Gazete Vatan Logo

Konut kredilerinde yapılandırma olacak mı?

Kamu bankaları harekete geçti. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank corona virüs salgını sonrası ekonomiyi canlandıracak kredi paketlerini müşterilerinin kullanımına sundu. 3 bankanın ardından katılım bankaları da kredi seferberliğine dahil oldu. Böylece kamu bankaları daha önce görülmemiş faiz oranları ile ekonomik olarak zor günler yaşayan vatandaşların yanında yer aldı. Yüz binlerce kişi düşen faizlerle birlikte ev sahibi olma hayali kurmaya başlarken, daha önce yüksek faizle konut alan vatandaşlar ise konut kredilerinde yapılandırma yapılıp yapılmayacağını araştırmaya başladı. Konut kredisi yapılandırması ile ilgili detaylar…

Konut kredilerinde yapılandırma olacak mı?

Corona virüs salgını sürecinde sosyal hayatta olduğu kadar çalışma hayatında da fazlasıyla değişiklik meydana geldi. İki ayı aşkın süre, birçok işyeri kapalı kaldı. Burada çalışanlar devlet desteği ile yaşamlarına devam etmeye çalıştı. Haziran ayının gelmesiyle vaka sayılarında görülen hızlı düşüşün ardından normalleşme adımları hızla atılmaya başladı. Çalışma hayatı da ‘yeni normal’e adapte olmaya çalıştı.

TARİHİ FIRSAT

Bu süreçte ekonomik olarak zor günler geçiren vatandaşlar kamu bankalarının sunduğu avantajlı kredi imkanı ile maddi kayıplarını gidermeye çalışıyor. Kamu bankaları Cumhuriyet tarihinde görülmemiş faiz oranları ile farklı ihtiyaçlara hitap eden krediler sunuyor. Bu kredilerden en dikkat çekici olan ise konut kredileri.

KONUT KREDİSİNDE GÖRÜLMEMİŞ ORAN

Uzun bir süre yüzde 1’in üzerinde seyreden konut kredisi faizleri, yaz aylarında kamu bankaları tarafından başlatılan ‘kredi seferberliği’ ile 0.99’a çekilmişti. Ardından özel bankalar da kredi seferberliğine destek vererek bu oranın da altına inmişti. Şu an kamu bankları tarafından ev sahibi olmak isteyenlere sunulan krediler ise sıfır konutlar için 0.64, ikinci el konutlar için ise 0.74.

Haberin Devamı

KONUT KREDİLERİ YAPILANDIRILACAK MI?

Banka kredisi kullanarak ev alan vatandaşlar, yüksek faiz oranı ile aldıkları kredinin kamu bankaları tarafından yapılandırılıp yapılandırılmayacağını merak ediyor. Yüksek oranlar ile konut kredisi kullanan vatandaşlar ‘kredi seferberliği’ kapsamında kredilerini yeniden yapılandırma imkanı bulmuştu. Benzer bir uygulamanın pandemi süreci nedeniyle gündeme gelmesi bekleniyor. Fakat henüz konut kredisi yapılandırması ile ilgili herhangi bir gelişme yok.