Gazete Vatan Logo

Konuta yatırım yapan kazanıyor

Son 5 yılda Türkiye Konut Fiyat Endeksi yüzde 75.4 artış kaydetti.

Son 5 yılda Türkiye genelinde konut fiyatları oralama yüzde 75 oranında artış kaydederken kiralar ise yüzde 31 artış gösterdi. Diğer yatırım araçları söz konusu getirinin yanına dahi yaklaşamadı.

HT Gazete'nin haberine göre, son yıllarda gayrimenkul veya konut yatırımları, en çok kazandıran ana finansal yatırım araçlarını geride bırakırken 2010-2014’ü kapsayan son 5 yılda Türkiye Konut Fiyat Endeksi yüzde 75.4 artış kaydetti. Yine TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki son 5 yıllık kira artışı ise yüzde 31.2 oldu.

Son 5 yılın en çok prim yapan ili ise İstanbul değil Gaziantep oldu. Konut fiyatlarının yüzde 130 arttığı Gaziantep'te konuta olan talebin artmasının bir sebebi de Suriyeden ciddi oranda göç alması. Öte yandan Gaziantep'te arazı sayısının sınırlı olması ve yeteri kadar arsa üretilememesi ve müteahhitlik sektörünün kentte yeteri kadar gelişememiş olması kentte arsa edinimi ve konut üretimini hayli zor bir hale getiriyor.

Türkiye çapında en düşük fiyat artışları ise Samsun’dan başlayıp Artvin’e kadar olan kıyı şeridinde kaydedildi. Söz konusu bölgede konut fiyat artışı yüzde 40 ile enflasyonun altında gerçekleşti.

Haberin Devamı