Gazete Vatan Logo

Konut kredisi faizleri düşer mi? İşte son durum...

Ev sahibi olmak isteyen binlerce kişi konut kredisi kullanarak bu hayalini gerçekleştirmeye çalışıyor. Uzun süre yüksek seviyelerde seyreden faiz oranları Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası düşme eğilimine girdi. Devlet bankalarının faiz oranlarını 0.99’ a kadar düşürmesinin ardından özel bankalar da harekete geçti. Bugün itibariyle özel bankalarda konut kredisi faizleri devlet bankalarının da altına düştü. Özel bankaların 0.98’e kadar çektiği faiz oranlarının ardından vatandaşlar devlet bankalarının faizleri daha da düşürüp düşürmeyeceğini merak ediyor. Konut kredileri daha da düşer mi? İşte tüm detaylar…

Konut kredisi faizleri düşer mi? İşte son durum...

Konut almak isten birçok kişi, nakit olarak ev fiyatının tamamını ödeyemediği için bankaların yolunu tutuyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye başladı. Ağustos ayında Ziraat Bankası’nın faiz oranını 0.99’a düşürmesiyle faiz oranları son zamanların en düşük seviyesine gelmiş oldu. Ziraat Bankası’nın ardından Ziraat Katılım, Halkbank, Vakıfbank, İş Başkası da konut kredisi faiz oranını 0.99’a düşürdü. Devlet bankalarının ardından özel bankalar da harekete geçti. Şu an konut kredisi faiz oranları özel bankalarda devlet bankalarının da altına düşerek 0.98'e kadar indi.

TEB ve ING konut kredisi faizlerini 0.98 düşürdü. Ev alacak vatandaşları heyecanlandıran bu gelişme aynı zamanda yüksek faizli konut kredisi kullananlar için de bir fırsat sunuyor. Başka bankalardan konut kredisi kullananlar isterlerse TEB ve ING'den düşük faiz oranı ile yapılandırma yapabilecekler.

DEVLET BANKALARI KONUT KREDİSİ FAİZLERİNİ DAHA DA DÜŞÜRECEK Mİ?

Özel bankalarda faizlerin hızla düşmesinin ardından vatandaşlar devlet bankalarının faizlerinin düşürülüp düşürülmeyeceğini merak ediyor. Özel bankanların faiz indirimi sonbrası devlet bankalarının da faiz indirimi yapabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Bakan Albayrak özellikle dar gelirli vatandaşı yakından ilgilendiren 20 yıl vadeli kont kredisi ile ilgili yaptığı açıklamada ise, "Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapacak finansman modelinin altyapısını hazırladık. 20 yıl vadeyle, Türkiye'de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranıyla. Kira hatta kiradan daha ucuz maliyetle asgari ücretliyi dar gelirliyi ev sahibi yapacak finansal altyapıyı tamamladık. dedi. Bakan Albayrak düşük faizli konut kredisinden her yıl 100 bin vatandaşın yararlanacağının da altını çizdi.

15 Kasım itibarı ile özel bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ise şu şekilde;

Albaraka: 1.07

Yapıkredi: 1.09

İşbankası: 1.10

Akbank: 1.11

Garanti: 1.15

ICBC: 1.16

Alternatifbank: 1.19

Konut kredisi vadesi ne kadar?

Konut kredi vadesi genel olarak 120 ay olarak uygulanıyor. Fakat Devlet bankaları faiz oranını düşürürken aynı zamanda vade süresini de uzattı. 180 aya kadar vadeli konut kredisi kullanılabiliyor. Böylece taksit miktarı düşse bile faiz maliyeti yükseliyor. Yani cebinizden her ay daha az para çıkıyor ancak toplamda daha fazla faiz ödemiş oluyorsunuz. Vade düştükçe ise ödenen taksit miktarı yükseliyor toplam maliyet azalıyor. Bu denklemde belirleyici olan aylık geliriniz. Başka bir deyişle en fazla ne kadar taksit ödeyebileceğiniz.

Haberin Devamı

Konut kredisi faiz oranları daha da düşer mi?

Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını 0.99 olarak uygularken, anlaşmalı konut projelerinde bu oran daha da düşürülerek 0.79 olarak uygulanıyor. Böylece anlaşmalı projeleri tercih eden vatandaşlar daha az faiz ödemiş oluyor.

Yüksek faiz oranı ile kredi kullananların durumu

Faiz indirimi öncesi yüksek faizle konut alan vatandaşlar için bazı şartlar dahilinde yapılandırma yapılabiliyor. Eflasyona dayalı konut kredisi kullananlar bankalarına başvurarak yapılandırma imkanından yararlanabiliyor. Fakat sabit faizler kredi kullananlar için henüz yapılandırma imkanı bulunmuyor.

Haberin Devamı

Kredi transferi imkanı

Yüksek faiz oranıyla kredi kullanan ve sabit faiz kullandıkları için yapılandırma imkanı bulunmayan vatandaşlar kredi transferi yapabilir. Ancak devlet bankalarında transfer imkanı bulunmuyor. Bu nedenle özel bankaları tercih edebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken ise karlılık oranı. Çünkü kredi transferi yapılırken belirli miktarlara ücret ödenmesi gerekiyor.

Ne kadar konut kredisi kullanılabilir?

Almak istediğiniz evin fiyatının yüzde 80’ine kadar konut kredisi kullanabilirsiniz. Fakat size ne kadar kredi çıkacağı ise gelirinize bağlı. Aylık taksitler toplam gelirinizin yüzde 60’ını geçmeyecek şekilde konut kredisi kullanabilirsiniz.

Konut kredisi hesaplama

100 bin liralık konut kredisi kullanan bir kişi en düşük faiz oranı 0.98 ile 120 ay olarak vadelendirerek kullanması durumunda toplamda 172 bin lira geri ödeme yapacak. Aylık taksitler ise bin 421 lira olacak.

Haberin Devamı