Gazete Vatan Logo

Komuta kademesi yeniden şekillendi

Komuta kademesi yeniden şekillendi

TSK’daki terfi ve emeklilik durumlarının ele alındığı YAŞ toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve görevi sona erecek olan Genelkurmay Başkanı Özel üçlü zirve yaptı. Erdoğan teamüle dönüşen akşam yemeği davetini birgün öne çekti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlık ettiği TSK personelinin terfi, görev süresinin uzatılması ve emeklilik durumlarının görüşüleceği Yüksek Askeri Şura toplantısı dün başladı.
Operasyon mesajı!
YAŞ üyeleri, toplantı başlamadan önce Davutoğlu başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Davutoğlu, Anıtkabir’e gelişinde, Aslanlı Yol’un başında komutanlar tarafından karşılandı. Daha sonra YAŞ üyeleri, Davutoğlu’nun başkanlığında, üzerinde “YAŞ üyeleri” yazan çelenkle Aslanlı Yol’dan yürüdü. Davutoğlu’nun Anıtkabir özel defterine, “PKK ve IŞİD’e yönelik operasyonlara ilişkin olarak, “Ülkemizi demokrasi, hukuk ve adalet temelinde güçlendirme hedefimize ulaşmak için gösterdiğimiz mücadelenin yanı sıra bölgemizde barış ve huzurun tesisi ile istikrarın kalıcı hale getirilmesi için samimi bir gayret içindeyiz. Dünyanın en kudretli devletleri arasında mümtaz bir konumu olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, varlığına ve vatandaşlarına yönelen her türlü tehdidi bertaraf edecek güce sahiptir” diye yazdı.
Özel’i arabasına aldı
Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Anıtkabir Komutanlığı makamına geçti. Böylece üçlü, 30 Ağustos itibariyle emekliliğe ayrılacak Anıtkabir Komutanı’na da veda ziyaretinde bulunmuş oldu. Ardından, Orgeneral Özel ve Davutoğlu YAŞ’a katılmak üzere Davutoğlu’nun makam aracıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’na hareket etti.
Çakmak Salonu’nda
Genelkurmay Başkanı Özel, karargaha geldikten sonra yerine geçti ve Başbakan Davutoğlu’nu gelişinde karşıladı. YAŞ’ın olağan toplantısı, Çakmak Salonu’nda saat 11.15’te başladı. Toplantıya Davutoğlu’nun yanı sıra Orgeneral Özel, Bakan Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katıldı. Toplantı öncesinde sadece TRT ve Anadolu Ajansı’nın kısa süreli görüntü almasına izin verildi.

Haberin Devamı

Tutuklanan dört general
Önceki sene 3 yılını dolduran general ve amirallere de bir üst rütbeye terfi olanağı getiren kanuni değişiklik çerçevesinde TSK bünyesinde görevli 345 generalin yarıdan fazlasının dosyası terfi için masaya gelecek. Toplantıda “kor”, “tüm” ve “tuğ” rütbesinde toplam 179 general ve amiralin dosyaları bir üst rütbeye terfi için masaya gelecek. 300’e yakın albay da tuğgeneral ya da tuğamiral olabilmek için YAŞ’tan çıkacak kararı bekleyecek. Toplantıda 28 Şubat davası kapsamında tutuklandıktan sonra serbest kalan tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap, Mehmet Faruk Alpaydın ve Celalettin Bacanlı’nın dosyaları da görüşülecek. Bu 4 ismin emekliye sevkedilme olasılıklarının yüksek olduğu belirtiliyor. Mardin’deki faili meçhul davası kapsamında yargılanıp beraat eden Tuğgeneral Musa Çitil’in de dosyası masada olacak.
Kimler hangi görevi alıyor?
YAŞ toplantısı, 5 Ağustos’ta sona erecek. Şurada alınan kararlar, Erdoğan’a sunulmasının ardından, kamuoyuna açıklanacak. Toplantıda görev süresi dolan Özel’in yanı sıra Jandarma Genel Komutanı Atay emekliye ayrılacak. Genelkurmay Başkanlığı’na Akar’ın getirilmesi ve 2019’a kadar TSK’nın bir numarası olarak görevini sürdürmesi bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise 1. Ordu Komutanı Çolak ve Genelkurmay 2. Başkanı Güler’in isimleri öne çıkıyor. Mendi’nin Jandarma Genel Komutanlığı’na atanması, Ağustos 2016’da emekliye ayrılması bekleniyor. Oramiral Bostanoğlu ve Orgeneral Öztürk’ün görev süresinin uzatılabileceği belirtiliyor. Öztürk’ün görev süresi uzatılmazsa Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Ünal’ın getirilmesi bekleniyor. Özel ve Atay’ın emekli edilmesiyle boşalacak kara sınıfı iki orgeneral pozisyonu için 10 aday yarışacak. 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvveti Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç’in isimlerinin öne çıktığı belirtiliyor.

Haberin Devamı