Gazete Vatan Logo

Konutta ‘çevreci’ rekabet

İşte Ağaoğlu’dan Mesa’ya, Aydınlı’dan Varyap’a pek çok grubun 'küresel ısınma' tedbirleri

Küresel ısınmaya karşı geliştirilen tasarruf tedbirleri, konut projelerinin en çok rekabet ettiği alanlardan biri oldu. Ağaoğlu’dan Mesa’ya, Aydınlı’dan Varyap’a pek çok grup, projelerinin yüzde 90’ına varan bölümünü yeşil alan olarak bırakmakla kalmadı, tasarrufu yüzde 40’a taşıyan yenilenebilir enerji kaynaklarını da devreye soktu


Varyap Meridian’de yağmur suyu depolanıp yeniden kullanılıyor

Varyap İnşaat’ın TOKİ ile birlikte Ataşehir’de başlattığı ve Türkiye’nin alanında standartları belirleyen LEED sertifikasına sahip ilk ’yeşil’ projesi olan ’Varyap Meridian, Ataşehir Belediyesi tarafından 24-30 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 1. Çevre Şöleni haftasında ise çevreye katkılarından dolayı bir plaket aldı. 40 katlı 2 kule, 60 katlı ve 28 katlı birer kule ile 2 adet 19 katlı kuleden oluşan Varyap Meridian’de binalar, güneş ve rüzgara göre konumlandırılarak ısı kayıpları minimize ediliyor. Binalarda doğaya uyum sağlama, sürdürülebilir olma ve kendisini yenileyebilme, atıkları değerlendirebilme, daha az su ve enerji harcama gibi standartları kapsayan Leed kriterleri, bir projedeki kaynakların nasıl kullanıldığını ölçme olanağı tanıyor. Yağmur suyunun depolanıp dönüştürülerek yeniden kullanıldığı projede her daire, doğal havalandırması olacak şekilde tasarlanıyor.


Az su tüketen bİtki, az enerjİ harcayan lambalar seçİlİyor

Az enerji tüketen A sınıfı elektrikli ekipmanların kullanıldığı projede, doğal aydınlatmadan maksimum yararlanılırken az elektrik tüketen lambalar kullanılıyor. Ayrıca peyzajda az su tüketen bitkilere yer veriliyor. Yüzde 90’ı yeşil alan olarak planlanan ve 107 bin metrekarelik alanda inşa edilecek olan projede sadece 10 bin metrekarelik alan binalardan oluşuyor. Projede tüm bu önlemlerle yüzde 40 tasarruf sağlanabilecek. Ayrıca atık yönetimi kapsamında inşaat hafriyatının yüzde 85’inin ise projenin peyzajında kullanılması planlanıyor.


Güneş santralı kurulacak ilk konut projesi: Solarkent

AydInlI Grubu’nun Esenyurt Haramidere’de 866 konutluk Solarkent projesinde otoparkın üstünde 4 bin 200 metrekarelik bir alan boydan boya güneş panelleriyle kaplanarak yılda 750 bin kilovatsaatlik bir elektrik elde edilecek. Bunun site yönetimine sağladığı yıllık tasarrufun 190 bin TL olduğunu söyleyen Aydınlı İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepli, “Yasa çıkarsa üretilen fazla enerjinin devlete satılarak mahsubu sayesinde sağlanan tasarruf 495 bin TL’ye kadar çıkabilir” dedi. Halihazırdaki projeler arasında güneş enerjisinden en geniş alanda elektrik üreten proje kapsamında ortalama 550 kW kurulu gücü olan santral kurulacak. Projede aidatlar da yüzde 25 azalacak. Solarkent enerji sisteminin ülke ekonomisine kWh başına enerji maliyeti bakımından katkısı yılda ortalama 100 bin TL’nin üzerinde olacak. Ayrıca, yıllık ortalama 30 bin TL bakım masrafından da tasarruf sağlanacak.


Tekfen’den Levent’e yeşil bina altyapılı ofis kulesi

Tekfen-OZ Gayrimenkul’ün Levent’teki brüt 800 m2’lik ofis katlarından oluşan ofis projesi, 8 bin metrekare kiralanabilir ofis alanı ve 15 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak. Projenin en dikkat çeken özelliği, inşaat sırasında yapılan çalışmalar ve yeşil bina altyapısı ile Leed sertifikası alacak olması.

Dış cephesi de buna uygun olarak yeşilliklerle kaplanacak olan proje kapsamında, toplu taşıma kullanımının artırılması, bisiklet kullanımı gibi alternatif ulaşım sistemlerinin özendirilmesi düşünülüyor. Projede yağmur ve atık suyunun toplanarak arıtılması ve geri kullanımı, atık yönetim planı oluşturulması, verimli su armatürleri kullanılarak su tüketiminin azaltılması da hedefleniyor.

