Gazete Vatan Logo

Komşu ihbar etti Yunus yakalandı

Barcelona’daki kanlı DEAŞ saldırısını gerçekleştiren Yunus Ebuyakub, dün Katalan polisinin düzenlediği operasyonda ölü olarak yakalandı. Teröristin yeri onu haberlerden tanıyan bir komşunun ihbarıyla tespit edildi.

Komşu ihbar etti Yunus yakalandı

İspanya yerel basını Barcelona yakınlarındaki Sant Sadurní d’Anoia bölgesindeki bir evde saklanan 22 yaşındaki teröristin, komşulardan birisi tarafından teşhis edildiğini yazdı. Ebuyakub’un, yan evde oturan kadının orada ne yaptığını sorması üzerine yakınlardaki bir şarap bağına kaçtığı belirtildi. Yunus’un, gelen ihbarın üzerine bölgeyi kordon altına alan polisleri görünce tekbir getirerek koşmaya başladığı, ardından da vurulduğu kaydedildi. DEAŞ militanının öldüğü sırada üzerinde patlayıcı yeleğine benzeyen bir düzenek olduğu da ifade edildi.

Avrupa’da aranıyordu

Katalan yetkililer, Barcelona kentinde geçen hafta beyaz bir kamyonetle gerçekleştirilen ve 13 kişinin hayatını kaybettiği saldırının zanlısı Yunus Ebuyakub’un Avrupa çapında arandığını açıklamıştı.

12 kişilik olduğu düşünülen ‘Ripoll Hücresi’ne yönelik yapılan soruşturma, kamyonet sürücüsünün Fransa’ya kaçmış olabileceği ihtimaline yönelik olarak genişletilmişti. Katalonya Özerk Bölgesi İçişleri Bakanı Joaquim Forn, ‘bütün kanıtların aranan zanlılardan Yunus Ebuyakub’un kamyonetin sürücüsü olduğuna işaret ettiğini’ söylerken polis, Yunus’un saldırı öncesinde ve sonrasında çekilen bazı güvenlik kamerası görüntülerini yayınlamıştı. Fotoğraflarda Yunus’un aracı terk ettikten sonra, yakınlardaki Boqueria Pazarı’nın içinden geçerek üniversite bölgesine doğru gittiği görülüyordu.

Haberin Devamı

Rehin alıp bıçakladı

Yunus’un olay yerinden uzaklaşmak için Raval Mahallesi’nde aracını park etmeye hazırlanan Pau Perez adlı vatandaşı rehin aldığı belirtiliyor. Perez’in aracıyla Sant Just Desvern’e kadar giden Yunus’un genç adamı bıçaklayarak öldürdüğü ifade edildi. Yerel basın 22 yaşındaki DEAŞ miltanının daha sonra bir tanıdığının yardımıyla buradan da ayrıldığının düşünüldüğünü yazdı.

İmam Brüksel’deydi

İspanya’da yetkililer Barcelona’daki saldırıyı düzenleyen DEAŞ hücresinin radikal İslam örgütleriyle bağını da araştıyor. İspanya’nın Ripoll kentinde konuşlanan saldırganların lideri olarak lanse edilen 43 yaşındaki imam Abdülbaki el Sati’nin DEAŞ’ın geçen yıl saldırı düzenlediği dönemde Belçika’nın başkenti Brüksel’de olduğu düşünülüyor. Brüksel’in 11 kilometre kuzeydoğusunda olan Vilvoorde Kasabası’nın valisi, El Sati’ni Vilvoorde’de o dönemde iş aradığını söyledi. El Sati’nin hapiste olduğu dönemde Madrid’de gerçekleşen tren saldırısı zanlıları ile de ilişki içinde olduğu iddia ediliyordu. 2004 yılında İspanya’nın başkenti Madrid’de El Kaide militanlarının düzenlediği bombalı saldırıda 191 kişi hayatını kaybetmişti.
Yetkiler, El Sati’nin Barcelona saldırısından kısa bir süre önce, Alcanar kentinde bomba imalathanesi olarak kullanılan villada kendisini yanlışlıkla patlatmış olabileceğini öngörüyor.

Haberin Devamı