Gazete Vatan Logo

Komşuyla ortak çözüm mesajı

Yunanistan Başbakanı Çipras, “Ahmet’in tekrar seçilmiş olması dört yıllık bir plan yapma imkanı sağladı” dedi ve göçmenler, Kıbrıs, Ege sorunlarında samimi diyalogla ortak çözüme ulaşabileceklerini söyledi.

Komşuyla ortak çözüm mesajı

Türkiye’yi ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Özellikle göçmenler konusunu ele alan iki başbakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Çipras’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

‘Orak yerleşim alanı’

“Dün burada bir (Türkiye-Yunanistan) dostluk maçı oldu. Ondan bir sonuç (0-0 bitmişti) çıkmadı. Bizler daha çok atak oynanan bir futbolun taraftarıyız. Zamanı geçirmekten yana değiliz. Her iki ülke açısından da gelişimlerin gerçekleşmesinden yanayız. Ege kıyılarındaki insani krizler, bölgemizde olumsuz bir ortam yaratıyor. Bu tehtidlere iki ülke olarak ortak bir tutum sergilemeliyiz. İnsan tacirleri ile mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü onlar insan hayatını tehlike altına atıyor. Göçmenlerin illegal göç yollarına başvurmamaları için ortak bir yerleşim alanı oluşturmalıyız. Acil olarak iş birliği yapmaya karar verdik. İki ülkenin sahil güvenlik komutanları mutabakata vardı. Karşı karşıya kaldığımız sorun milyonlarca insanın evlerinden edilme sorunudur. Sadece polisiye önlemlerle müdahale edeceksek bu sorunu çözemeyiz. Bunların sebebi evlerine düşen bombalardır. Eğer bu sorun çözülmezse bu göçler bitmeyecektir.”

Haberin Devamı

Selanik-İstanbul hattı

“Ahmet’in tekrar seçilmiş olması 4 yıllık bir plan yapma imkanı sağladı. Kıbrıs konusunda da ortak bir çözüme ulaşmak istiyoruz. Elbette tüm tarafların uzlaştığı bir çözüm olmalı. Son iki yıl içerisinde Yunan hava sahası ihlallerini ve Türk savaş gemilerinin Ege’deki hareketlerini görüştük. Samimi bir diyalog sonucunda bunların hepsine çözüm bulunabilir. Güven arttırıcı önlemler üzerinde çalışmalarımızı arttırmalıyız. Selanik-İstanbul arasında hızlı tren, feribot gibi hedeflerimiz var.”

Türkiye’ye AB desteği

“Davutoğlu’nu Simi adasına davet ettim. Yunanistan kardeşlik hisleri besleyen bir halktır. Türkiye’nin de böyle olduğunu biliyorum. Trakya farklı kimliklerin barış içerisinde yaşadığı bir bölgedir. Trakya’da onlarca cami var. Yunanistan’da herkes dini özgürlüklere sahipler. Atina’da bir cami projesi var. Yunanistan, Türkiye’nin AB’ye girmesi gerektiğini düşünüyor. Bunun hepimiz açısından karlı olduğunu düşünüyoruz. Yeni ve kalıcı fasılların açılmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘İşbirliği yapmalıyız’

DAVUTOĞLU şunları söyledi: “Çok güzel bir iletişim ve diyalog imkanı oldu. Şubat ayında Türkiye-Yunanistan İş Forumunu’da toplayacağız. Kıbrıs, Ege sorunu dahil her şeyi görüşebiliriz. Yunanistan AB sürecini destekledi, sayın Çipras’a teşekkür ediyorum. Balkanların huzur barış ortamı olmaması için, 90’larda yaşananların yaşanmaması için Türkiye ve Yunanistan’ın işbirliği yapması gerekiyor. Göçmen sorunu göçmen sorunu değildir. Bu insanlık sorunu Türkiye ya da Yunanistan’ın sorunu değildir. Türkiye ve Yunanistan Suriye savaşının mağdurudurlar. Avrupa bu sorunu Yunanistan ve Türkiye’nin sırtında bırakmamalıdır. Aleksis Simi adasına çağırdı. Belki de bir sonraki toplantıyı orada ya da İzmir’de yapabiliriz.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Çipras’la kaldığı otelde bir araya gelerek toplantı yaptı.

Haberin Devamı