353 bin TL ile 613 bin TL arasında değişiyor. Projenin dikkat çeken özelliklerinden biri ise her evin 40 metrekare ile 300 metrekare arasında değişen bahçelere sahip olması. Toplam 55 bin metrekare arsa alanı içerisine inşa edilen ve 170 bahçeli evden oluşan Asmalı Evler Projesi’nin ilk etabı Kasım 2012, ikinci etabı Haziran 2013, üçüncü etabı ise Eylül 2013 tarihinde teslim edilecek. Projede sosyal alanlar yeşil ile içiçe tasarlanıyor.

Haberin Devamı