Gazete Vatan Logo

Komşu ölümü gösterdi sıtmaya razı edecek gibi

Yunanistan’da Çipras Hükümeti, 315 milyar euroluk dış borcunun silinmesi talebinden vazgeçerek alacaklılara borcun süresiz ve büyümeye bağlı tahvillerle takasını önerdi

Yunanistan’da tasarruf karşıtı politikasıyla bir hafta önce iktidara gelen yeni hükümet, 315 milyar euro seviyesindeki dış borcun silinmesi talebinden çark ederek, yabancı alacaklılara borcun büyümeye bağlı tahvillerle takas edilmesini önerdi. Avrupa Birliği ile borçlar nedeniyle bir kapışma istemediklerini yatırımcılara anlatmak için Londra’da temaslar yapan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, solcu Alexis Çipras Hükümeti’nin özel yatırımcıların elindeki tahvillerin değer kaybına uğramasını önleyeceğini söyledi.

Londra’da İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ile önceki gün gerçekleştirdiği görüşmesine ilişkin Financial Times gazetesine demeç veren Varoufakis, Yunanistan’ın 315 milyar euro seviyesindeki borcunun silinmesi talebinde bulunmayacaklarını söyledi. Varoufakis’in borçların silinmesi yerine kreditörlerden ellerindeki tahvilleri yenileriyle takas edilmesine dayalı yeni bir sistem önerdiği, iki çeşit planlanan yeni Yunan tahvillerinin bir çeşidinin büyümeye dayalı diğerinin ise süresiz tahvillerden olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Boğulacağız

“Ortaklarımız bizim radikal sol olmamıza ilişkin ne düşünürse düşünsün, reform konusunda ciddiyiz. İyi Avrupalılar olmak ve dinlemek konusunda ciddiyiz” diyen Varoufakis, şöyle devam etti: “Ortaklarımıza ‘ülkemizde reform yapmamıza yardımcı olun ve bunu gerçekleştirebilmemiz için bize biraz mali alan tanıyın’ diyeceğim. Yoksa boğulacağız ve reformdan ziyade bozulacağız.”

“Köprü programı” ile 1 Haziran’a kadar gerekli mali ihtiyacı sağlayabileceklerine inandığını belirten Bakan, Londra’da 100 bankanın temsilcisi ile bir araya gelip Roma’ya geçti.

İngiltere’den Bakan’a fırça: Sorumlu davran

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne Yunanistan’ın Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’e ülkesinin borçlarına ilişkin müzakere sürecinde sorumlu davranma çağrısında bulundu. Varoufakis ile Londra’da bir araya gelen Osborne, ikili görüşmenin ardından, “Yunanistan Maliye Bakanını sorumlu davranmaya çağırıyorum. Fakat Euro Bölgesi’nin istihdam ve büyüme için daha iyi bir planının olması da önemli” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’nın kabul edeceği belli değil

Yunanistan’ın son önerisinin, kurtarma programının koşullarının yumuşatılmasına karşı çıkan Almanya tarafından kabul edilip edilmeyeceği belli değil. Almanya Başbakanı Angela Merkel Hamburger Abendblatt gazetesine, “Borçlarının silinmesi söz konusu değil” demişti. Varoufakis’in takas önerisini daha önce AB yetkilileriyle görüşmediği, ECB’nin elindeki tahvillerin yeniden yapılandırılabeceği belirtildi.

Domino etkisi yapması korkutuyor

BORÇLARIN yapılandırılması, silinmesi anlamına gelen saç tıraşı (hair cut) talebinin gerçekleştirilmesiyle Yunanistan’a imtiyaz tanınması halinde Avrupa’da diğer ülkelerden de benzer seslerin yükseleceği uyarısında bulunan uluslararası finans uzmanları, “Özellikle Fransa, İspanya ve Portekiz, Yunanistan’a destek olabilir” dediler. AB Komisyonu Üyesi Günther Oettinger saç tıraşının yanlış mesaj verebileceğinin altını çizdi.