Gazete Vatan Logo

Komşu'da kritik gün! Çipras 'hayır' dedi

Komşu'da kritik gün! Çipras 'hayır' dedi

Yunanistan’da hükümet kurma yetkisi, Syriza’dan ayrılan sol grubun yeni partisi Halkın Birliği’ne geçiyor. Yeni Demokrasi’nin Başkanı Vangelis Meimarakis, Anayasa’da öngörülen üç günlük süre tamamlandığı için hükümet kurma yetkisini bugün iade ediyor.

Başbakan Aleksis Çipras’ın istifası üzerine, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos’un yetki verdiği ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi’nin lideri Meimarakis’in seçimsiz çözüm arayışları sonuç vermedi. Altın Şafak dışındaki tüm partilerle görüşmeler yapan Meimarakis, erken seçim dışında bir çözüm bulamadı.

Meimarakis, Potami (Irmak) başkanı Stauros Theodorakis, PASOK başkanı Fofi Yennimata ve yeni kurulan Laiki Enotita (Halk Birliği) başkanı Panayiotis Lafazanis ile görüştü, ancak olumlu bir sonuç elde edemedi.

Meimarakis’in, Yunanistan Komünist Patisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas ile yaptığı telefon görüşmesi de sonuçsuz kaldı. Koutsoumbas, KKE’nin bu tür işlemlere katılmadığını, halk aleyhtarı hükümetleri desteklemediğini bir kez daha tekrarladı.

Haberin Devamı

Tsipras’dan Meimarakis’e "hayır"

Meimarakis Pazar sabahı Aleksis Çipras’ı da telefon ile aradı; ancak Meimarakis’e yanıt iki saat sonra geldi. Çipras, parlamentonun bugünkü durumundan hükümet çıkmasının olanaksız olduğunu, bu yüzden istifa ettiğini ve hükümet kurma yetkisini hemen Cumhurbaşkanı’na geri verdiğini söyledi ve bu durumda görüşmelerinin anlamsız olduğunu belirtti.

Bu gelişmelerin ardından hükümet kurma yetkisi Yunanistan Parlamentosu’nun üçüncü büyük grubu olan Laiki Enotita başkanı Panayiotis Lafazanis’e verilecek. Lafazanis, yetkiyi almadan önce çözüm için üç günlük süreyi kullanacağını ilan etti.

Syriza lideri Aleksis Çipras, parti üyeleriyle düzenlenen toplantıda, seçim hazırlıklarının başlatılmasını istedi. Çipras, "Biz gerçeği söylüyoruz. Gelecek dört yıllık süre için Sol hükümetin programını hazırlayıp uygulamaya geçmeliyiz. Ülkeyi krizden çıkaracak, halkımızı yeniden ayağa kaldıracak uygulanabilir tek programı. Artık bizim görevimiz budur. Hedefimiz ileriye gitmek, yeni yollar açmaktır" dedi.

Haberin Devamı