Gazete Vatan Logo

Konut piyasasına 5 büyük tehdit!

Pek çok konut piyasası uzmanı ile ekonomist yeni yılda konut piyasasında iyileşmenin hız kazanmasını bekliyor. Fakat henüz konut piyasasındaki riskler arkada kalmış değil..

CNN Money'nin haberine göre, 2015 yılına girerken konut piyasası uzmanlarının gözü bu beş faktörde:

1. Büyük yatırımcılar nakde dönüyor

Kurumsal yatırımcılar binlerce konut alıp kiralama yoluna giderek konut piyasasının iyileşmesinde önemli rol oynadılar. Fakat şimdi yatırımlarında hatırı sayılır kazançlar ve konut fiyatlarındaki artışların yavaşladığının farkına vardılar. Pek çok mülk sahibi nakde dönmeye hazır durumda.

RealtyTrac tarafından yayımlanan raporda, konut fiyatlarındaki değerlenmenin, bu yatırımcılara iyi satış fırsatları sunduğu kaydedildi.

RealtyTrac'e göre 2012 yılında alım yapan kurumsal yatırımcılar, şimdi satışa geçmeleri durumunda yüzde 38 ile 43 arasında getiri elde edebilirler. Bazı yatırımcıların piyasadan uzaklaştığı yönünde işaretler mevcut. Emlakçılar Birliği, kurumsal yatırımcıların Ekim ayında tüm satışların yüzde 15'ini gerçekleştirdiğini, Ocak ayına kıyasla yüzde 20 düşüş görüldüğünü bildirdi.

2. Yabancılar almayı bıraktı

Yabancı alıcılar son yıllarda konut piyasasını desteklemede yardımcı oldu.

Fannie Mae Başekonomisti Doug Duncan, doların güçlenmesiyle ABD konut piyasasının pahalı hale geldiğini savundu.

Emlakçılar Birliği Başekonomisti Lawerence Yun, Çinli alıcılara yapılan satışlar güçlü kalmaya devam ederken, ekonomileri bocalayan Avrupa ile Rusyalı alıcılara yapılan satışların gerilemeye başladığını dile getirdi.

3. Gelirler konut fiyatlarına yetişemiyor

Haberin Devamı

Trulia Başekonomisti Jed Kolko, ''İstihdamda daha ümit verici görünüme rağmen gelirler hala konut fiyatlarındaki artışa ayak uyduramıyor ve bu durum, alıcıların istedikleri bölgede alım yapmasını zorlaştırıyor. Gelirler yeterli hızda artmıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

4. Bankalar daha ürkek olacak

Moody's'den Mark Zandi'ye göre konut piyasasının iyileşmesinin önündeki temel risk, bazı potansiyel alıcıların mortgage alımında zorlanması olarak görülüyor.

Fannie Mae ile Freddie Mac borç verme standartlarını gevşetmesi, bankaların işleri kolaylaştıracağı anlamına gelmiyor.

5. Mortgage oranlarındaki keskin yükseliş

Haberin Devamı

Fannie Mae'den Duncan, FED'in herkesi şaşırtarak gösterge oranını öngörülenin üzerine çekebileceğini belirtti. Duncan, ''FED, meçhul bir bölgede. Faizleri yukarı çekmesi piyasa üzerinde büyük etki yaratabilir'' diye konuştu.

Zillow Başekonomisti Stan Humphries ise faiz oranlarının yüzde 6'ya yükselmesinin, San Francisco, Los Angeles ile San Jose gibi yüksek fiyatlı bölgelerde konut alıcılarının gelirlerinin yarısından fazlasını konuta yatırması anlamına geldiğini ifade etti. (The Lira)