Gazete Vatan Logo

Komisyonu ‘yasak’ böldü

Yolsuzluk komisyonuyla ilgili ‘gizlilik kararı’na tepki gösteren CHP’liler, AK Partili Başkan Hakkı Köylü’yü istifaya çağırdı. HDP ise komisyondan çekildi.

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkındaki iddiaları araştırmak amacıyla kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarıyla ilgili ‘gizlilik kararı’na CHP’den sert tepki geldi. CHP’li vekiller Osman Korutürk, Erdal Aksünger, Emre Köprülü ve Rıza Türmen’in imzasıyla yapılan başvuruda, komisyonun AK Partili Başkanı Hakkı Köylü’nün çekilmesi istendi. Başvuruda, özetle şöyle denildi: “Komisyon çalışmalarını fiilen engelleyerek tarafsızlığını yitirmiş olması ve ihsas-ı rey anlamını taşıyan bir noktaya ulaşan eylemleri nedeniyle komisyondan çekilmesini arz ve talep ederiz.”

Köylü: Hikaye onlar

Köylü ise CHP’nin eleştirilerine tepki gösterip şunları söyledi: “Ne istifası, nereden çıkmış. Hukukun esasını bilmeyen kişiler, ihsas-ı reyin ne olduğu konusunda çok fazla bilgi sahibi olamaz. Hikaye onlar. Bu komisyonda ihsas-ı reyden bahsedilmeyecekse, en başta ben gelirim. Herkes bilir, nasıl tarafsız davrandığımı, gerisi hikaye.”

Haberin Devamı

Yayın yasağını savunan Köylü, “Defalarca söyledim, ‘Arkadaşlar, komisyonun çalışmaları dışarı sızıyor, basına sızıyor, bu suçtur’ dedim. Ama bir yere kadar geldik, ondan sonra başka çare kalmadı. Bu kararı mahkemeden istemek zorunda kaldık” dedi.

HDP çekildi

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise 4 eski bakanla ilgili açılan TBMM Soruşturma Komisyonu’ndan, aklama sürecinin içinde yer almamak izin çekildiklerini açıkladı. Buldan ile soruşturma komisyonu üyesi olan HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Buldan, “Geldiğimiz aşama itibari ile bu komisyonun siyasi bir komisyona dönüştüğü ve buradan çıkacak sonucun bir aklamaya dönüşeceği apaçık ortadadır” diye konuştu. Yıldız ise, “Partimiz de ben de o yayın yasağını tanımıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bağış da ifade verdi
soruşturma Komisyonu önceki gün Erdoğan Bayraktar’ı dinlemişti. Dün de Egemen Bağış, savunmasını verdi. Bağış, “Komisyonun iftiraların Meclisimiz tarafından meydana çıkarılması adına hayırlı olmasını dilerim” dedi.
‘Milletin önünde özür dile’
Meclis Komisyonu’ndaki ‘gizlilik kararı’ üzerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek arasında yaşanan tartışması da sürüyor. Kılıçdaroğlu, Anadolu Ajansı’nın yaptığı haberi kaynak göstererek, gizlilik kararının Çiçek’in başvurusu üzerine alındığını söylemişti. Kılıçdaroğlu dünkü açıklamasında Anadolu Ajansı’nın 25 Kasım 2014 saat 19.43’te, Meclis Başkanlığı’nın yazısı üzerine mahkemenin yayın yasağı haberini geçtiğini belirterek, şöyle dedi: “Ben ertesi gün konuşuyorum. Meclis Başkanı’ndan tık yok. Saat 16.11’de düzeltme yapılıyor. Açıklama yapmasaydım, düzeltmeyi yapacak mıydın? Hayır. Cemil Çiçek’e açık çağrıda bulunuyorum; milletin önünde özür dileyeceksin.”
Genel müdürü aradım...
Meclis Başkanı Çiçek ise dün NTV canlı yayınında konuyla ilgili şunları söyledi: “Benim kesinlikle böyle bir başvurum (gizlilik) olmadı. Başvuru yapmaya hakkım da yok yetkim de yok. Bir deli taş atıyor, kırk akıllı çıkaramıyor. Haberin önünde ne var, arkasında ne var; haber doğru mu yanlış mı, bunlar araştırılamadan hemen siluete ateş ediliyor. ‘Eğer bu haber doğruysa...’ diye bir şart cümlesi kullanarak bunu yapsa onu da ben anlayışla karşılarım. Haberi Anadolu Ajansı vermiş. Anadolu Ajansı’nın da bu tür sakat yanlış eksik bilgiye dayalı haber yayınlaması da eleştiriyorum. Sayın genel müdürü aradım gerekli işlemleri yapmasını söyledim bunlarla ilgili.”

Haberin Devamı