Gazete Vatan Logo

Komşu 8 yıl sonra nefes aldı

Yunanistan’ın 8 yıldır süren ekonomik kurtarma programı sona erdi. Son 3 yılda ülkeye 62 milyar euro enjekte edildi. Komşu artık uluslararası piyasalardan borçlanabilecek.

Komşu 8 yıl sonra nefes aldı

2010’dan bu yana ekonomik krizde olan Euro Bölgesi’nin sorunlu ülkesi Yunanistan, bir kez daha üye ülkelerin parasıyla kurtulmayı başardı. Euro Bölgesi’nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM), Yunanistan’ın, içine düştüğü borç krizinin sürekli etkileriyle mücadelesine yardımcı olmak için Ağustos 2015’te kabul edilen 3 yıllık kurtarma programından başarıyla çıktığını açıkladı.

ESM Yönetim Kurulu Başkanı Mario Centeno, “ESM programını, bundan sonra ek kurtarma programlarına başvurmadan, güvenle sonuçlandırabiliriz. 2010 başından bu yana ilk kez Yunanistan kendi ayakları üzerinde durabilir” dedi. Centeno, “Bu, Yunan halkının olağanüstü çabaları, mevcut Yunan hükümeti ile iyi bir iş birliği ve Avrupalı ortakların kredi verme ve borç silme yollarıyla sağladığı destek sayesinde mümkün oldu” dedi.

ESM, Yunanistan’da makroekonomik uyum ve bankaların yeniden sermayelendirilmesini desteklemek amacıyla 3 yılda toplam 61.9 milyar euro harcadı. Fon, program kapsamında Atina’ya verilecek 24.1 milyar euroya artık gerek kalmadığını bildirdi. Seçim vaadi ‘Zenginden alıp fakire vermek’ olan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ülkesinin temerüdde düşmemesi için verdiği sözlerden geri adım atmıştı. Tsipras, emeklilik yaşını yükseltti, KDV’yi artırdı ve özelleştirmeye hız verdi.

Haberin Devamı