Gazete Vatan Logo

Konut alana aylık 1.150 lira avantaj

8.5 yılın zirvesine çıkan konut kredisi faizlerine kamu bankaları öncülüğünde indirim geldi. Ziraat, Halkbank ve VakıfBank % 1.30’a varan faizi 500 bin TL’ye kadar 120 aylık kredilerde % 0.98’e çekti. Şekerbank da 60 ayda % 0.98’e indirerek özel bankalara kapıyı açtı.

Konut alana aylık 1.150 lira avantaj

Yüksek faiz oranları nedeniyle yaprak kımıldamayan konut sektöründe çarkları yeniden döndürmek için düzenlenen ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Pazartesi günü duyurduğu ‘indirim’ kampanyası başlıyor.

Son 8.5 yılın zirvesinde, kamu bankalarında yüzde 1.23, özel bankalarda yüzde 1.30’a kadar varan konut kredisi faizlerini, önce Ziraat Bankası ardından HalkBank ve VakıfBank yüzde 0.98’e çektiğini açıkladı. Bugünden itibaren geçerli olacak kampanya, 10 yıla kadar vadede, 500 bin liraya kadar olan konut kredilerinde geçerli olacak. Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım’ın da kampanyaya katılması beklenirken, gözler özel bankalara çevrildi. Özellerden de ilk adım Şekerbank’tan geldi. 120 olmasa da 60 ay vadede faizi yüzde 0.98’e indirdi. Şimdi diğer bankaların da indirim yapması bekleniyor.

Toplam 137 bin lira avantaj

Böylece konut alanlar 500 bin liralık krediyi, yüzde 1.30 üzerinden çektiğinde aylık 8 bin 251 lira taksit öderken, şimdi 7 bin 104 lira ödeyecek. Böylece tüketicinin aylık avantajı 1.147 lira olurken, toplamda 137 bin 640 liralık tasarruf edilecek. 100 bin liralık kredide 1.30 üzerinden kredi çekenler 1.650 lira taksit öderken, şimdi bu rakam 1.420 liraya inecek. Toplam kazanç 27 bin 600 lirayı bulacak.

Haberin Devamı

Konutta faiz indiriminin yanı sıra geçen hafta KDV ve tapu harcı indirimi de yapıldı. Bu 3 avantaj sayesinde, bu yıl 200 bin adet daha fazla konut satılacağı ifade ediliyor. 2017’nin ilk 3 ayında faiz yüzde 1’in altında seyrederken 325 bin konut satılmıştı, bunun 125 bini kredili satışlardı. Bu yılın ilk 3 ayında faizin yüzde 1.30’lara çıkmasıyla toplam satış 303 bine, ipotekli satış 89 bine geriledi.

Ziraat öncülügünde

Konut kredisi faizlerinin yüzde 0.98’e çekilmesine Ziraat Bankası öncülük etti. Bankadan şu açıklama yapıldı: “Ziraat Bankası konut piyasasında son 3 yılda gösterdiği güçlü büyüme performansı sayesinde pazar payını sürekli büyüterek 2018 yılı ilk çeyreği sonunda yaklaşık yüzde 25 seviyesine ulaştırdı.
200 milyar TL büyüklüğe sahip konut kredisi piyasasında; 2016 ve 2017 yıllarında sağlanan büyümenin yaklaşık yüzde 50’si Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştiridi.”
Telefon trafiği arttı
Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur: “KDV ve tapu harcında indirim ile 400 bin TL’lik bir konutta 44 bin liralık doğal indirim sağlanmış oldu. Konut kredi faiz oranlarının 0.98’e çekilmesi ile de toplam 88 bin lira avantaj sağlandı. Bu 3 teşvik ile 400 bin liralık ev için 132 bin TL’lik doğal indirim yapıldı. Bu sebeple çağrı merkezlerimizde telefon trafiği 4 kat artmış durumda.”
Süreç hızlanır
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu: “KDV, tapu harçları ve bankaların uyguladığı faiz oranları konularıyla ilgili kolaylıklar sektörümüze ivme kazandıracak ve vatandaşların ev sahibi olma sürecini hızlandıracak. Konut kredisindeki faiz oranlarının 1’in altına düşürülmesiyle ilgili özel bankaların da elini taşın altına koyması gerekir. Bunun yanında KDV indiriminin ofis ve ticari üniteleri de kapsaması diğer beklentimiz.”
200 bin ek satış
Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: “KDV ve tapu harcı indiriminden sonra Ziraat Bankası’nın başlattığı, diğer bankaların da peşinden gelebileceğini düşündüğümüz bu indirim sektöre ciddi hareket getirecek. Faizlerin yıl sonuna kadar 0.98’in altına düşmesi zor gözüküyor. Ancak bu indirim bile çok önemli. Bu indirim sayesinde bu yıl fazladan 200 bin konut satılır.”
En büyük engel kalktı
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas: “Türkiye’de vatandaşlarımızın konuta ihtiyacı var. Yüksek kredi faizleri üretenle vatandaşın buluşmasında önemli bir engeldi. Ziraat Bankası’nın bu adımı atmasıyla hem sektörün hem de konuta ihtiyacı olan vatandaşın önündeki en büyük engel aşılmış olacak. Özel bankaların da bu girişime destek vermesi gerekli.”
Her aile ev sahibi olsun
Ziraat Bankası’nın ardından Halkbank, aynı şartlarda konut kredilerinde indirim yaptı. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Konut sektörünün, ekonomimize sağladığı katma değer ve diğer sektörleri etkileme potansiyelini göz önünde bulundurduk, ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini de dikkate alarak her zaman olduğu gibi müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak özel bir çözüm sunmaya gayret ettik. Her aile bir ev sahibi olsun istiyoruz” dedi.
İlk kez konut alana destek
Şekerbank, konut kredisi faiz oranlarını 60 ayda yüzde 0.98’e çekti. Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, “Ekonominin inişli çıkışlı her döneminde lokomotif sektörlerin başında gelen konut sektöründe yaşanacak canlılık tüm faaliyet alanlarını pozitif yönde etkileyecek potansiyele sahip. Bu kapsamda biz de hem konut sektörünü ivmelendirerek ekonomimize katkı sağlamak hem de ilk kez konut kredisiyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızı desteklemek amacıyla indirime gittik” dedi.

Haberin Devamı