Gazete Vatan Logo

Komşunun kalbini yarı fiyata onarıyoruz

Yunanistan’da ekonomik kriz sağlığı da vurunca ‘Komşu’ çareyi Edirne’de buldu. Son 18 ayda Edirne’ye tedaviye gelen Yunanlıların sayısı bin 500’ü geçti. Yunanlılar için özel ekipler kuruldu, 50 bin liralık kalp ameliyatını 23 bine yapıyoruz.

Komşunun kalbini  yarı fiyata onarıyoruz

Ekonomik krizin yaşandığı Yunanistan’da sağlık hizmetlerinde aksama yaşanmaya başladı. Hastalanan Yunanlar ise çareyi Edirne’de tedavi olmakta buldu. Son 2 yıl içinde Yunanistan’dan ameliyat ve tedavi olmak için Edirne’ye gelen hastaların sayısında patlama yaşandı. Önceleri yılda bir - iki hasta gelirken son 18 ayda gelen hasta sayısı bin 500’ü geçti. En büyük etken tedavi masraflarının yarı yarıya olması. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü özel ekipler kurdu. Bu ekipler sınırı geçip hastayı hastaneye kadar getiriyor. Edirne İl/Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, yaşanan durumu şöyle özetledi: “Son 2 yılda tedavi olmak için Edirne’ye gelen Yunan vatandaşlarının sayısının arttı. 2016 yılında 914 Yunan vatandaşı tedavi olurken, 2017 yılının ilk 6 ayında bu rakam 650 kişi oldu. Edirne’yi tercih etmelerinin ise 3 nedeni bulunuyor. Birincisi maliyetinin uygun olması. İkincisi sağlık hizmetinin kalitesi üçüncüsü ise coğrafi yakınlık.”

Açık kalp ameliyatı

Dr. Kişioğlu, özellikle ameliyat için Türkiye’nin tercih edildiğini söyledi: “Türkiye basit rahatsızlıklar için gelmiyorlar. Açık kalp ameliyatı onkoloji ya da daha kapsamlı rahatsızlıkların tedavisi ya da cerrahi müdahaleler için tercih ediyorlar. Burada maliyet onlar açısından çok önemli. Eğer örnek vermek gerekirse Yunanistan’da açık kalp ameliyatının maliyeti yaklaşık 12 bin Euro. Bu da yaklaşık 50 bin TL. Türkiye’de bu ameliyatı 23 bin TL’ye yaptırabiliyor. Aynı ameliyat Türk vatandaşı için 12 bin TL. İşte bu hesap Edirne’yi cazip kılıyor.”

Haberin Devamı

Dr. Kişioğlu, sağlık turizminin artması için çalışmalar yaptıklarını da söyledi: “Yunan vatandaşlarının yaşlı nüfusa sahip olması nedeniyle kronik hastalar yoğunlukta. Hasta tedavi olmak istediği hastaneyi kendisi seçiyor. Kendi isteği ya da transfer yoluyla geliyor. Kendisi gelemezse devreye sınır ötesi sağlık ekibimiz giriyor. Tıbbi tedaviye ihtiyacı olan hastayı araç ile alıp Edirne’ye getiriyor. Hastanelerde de bu hastalar için dil sorunu yaşamayacak personelimiz mevcut. SGK özellikle uluslararası vatandaşlara maliyet konusunda yardımcı olabilecek atılımlarda bulunursa, taleplerin artacağını ümit ediyorum.”

Haberin Devamı