Gazete Vatan Logo

Komşuda ‘Makedonya’ karşıtı gösteri

Yunanistan’ın Selanik kentinde on binlerce kişi hafta sonunda, Yunan ve Makedon hükümetleri arasında devam eden isim krizinin çözümüne ilişkin görüşmeleri protesto etti

Komşuda ‘Makedonya’ karşıtı gösteri

Kent merkezinde bir araya gelen yaklaşık 90 bin kişi, Yunanistan’ın, Makedonya’nın ismine yönelik itirazına ilişkin çeyrek asırdır devam eden sorunla ilgili son dönemde yoğunlaşan müzakerelere karşı gösteri yaptı. Gösteriye ülkenin Makedonya sınırına yakın kuzey kesimleri başta olmak üzere birçok bölgesinden yüzlerce otobüs dolusu Yunan vatandaşı katılırken bazı göstericilerin geleneksel kıyafetler giymesi dikkati çekti.

Ana muhalefetteki ‘Yeni Demokrasi’ dahil olmak üzere birçok parti gösteriye destek vermezken aşırı sağcı ‘Altın Şafak’ Partisi üyeleri ise gösteride hazır bulundu.

Protestocular yaptıkları konuşmada, Yunanistan’ın, içinde ‘Makedonya’ terimi geçen hiçbir isim tercihini onaylamaması gerektiğini söyledi.

AB ve NATO üyeliğine engel

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, Makedonya’yı anayasal adı olan ‘Makedonya’ ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde ‘Makedonya’ isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor. Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den bu yana güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamıyor.

Haberin Devamı