Gazete Vatan Logo

Komşuya Nobel kampanyası

Avrupa’ya umut yolculuğuna çıkan sığınmacıların geçiş noktası olarak kullandıkları Yunan adalarının Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi için imza kampanyası başlattı.

Komşuya Nobel kampanyası

Ada sakinlerinin mültecilere gösterdiği karşılama, yaklaşım ve davranışları göz önünde bulunduran akademisyenler, “Ege’deki Yunan adaları sakinlerinin kendilerini de yıllardan bu yana mali kriz vurmuş olmasına rağmen Suriyeli mültecilere yardım etmek ve kendilerini rahat hissetmek için ellerinden gelen her şeyi yaptılar” yorumunda bulundu.

4 dev üniversitenin adayı

Adaylık için son başvuru tarihinin 1 Şubat olduğunun altını çizen akademisyenler, Göçten sorumlu Yunanistan Başbakan Yardımcısı Yanis Mouzalas ile bir araya geldiklerini ve Yunan bakanın desteğini aldıklarını belirttiler. Söz konusu akademisyenler Oxford, Princeton, Harvard, Cornell ve Copenhagen gibi dünyanın saygın üniversitelerinde görev yapıyor.

Kos ve diğer Yunan adalarına çıkan mülteciler bu adalarda günlerce kaldı. Ada halkları onlara çıt çıkarmadan yardım elini uzattı.

Japonya 27 kişiyi kabul etti!

Japonya Adalet Bakanlığı, 2015’te gelen 7 bin 586 iltica başvurusunun yüzde 99’undan fazlasını reddettiklerini açıkladı. Bakanlık, yalnızca 27 kişinin mülteci olarak kabul edildiğini belirtirken, sadece 3 Suriyeli mültecinin sığınma hakkı kazanması dikkati çekti. Kabul edilenlerin 6’sı Afganistan, 3’ü Suriye, 3’ü Etiyopya ve 3’ü de Sri Lanka’dan olurken diğer sığınmacıların uyrukları açıklanmadı.

Haberin Devamı

Norveç mültecileri Rusya’ya geri gönderiyor

Norveç hükümeti, 2015’in Eylül ayından beri ülkenin kuzeyindeki geçici sığınmacı kampında kalan ve çoğunluğu Suriyeli olan yaklaşık 5 bin 500 mülteciyi Rusya’ya geri gönderme kararı aldı. İskandinav ülkesindeki mültecilerin çoğu, Akdeniz’i aşarak yolculuk etmekten daha ucuz ve daha güvenli bulduğu için Norveç’e Rusya üzerinden karayolu ile ulaşmıştı. Bazı mülteciler, Rusya’dan İskandinavya’ya bisikletle ulaşmayı başarmışlardı. 30’a yakın mülteci kararı protesto etmek için açlık grevine başladı.