Gazete Vatan Logo

Konut kredisi kullanmamanız gereken durumlar!

Tüketici her durumda konut kredisi kullanamaz.

İhtiyaç kredisinin aksine çeşitli vergilerden muaf olan konut kredisi cazip bir kredi türüdür.

Hesapkurdu'na göre konut kredisi sadece alınacak eve ipotek koydurtulması ve bunun karşılığında konut kredisi kullanılması işlemi olmadığından, tüketici her durumda bu kredi türünü kullanamaz.

1. Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi

Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekmektedir. Arsa, Dükkan, Depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmemektedir.

2. Akrabalık İlişkisi Olan Kişilerden Alınması

Akrabalık ilişkisi bulanan kişilerden konut alımında konut kredisi çekilemez. Bunun nedeni yapılan satışın finansman olarak görülmesidir. Çözüm olarak bankalar Bireysel Finansman Kredisi sunmaktadırlar. Şartları ve faiz oranı konut kredisi kadar cazip değildir ancak bu durumda olan tüketicilerin başvurabileceği bir seçenektir.

3. Konutun Krediye Uygunluğunun Olmaması

Alınacak konutun kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmış olması gereklidir. Alınacak konut kat mülkiyetine sahipse gerekli kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmış demektir. Öte yandan konutun kat irtifakı var ise de Yapı Kullandırım İzin Belgesi (İskanı) sahip olması gereklidir.

Haberin Devamı

4. Alınacak Konutun Tamamlanmamış Olması

Konutun değerlendirilmesi için gönderilen eksper evin tamamlanıp tamamlanmadığına da bakmaktadır. Raporda konutun tamamlanmış olarak gösterilmesi konut kredisi kullanımı için önemli bir adımdır. Alınacak konut en az %80 tamamlanmış olması gereklidir. Tamamlanmaması durumunda banka kredi işlemini tamamlana kadar gerçekleştirmeyecekti. Tamamlanma aşamasını anlamanın en temel yolu Çatı, Dış kapma, Kapı ve Pencerelerinin takılmış olması olarak ifade edilebilir.

Konut kredisi kullanamayan kişilerde en sık karşılaşılan durumları başlıklar ile sıraladık. Bankalar bu durumlarda herhangi bir kolaylık sağlayamamaktadırlar. Alınacak konutun bu şartları taşıyıp taşımadığına baştan bakmanız sizin için faydalı olacaktır. Bu süreçte uzman bir danışmandan yardım almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Son olarak ücretsiz danışmanlık hizmetinin konut kredisi kullanımında 4 kat daha etkili olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı