Gazete Vatan Logo

Komitede Afrin resti!

Türkiye ve ABD arasında ilişkilerin düzeltilmesi için oluşturulan 3 komiteden Suriye konulu toplantıya, Türkiye’nin tavrı damga vurdu. ABD’nin Afrin konusunu masaya taşıma talebine Türkiye’den kesin ret geldi

Komitede Afrin resti!

Türkiye ile ABD arasında, Fetullahçı Terör Örgütü’yle (FETÖ) mücadele, Irak ve Suriye başta olmak üzere bir dizi konuda çözüm geliştirilmesi amacıyla kurulan üç teknik komiteden Suriye komitesinin ilk toplantısı önceki gün yapıldı. Diplomatik kaynaklar toplantının “pozitif geçtiğini” ve ortak çalışmanın devamının geleceğini aktardı. İki ülke dışişleri bakanlarının gelecek haftalarda bir araya geleceğini aktaran kaynaklar, toplantıda heyetlerin pozisyonlarını samimi bir şekilde aktardığı olumlu bir ortamın söz konusu olduğuna dikkat çekti. Habertürk gazetesinden Serdar Turgut’un edindiği bilgilere göre, görüşmeler başlayınca Amerikan tarafı Afrin konusunu da konuşmak istedi. Türkiye buna itiraz etti ve Afrin konusunda konuşulacak bir şey olmadığını, Türkiye’nin bu konudaki resmi görüşünün belli olduğunu vurguladı.

ABD ısrar etmedi

Türk heyetinin kesin tavrını gören Amerikan heyeti de Afrin konusunda ısrar edemedi. Türkiye ise Afrin yerine asıl önemli olanın, iki ülke arasındaki esas problemin Münbiç olduğunu ve bu konunun konuşulması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin restinden sonra toplantı tamamen Münbiç konusunda ilerledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Türk ve ABD’li yetkililer arasındaki ilk teknik komite görüşmesinde Afrin operasyonu da dahil birçok konunun heyetler arasında ele alındığını söyledi. Suriye komitesine, Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor. 20 kişiden oluşan ABD heyetinin başkanı ise Dışişleri Bakanlığı Avrupa Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Wess Mitchell.

Haberin Devamı