Gazete Vatan Logo

Komisyonda CHP kavgası mı var?

Hedefteki adam konuştu..

Daha önce anayasa maddeleriyle ilgili görüş ayrılıklarını çözmek üzere defalarda devreye giren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu kez CHP'li komisyon üyeleri arasında yaşanan gerilimin, komisyon çalışmalarını kilitleme noktasına gelmesi üzerine Uzlaşma Komisyonu'nu toplantıya çağırdı. Toplantı öncesinde AK Parti, MHP ve BDP'li üyeler, CHP'li üyeler arasındaki tartışmaya varan görüş ayrılıklarının çalışmaları tıkama noktasına geldiğini savunurken, tartışmaların odağındaki isim olan CHP'li Süheyl Batum, "Bizim aramızda sorun yok. Sorun AKP ve BDP'nin ciddi bir anayasa yapamayacaklarını görüp bahane yaratma isteği" dedi.

"HER PARTİ TEK GÖRÜŞ GETİRSİN"

Anayasa yazım alt komisonun önceki günkü toplantısında "Dokunulmazlık" maddesiyle ilgili partisinin diğer komisyon üyelerinin olur verdiği uzlaşmaya CHP'li Süheyl Batum'un itirazı üzerine yaşanan tartışmanın ardından Uzlaşma Komisyonu dün Çiçek başkanlığında "CHP krizini" çözmek için toplandı.

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP'li Rıza Türmen, görüş ayrılıklarının olmasının bazen daha iyi sonuç vereceğini ifade ederek, sakin ve soğukkanlı olmak gerektiğini söyledi.

MHP'li Faruk Bal ise, CHP'nin fikir ayrılıklarından kurtulup net bir tavır ortaya koyması gerektiğini belirterek,"Müzakere edilen bir maddeye geri dönülmesi doğru değil" diye konuştu.

AK Partili Ahmet İyimaya da, "Toplanacağız, oturacağız, müzakere edeceğiz ve sanıyorum çalışmalara devam edeceğiz. Ancak komisyonumuzun ahlaki süresi sona ermiş tabii süresinin sonuna gelmek üzereyiz. Bakalım, görelim, konuşalım, ortak irade çıkar" ifadesini kullandı. İyimaya, ahlaki sürenin ne olduğu sorusuna "2012 Aralık ayının sonu" karşılığını verdi.

BDP'li Bengi Yıldız da CHP'liler tarafından masa başında böyle bir tartışma yapılmasının doğru olmadığını ifade ederek, tartışmanın kendi aralarında ve sert üsluplarla çalışmayı tıkayacak şekilde yapıldığını kaydetti. Yıldız, CHP'nin sonradan bir maddeyi görüşme isteğinin normal olduğunu, bunu bütün partilerin yaptığını belirterek, "Sorun; kendi aralarında tartışmadan, anlaşmadan buraya gelip tartışmaları" dedi.

Komisyonda yaşanan gelişmeleri özetleyen AK Partili Mustafa Şentop da, CHP'li üyeler arasındaki tartışma ve görüş ayrılıkları nedeniyle çalışamaz hale geldiklerini ifade ederek, "Her parti kendi görüşünü hazırlasın, tek bir görüş getirsin. Her partinin üyesiyle ayrı ayrı konuşmak mecburiyetinde değiliz hallederiz" ifadesini kullandı.

"CHP'NİN GÖRÜŞLERİNİ YANSITIYORUM"

Eleştirilerin hedefinde yer alan CHP'li Süheyl Batum ise, sorular üzerine "Böyle bir tartışma yok. Ortada AKP ile BDP'nin bir anayasa yapma becerilerinin olmadığı gerçeği var" dedi. Hiçbir üyenin kendisine "Biz şu özgürlüğü getirmiştik, Süheyl Batum buna karşı çıktı" diyemeyeceğini belirten Batum, milletvekili dokunulmazlıkları konusunda ilke olarak, "herkesin yargılanabileceğini ancak belirli suçların dışında tutuklanamayacağı" kararına vardıklarını, ancak kendisinin katılmadığı toplantıda bu uzlaşmadan vazgeçildiğini anlattı.

Batum, "Belirli yüz kızartıcı suçlarda ya da suçüstü durumunda tutuklamak için izne gerek olmayacaktı. Bir baktım Pazartesi günü AKP'nin isteği doğrultusunda, görüştüğümüzün tamamen tersine, milletvekilinin tutuklanıp tutuklanmamasına Meclis'in karar vermesi benimsenmiş. Milletvekili hangi suçu işlerlerse işlesin, bu, çoğunluğun iradesine bırakılabilir mi? Aynı suçu iktidar partisi milletvekili işleyecek tutuklanmaya imkan yok, muhalefet partisi milletvekili işleyecek tutuklanmasına imkan var. Bunu kabul etme imkanı olur mu? Dolayısıyla kavga yoktur" dedi.

"Attila Kart ile Rıza Türmen bunu neden kabul etmişler?" sorusuna, "Onlara soracaksınız" yanıtını veren Batum, "AKP 'tam yapıyorduk Süheyl Batum karşı çıktı diyecek. Bu net bir oyun. Kavgamız yok. Parti olarak da yok, CHP ile benim de bir kavgam yok. Ben CHP'nin görüşlerini yansıttığımı düşünüyorum" diye konuştu.

"Bir milletvekilini 14 yaşında çocuğa tecavüz ederken suçüstü gördünüz, Meclis karar verecek ve tutuklayamayacaksınız" diyen Batum, "Dün toplantıda hiçbir arkadaşıma karşı kapıyı çarpıp çıkmadım. Tepkim geçsin, rahatlayayım, sinirim geçsin diye dışarı çıktım. Ama bu demek değil ki Rıza beye Atilla beye tepki gösterdim" görüşünü aktardı. Batum, "Bizim aramızda sorun yok. Sorun; AKP ve BDP'nin ciddi bir anayasa yapamayacaklarını görüp, bahane yaratma istekleridir" dedi.

"Toplantıda ikna olacak mısınız?" sorusuna, "Bir insan vicdana aykırı gördüğü bir şeye ikna olarak 'tamam vicdana uygunmuş' diyebilir mi?" karşılığını veren Batum, "Bu ülkede Emine Ülker Tarhan hakkında TOMA'nın önüne oturduğu için fezleke düzenlendi. Yarın TBMM, kalpazanlık yapanı, tecavüz edeni tutuklamayabilecek ama Tarhan'ı tutuklayabilecek. Böyle bir maddeye de CHP 'harika madde olmuş' diyecek, izin verecek. Bunu düşünmek bile mümkün değil" diye konuştu.

Haberin Devamı