Binanın enerji kullanan sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi ve iç hava kalitesinin yükseltilmesi için gerekli sistemlerin kurulması ve bina otomasyon sistemleri ile Levent ofis projesinde enerji tüketiminde en az yüzde 14 tasarruf sağlanacak.


Ağaoğlu enerjisinin tamamını kendi karşılayan ilk projeyi satışa çıkardı

AĞaoĞlu Şirketler Grubu’nun Ataşehir’de 285 bin metrekarelik alanda gerçekleştirmeye hazırlandığı son projesi My Towerland, sektörde enerjisinin tamamı karşılanan tek proje oldu. Bittiğinde toplam 3 bin 500 konuttan oluşan ve yıllık yaklaşık 36 milyon kilowatsaat enerji ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilen My Towerland enerjisini ise serbest tüketici hakkını kullanarak yine Ağaoğlu’na ait Mersin Mut’taki 33 megawattlık rüzgar santralinden alacak.

Bu rakam, Kyoto Sözleşmesi’nde Avrupa Birliği ülkeleri için 2020 yılında enerji üretiminin en az yüzde 20’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasını öngören hedefin de üzerinde. Bu şekilde daire sahipleri TEDAŞ’ın tarifelerine göre hem yüzde 20 daha ucuz elektrik kullanmış olacak hem de yenilenebilir enerji olan rüzgardan elde edilen çevreci yeşil enerjiyi tüketecek.

2012 sonunda teslim edilmesi planlanan proje kapsamında 181 metre yüksekliğinde 56 kat olarak tasarlanan A blokta 44’üncü kattan itibaren tasarlanan ’gökyüzü villaları’ ise kat bahçeleri ve teraslara sahip olacak. Fan-coiller denilen üfleme yöntemiyle merkezi ısıtma ve soğutmanın sağlanacağı bu blokta sosyal tesis ile yüzme havuzları da yer alacak.


One&Ortaköy’ün çatısında 2 bin 500 m2 yeşil alan var

Bİlgİlİ Grubu ortaklığı ile Ortaköy’de Dereboyu Caddesi’nin en sonunda yer alan 10 dönüm arazi üzerinde tamamlanmak üzere olan One&Ortaköy projesi, ski evlerin ağırlıkta olduğu ve genellikle tekdüze yapıların bulunduğu Ortaköy’de, 6 katlı dairesel dört bloğun birbirine geçişli mimarisiyle bir ilki başlattı. 50 bin metrekarelik inşaat alanı bulunan 98 dairelik proje, Ortaköy’de çatısında yeşili ve havuzu barındıran ilk proje olmasıyla önem taşıyor. Dikdörtgen yüksek kulelerin bir kale gibi çevresinden koptuğu yapılar içinde fark yaratan One&Ortaköy’ün çatısında 2 bin 500 metrekare yeşil alan ve açık havuz bulunuyor. Burada ayrıca fitness, marketi, kuaförü ve rekreasyon alanları yer alıyor.


Elit Perla Palas’ta doğal havalandırma var

Amerİkan Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından verilen LEED programı doğrultusunda projelendirilen yapılardan biri de Elit Perla Palas. Delmar Yapı İnşaat ve JBS Development, LLC USA’nın ortak girişimiyle Kurtköy’de inşa edilen proje, LEED standartlarıyla su, elektrik ve enerji harcamalarını yarı yarıya düşüren uygulamaları ile dikkat çekiyor. Proje, çevreci malzemeler ile doğal ışık kullanımı ve doğal havalandırmayı artıran özel bir bina tasarımına sahip. Bina içi atık su arıtma tesisinin de bulunacağı proje, her biri kral dairesi konforunda hazırlanan 7 farklı tipte, toplam 208 adet rezidans ve farklı ofis ünitelerinden oluşuyor. 5 yıldızlı otel hizmetlerinin sunulduğu projede toplantı ve seminer salonları da yer alıyor.


Mesa Çengelköy’de güneş panelleri ve rüzgar tirbünleriyle % 40 enerji tasarrufu sağlıyor

Mesa İnşaat’ın Çengelköy’de inşa ettiği ve 100 bin metrekarelik bir alan üzerinde 3’er katlı 46 bloktan oluşan 228 dairelik Çengelköy Evleri projesinde enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir kaynaklardan sağlamaya ve karbon salınımını minimuma indirmeye yönelik olarak “Eko Center” projesi tasarlandı. Eko Center’daki güneş panelleri, sıcak su ve elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılarken, bina çatısında yer alan havuzun ortasına yerleştirilecek rüzgar tirbünü de elektrik üretimine katkı sağlıyor. Projede yüzde 40’a varan bir enerji tasarrufu sağlanıyor.

Haberin Devamı