Gazete Vatan Logo

Konserde organ bağışına çağrı

Konserde organ bağışına çağrı

Manisa'da sahne alan 'Korneanın Sesi' grubu, türkü repertuvarıyla beğeni toplayan bir konser verdi. Grup, konserde organ bağışı çağrısı yaptı.

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde, Organ Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı farkındalığı için kurulan 'Korneanın Sesi' grubu konser verdi.

İzmir'deki Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğilmez'in 7 yıl önce kornea nakli yaptığı bir görme engelliyle birlikte kurduğu grupta; kornea bağışçısı göz doktoru Önder Demirtaş, Ege Üniversitesi öğrencisi Özgün Düzgün, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı öğrencisi görme engelli Mazlum Acar ve kornea nakli yapılan Cem Cansız da yer aldı. Grup, başta Aşık Veysel'den olmak üzere çeşitli ozanlara ait türküleri seslendirdi.

Organ bağışı farkındalığını artırmak için çalışan Prof. Dr. Sait Eğrilmez, konser öncesi yaptığı açıklamada bağış çağrısı yaptı. Aşık Veysel hayranı olduğunu belirten Eğrilmez, Mazlum Acar ve Eyüp Sultan isimli iki görme engelliye değinerek, "Türkiye'nin görme engelli ilk organ bağışçıları aramızdan çıktı. Kendileri retina sorunu olmasından dolayı kornea nakli yapılsa bile göremeyeceklerini öğrendiklerinde, başka bir görme engelliye ışık olmak için kornealarını bağışladı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ülkede 2 bin 700 kişinin kornea nakli beklediğini açıklayan Prof. Dr. Eğrilmez, "Hastalar kornea beklemesin, kornealar hasta beklesin istiyoruz. Bu farkındalığı her ile yaymalıyız. İzmir'de kornea bekleme süresini 2 aya düşürdük ama Türkiye'de hala kornea bekleme süresi 9 aydır" dedi.

Konsere katılan CBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Sami İlker ise 2016'da 80 görme engelliye kornea nakli yaptıklarını belirterek, kornea ve organ bağışı için farkındalık çağrısı yaptı.