Gazete Vatan Logo

Komutanlara moral mesajı!

Oramiral Nusret Güner’in istifasının ardından tüm generallere ‘Moralinizi yüksek tutun, görevinizden kopmayın’ mesajı gitti

Komutanlara moral mesajı!

Karargahlardan üst düzey komutanlara ise “Moralinizi yüksek tutun, görevinizden kopmayın” mesajı gitti. İstifa eden Güler’in yerine Koramiral Bostanoğlu kaydırılacak

TSK’da tam anlamıyla bir yaprak dökümü yaşanıyor. Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’in istifa etmesinin ardından TSK’daki orgeneral/oramiral sayısı 14’ten 13’e indi. Halen YAŞ üyesi olan orgeneraller Bilgin Balanlı ve Nusret Taşdeler’in tutuklu olması nedeniyle fiili olarak TSK üst kade-mesi “or” seviyesinde 11 kişi kaldı.

TSK’da istifa eden Ora. Güner ile tutuklu olan ve sade YAŞ üyesi olan Bilgin Balanlı ve Nusret Taşdeler dışında “or” seviyesinde bulunan komutanlar şöyle:

Komutanlara moral mesajı

Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu, 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman, KKK Eğitim ve Doktrin Komutanı Org. Servet Yörük, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hulusi Akar, 3. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Org. Galip Mendi, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay.

İstifa Org. Özel’i üzdü

Edinilen bilgilere göre Ora. Güner’in istifası Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’i üzdü. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2 numaralı ismi olan Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner ile Org. Özel, geçtiğimiz yıl 16 Kasım’da Gölcük’te biraraya gelmişti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Emin Bilgel’in de olduğu bu ziyarette Ora. Güner, rahatsızlığını komutanlara bildirmişti. Geçtiğimiz yıl Aralık ayındaki Kış Şurası’ndan önce istifasını Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Emin Bilgel’e sunan, ancak komutanın, “Bu istifa hepimizi zora sokar” sözleriyle ikna edilen Ora. Güner’in, önceki hafta Ankara’ya gelerek Ora. Bilgel’e istifada kararlı olduğunu bildirdiği öğrenildi. Bunun üzerine Ora. Bilgel’in, Ora. Güner’in istifada ısrarcı olduğu talebini Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e bildirmesinin ardırdan komutanın istifası işleme alındı. Bu istifanın Org. Özel’i üzdüğü öğrenildi. Genelkurmay Başkanı’nın bu hafta Köşk’te yapılan üçlü zirvede bu konudaki düşüncelerini ve hissiyatını Gül ve Erdoğan’a ilettiği de belirtildi.

Karargah’lardan mesaj

Ora. Güner’in istifasının ardından TSK’da önemli bir gelişme yaşandı; Üst seviyede komutanların istifa etmemeleri için başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Karargahlarından general ve amirallere, “Moralinizi yüksek tutun, görevinizden kopmayın” mesajı gitti.

Ora. Güner’in dışında Gölcük Tersane Komutanı Tuğamiral Şevki Şekerefeli, Tümamiral Ercüment Tatlıoğlu, Tuğamiraller Alp Demirus ve İskender Yıldırım’ın da istifa etmeyi planladığı iddia edildi. Ancak VATAN’a bilgi veren güvenilir kaynaklar, Ora. Güner’in istifasının ardından yeni bir istifa yaşanmadığını belirtti. Kaynaklar, Güner’le ilgili, İzmir’deki casusluk davası kapsamında kızının odasına kamera yerleştirildiği iddiasıyla ilgili olarak ise “Çok çirkin” değerlendirmesini yaptı.

Adli müşavirlik çalışıyor

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, tutuklamaları eleştirerek, “Terörle mücadeleye gönderecek komutan kalmadı” sözlerinin bir yasal düzenleme işareti olarak algılanmasının ardından, Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği’nin tutuklu komutanların durumuyla ilgili yasal bir alt yapı çalışması yürüttüğü ortaya çıktı. Hükümetin tutuklu komutanların durumuyla ilgili yasal bir alt yapı çalışması yürütmesi halinde müşavirliğin bu konuda, bir bilgilendirme yapması bekleniyor.

VATAN’ın edindiği bilgiye göre bu yıl Ağustos’ta toplanacak YAŞ (Yüksek Askeri Şura)’a kadar Ora. Güner’in yerine Donanma Komutanlığı’na Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Bülent Bostanoğlu vekalet edecek. YAŞ’ta oramiralliğe terfi etmesi beklenen Bostanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak.

Bilger Ağustos’ta emekli

Ora. Güner’in istifasının ardından en fazla tutuklu subayın bulunduğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda, terfi ve atamalar adeta koptu. Güner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Murat Emin Bilgel’le birlikte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki 2 oramiral kadrosunu dolduruyordu. Ora. Güner, bu yıl Ağustos ayında emekli olacak Ora. Bilgel’den sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na oturacak tek isimdi. Teamüllere göre Ora. Güner, 2015 Ağustos’una kadar görevde kalacaktı. Ora. Güner’den sonra ise Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Bülent Bostanoğlu’nun bu makama oturması bekleniyordu. Ora. Güner’in istifasının ardından Ora. Bilgel’den sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Kora. Bülent Bostanoğlu’nun yolu açıldı. Bu yıl Ağustos’ta toplanacak YAŞ (Yüksek Askeri Şura)’a kadar Ora. Güner’in yerine Donanma Komutanlığı’na Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Bülent Bostanoğlu vekalet edecek. YAŞ’ta oramiralliğe terfi etmesi beklenen Bostanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak. Hükümet ve Genelkurmay Başkanı Org. Özel’in istemisi durumunda Kuvvet Komutanlığında 2. yılını doldurduğu için bu yıl Ağustos’ta emekli olacak olan Ora. Bilgel’in görev süresinin bir yıl daha uzatılma seçeneği de bulunuyor. 1952 doğumlu Ora. Bilgel’in, görev süresinin bir yıl daha uzatılması için önünde bir yaş engeli bulunmuyor. Ancak bu teamül TSK’da çok kullanılmıyor.

Son 4 yılın rekoru

2012’nin TSK’dan kendi isteğiyle ayrılan subay sayısı açısından son 4 yılın rekoru olduğu ortaya çıktı. 2012’de TSK’dan 1067 subay kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 232 subay ise kadro-suzluktan emekli edildi. 2009’da 903, 2010’da 374, 2011’de ise 843 subay kendi isteğiyle emekli

edildi. Yine geçtiğimiz yıl TSK’dan 6 general/amiral kendi isteğiyle 55 general/amiral ise kadrosuzluktan emekli oldu.


Cenazede buluşmuşlardı

Özellikle Deniz Kuvvetleri’ndeki tutuklamalardan rahatsız olan komutanlar Balyoz soruşturması kapsamında 2009’dan bu yana tutuklu bulunan Deniz Kurmay Albay Tayfun Duman’ın annesinin 2011’deki cenaze törenine katılmışlardı. Cenaze namazında saf tutup, Duman’a başsağlığı dileyenler arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, istifa eden Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner ile onun yerine kaydırılacak olan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu da yer almıştı.

Haberin Devamı