Gazete Vatan Logo

Konuşamıyorsan emojiyle anlat

Bazen bir resim ya da fotoğraf bin kelimeye bedel derler hani. Tam bu söze yaraşır yeni bir kampanya başladı. Aile içi şiddete dikkat çekmek için... Kelimeler sustu, söz emojilerin!

Artık kelimeler yerine akıllı cihazların klavyesindeki simgelerle yani emojilerle konuşur hale geldik. Arkadaşımıza kahve içmek ister misin diye sormak istediğimizde kahve ikonu ve bir soru işareti, sevindirici bir haber aldığımızda yanıt olarak konfetili parti ikonu yolluyoruz. En hızlı büyüyen dil haline geldi emoji dili. Öyle ki bugün her 10 kişiden 8'i öyle ya da böyle iletişim kurmak için her gün bu küçük ikonları kullanır oldu. Ama artık emojilerin tek amacı eğlence değil. İsveçli sivil toplum örgütü Toplumda Çocuk Hakları (BRIS) yepyeni bir proje başlattı aile içi şiddeti engellemek için... Çocuklara ve gençlere belki bir yardımı olur diye o acılar 'emojileştirildi'.

Konuşmak zor ama şiddet emojiyle anlatılabilir

Yüzü gözü morluk içinde bir genç kız ya da yüzündeki yaraları gizlemek için yara bandı yapıştıran bir genç erkek... Adı "Abused Emojis". Tek tıkla klavyenize 15 yeni emoji ekliyor. Annem ya da babam içki içip beni dövdü figüründen, ‘kendimi çok kötü hissediyorum’u anlatmak için kafasında 'kaka' olan emojiye bir sürü seçenek var. Böyle bir şey yaşadığında utanıp bunu saklamak isteyen bir çocuğun başkalarıyla iletişim kurması amaçlanıyor. İçten içe "bunu yaşadığın için anormal değilsin ama bunu anlat" deniyor. Anlat ki belki sen yapamasan da biri senin adına uzmanlardan yardım isteyebilsin... Uygulama şimdiden İsveç’in en çok indirilen 3'ncü uygulaması haline geldi.

Haberin Devamı

‘Kendimi daha iyi ifade ediyorum’ diyorlar

Düşünmesi bile insanın yüreğini parçalıyor aslında... Ama bu şiddeti yaşayan biri için çok önemli olabilecek bir adım. Annesi ya da babası tarafından düzenli olarak dövülen bir çocuğun bunu dile de yazıya da dökmesi pek kolay değil haliyle. Ama arkadaşlarıyla dışarı çıkma programı yaptığı bir gün başına böyle bir olay geldiğinde, arkadaşlarına "akşam gelemiyorum" dedikten sonra, tek bir emojiyle yaşadıklarını anlatması mümkün. Böylece kendilerini kötü hissettikleri bir durumda kelimelere ihtiyaç duymadan iletişim kurabilmeleri hedefleniyor. Yeni nesil için hayli isabetli bir yöntem aslında. İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmaya göre 18-25 yaş arasındaki gençlerin yüzde 72'si kendilerini emojilerle daha iyi ifade ettiklerine inanıyor. Benim gibi WhatsApp'tan yazmaya üşenip gelen uzun uzun mesajlara tek bir emojiyle yanıt verenlerin sayısı da az değil.

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddette de işe yarar

Tabii sadece çocuklara yönelik değil, kadınlara yönelik şiddette de kritik rol oynayabilir bu uygulama. Hele de Türkiye gibi yarası bu denli kanayan bir ülkede... Ama bu emojiler kadınlar için de hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle de ne yaşadığını anlatmaktan utanan kesim için... Birkaç kişi bile bir yakınına derdini bu sayede anlatabilse onların vereceği destekle hayatları değişebilir belki. Üstelik Türk girişimciler bu konuyu daha da ileri taşıyabilir. Mesela bu tarz bir uygulama panik butonu olarak da kullanılabilir... Toplanacak verilerle düzenli olarak bu ikonları kullanan kadınlar için ayrı bir düzenlemeye de gidilebilir.