Gazete Vatan Logo

Komutan PKK kamplarını bombaladı

Komutan PKK kamplarını bombaladı

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal, 26 Eylül’de Kuzey Irak’a düzenlenen harekata katıldı. 181. Pars Filo ile uçan Org. Ünal, gece alçak irtifada uçtu ve Metina’da PKK’ya ait 11 hedefi vurdu.

Kuzey Irak’a düzenlenen hava operasyonuna Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın da katıldığı ortaya çıktı. G.Kurmay Başkanlığı’nca yapılan açıklamada 26 Eylül’de Metina bölgesinde 11 noktaya düzenlenen hava harekatında PKK’ya ait sığınak, barınak ve malzeme depolarının imha edildiği belirtilmişti. Dün Hava Kuvvetleri ‘nin (HVKK) internet sitesinde Orgeneral Abidin Ünal’ın 26 Eylül’de Diyarbakır’da konuşlu 181. Pars Filo’yla birlikte gece görev uçuşu yaptığı paylaşıldı.
Gece alçak irtifada uçtu
HVKK’nın sitesinde ziyaret sırasında çekilen fotoğraflar da kullanılırken, Komutan Org. Ünal’ın 181’inci Jet Filo Komutanlığı’nda nöbet tutan personeli ziyaret ettiği, incelemelerde bulunduğu, saat 23.30 civarında kalkan görev uçuşunu komuta ettiği bilgisi de yer aldı. Sitede uçuşun hedefine yer verilmedi. Ancak askeri kaynaklar hedefin Metina olduğunu bildirdi. Org. Ünal, Metina’ya düzenlenen harekatta gece alçak irtifadan uçtu, hedefin bulunmasını sağlayan LANTIRN sistemini ve gece görüş gözlüğünü de kullandı. Operasyonla ilgili görüntülerde Komutan Org. Ünal’n da bulunduğu iki kişilik F-16’nın mühimmat yüklü havalandığı, dönüşünde ise mühimmatların olmadığı dikkat çekti. Org. Ünal’a operasyondan sonra Pars Filoya ait özel peç armağan edildi. Komutan Ünal, operasyondan sonra Pars Filo’yu, 181’inci Filo Komutanlığı’nın girişindeki “Derinliğinde her gecenin uçar Parslar alçak / Sönmesin diye bu şafaklarda yüzen Al Sancak!” beyitine atıfta bulunarak, “Geceyi size emanet ettik! Emeğinize sağlık; yüreğinize, bileğinize kuvvet!” diyerek tebrik etti.
‘Geceyi size emanet ettik’
Orgeneral Ünal’a operasyondan sonra Pars Filo’ya ait özel peç armağan edildi. Orgeneral Ünal ise operasyondan sonra Pars Filo’yu, “Geceyi size emanet ettik! Emeğinize sağlık; yüreğinize, bileğinize kuvvet!” diyerek tebrik etti.
LANTIRN nedir?
LANTIRN, İngilizce’de Low Altitude Navigation and Targeting InfraRed for Night’ın kısaltması olan sistem savaş uçaklarının alçak irtifada ve gece uçmasını sağlıyor. Uçağa harici monte edilen LANTIRN, navigasyon podu ve hedefleme podu olarak iki parçadan oluşuyor. Günümüzde F-15 Eagle ve F-16 uçaklarında kullanılan sistemi ilk kez ABD kullandı. Türkiye’de ise 181. Pars ile 161. Yarasa Filo bu özelliğe sahip. Sistem sayesinde pilotlar zifiri karanlıkta 33 metreye alçalabiliyor. Dağlar arasında rahatça uçabiliyor.

Haberin Devamı