Gazete Vatan Logo

Konut kredisinde yeni yapılandırma!

Aylık konut kredi taksidinizi nasıl düşürebilirsiniz?

Konut kredisi faizlerinin 2012 yılının son çeyreğinde aylık ortalama yüzde 0.80’i görmesi, konut kredisi kullanan 1 milyon 300 bin kişinin yaklaşık yarısını, taksitli borcunu düşen faizler üzerinden yeniden yapılandırmaya (refinansmana) yönlendirdi. DD Mortgage’ın aldığı aylık refinansman talebi Aralık’ta 40 kişiden 300’e kadar yükseldi.

Örneğin 200 bin lira kredi kullanan bir kişi, refinansmandan yararlanarak kalan vadesini 60 aydan 120 aya çıkarıp faiz oranını 0.95’ten 0.79’a düşürürse, aylık taksidi 2.800 liradan 1.696 liraya inebiliyor. Müşterilere ayda en fazla ödeyebilecekleri tutara göre konut kredisi dahil tüm borçlarını tek bir taksitte birleştireceği alternatif de sunuluyor.

Konut kredi faizlerinin düşüş eğiliminde olması ve 2012 yılının son çeyreğinde aylık ortalama yüzde 1.20’ler seviyesinden 0.80’lere kadar gerilemesi, zamanında yüksek faizli, kısa vadeli kredi almış pek çok kişiye kredisini daha düşük faizli ve uzun vadeli yeni bir krediye dönüştürmeyi sağlayan refinansmanı cazip kıldı. Konut finansman kuruluşu DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, aldıkları aylık refinansman talebinin Aralık’ta 40 kişiden 300’e kadar yükseldiğini açıkladı. 10 yıl vadede yüzde 0.79 faizden kredi transferi gerçekleştirdiklerini belirten Aysan, toplam 1.3 milyon kişinin konut kredisi bulunduğunu, bunun kabaca yarısının kredi transferinden pozitif olarak etkileneceğini kaydetti.

Kredi transferinde 4 seçenek sunduklarını söyleyen Aysan, “Kişilere ‘vade aynı kalsın, taksit tutarı düşsün’, ‘taksit tutarı değişmesin, vade kısalsın’, ‘vade uzasın, taksit tutarı azalsın’ seçeneklerini sunuyoruz. Örneğin 200 bin lira kredi kullanan bir kişi, refinansmandan yararlanarak kalan vadesini 60 aydan 120 aya çıkarıp faiz oranını 0.95’ten 0.79’a düşürürse aylık taksidi 2.800 liradan 1.696 liraya iniyor” dedi.

Tüm borcum birleşsin deniliyor

Bu seçeneklerden önce müşteriye ‘Konut dahil olmak üzere kredi kartından mevduata ayda en fazla ne kadar borç taksidi ödeyebilirsin?’ diye sorduklarını açıklayan Aysan, “Bize söylediği rakama göre tüm borçları konut dahil olmak üzere yeniden yapılandırıyoruz. Faizi ne olursa olsun taksidi düşürebilirsiniz diyoruz” diye konuştu. Buna göre ‘vade aynı kalsın, taksit tutarı düşsün’, ‘taksit tutarı değişmesin, vade kısalsın’, ‘vade uzasın, taksit tutarı azalsın’ seçeneklerinden birini seçen müşterilere bunu ipotekli finansman kredisiyle birleştirerek konut dahil tüm borçları için tek bir taksit seçeneği de sunduklarını belirten Aysan, şöyle devam etti: “Böylece bu seçeneklerden birine göre konut kredisi taksidini düşüren müşteri, üzerine ipotekli finansman kredisi alarak ve bir miktar daha taksit ödeyerek, tüm borçlarını tek bir taksitte birleştirebiliyor. Konut kredisi dahil tüm borçları için ayda maksimum 2 bin lira ödeyebileceğini söylüyorsa, seçenekleri ona göre oluşturuyoruz.”

Faizin % 1’den 0.80’e düşmesi alım gücünü sadece % 10 artırır!

Faizlerin düşmesinin tek başına ev alım kararını etkileyemeyeceğini söyleyen DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, “Örneğin faizlerin 120 ay vadede aylık yüzde 0.90’dan yüzde 0.87’ye inmesi, konut fiyatında sadece yüzde 1, yüzde 0.76’ya düşmesi yüzde 5, yüzde 0.62’ye düşmesi ise yüzde 10 oranında inmiş gibi bir etki yapar” dedi. Aysan şöyle devam etti: “Başka bir örnek verelim. 120 ay vadede aylık yüzde 1 faiz oranı ile alabileceğiniz maksimum kredi tutarı 86 bin lira iken, faizler aylık yüzde 0.80 olduğunda alabileceğiniz kredi tutarı 95 bin liraya çıkıyor. Yani sizin alım gücünüzü yüzde 10 olarak artırıyor. O yüzden faizlerin düşmesi tek başına konut satışlarını patlatmaz veya ev almak için faizlerin biraz daha düşmesini beklemek doğru değildir. Ancak refinansmanı avantajlı kılabilir.”

Refinansman, her kredi kullanıcısı için anlamlı değil!

Kredi kullanıcılarının önce finans kurumları arasında teklif alarak, seçenekleri birbiriyle karşılaştır-abileceğini belirten Murat Aysan, kişilerin mevcut kredilerini kullandıkları finans kurumuna refinansman için başvurduklarında o kurumun bu talebi ticari açıdan değerlendirerek kabul etmeyebileceğine işaret etti. Aysan, “Kurum yasal olarak etmek zorunda da değildir. Hesaplayıp karşılaştırdıktan sonra finans kurumuna karar veren müşteriler, yeni kredi için başvuru yaparak mevcut kredisini kapatacaktır” dedi. Refinansmanın her kredi kullanıcısı için anlamlı olmadığını söyleyen Aysan, “Yüzde 75’e yakın bir kredilendirmeye gitmiş, 9 yıl ve daha uzun vadeli kredi kullanmış ve faizi de yüzde 0.80 ve altında olanlar için refinansman mümkün değil, vadesi 9 ay ve altında olup, yüzde 70 kredilendirmenin altında, yüzde 0.80 üzeri faizden kredi kullanmış tüketiciler için refinansmanın bir anlamı var” diye konuştu.

‘Faizlerin çok düşmesini beklemiyoruz’

Kredi büyüme hızı yüzde 15 civarında kalırsa faizlerin bir miktar daha düşeceğini, ancak büyüme hızının bunun üzerine gidebileceğini düşündüklerini belirten DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, “Bu takdirde faizler çok düşer demek zor” dedi. Yılsonunda DD Mortgage olarak 380-400 milyon liraya yakın bir kredi kullandırmayı planladıklarını belirten Aysan, “2011 sonunda bu rakam 290 milyon liraydı. Piyasanın 2 katı oranında büyüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı