Gazete Vatan Logo

Kolomb’un heykeli kaldırılsın mı?

ABD’nin Charlottesville kentinde bir heykelin kaldırılması kararı Neo-Naziler tarafından protesto edilmiş, çıkan olaylar sonrası Başkan Trump ırkçılara destekle suçlanmıştı. Bu kez de Amerika’yı keşfeden Kristof Kolomb’un heykelinin kaldırılması gündeme geldi

Kolomb’un heykeli kaldırılsın mı?

ABD’de uzun süredir devam eden ve aşırı sağcılar ile karşıtlarını karşı karşıya getiren heykel tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Ağustos ayının başında Charlottesville kent yönetiminin, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee’nin heykelini kaldırılma planını açıklaması üzerine kentte toplanan ırkçı gruplar ile karşıt göstericiler arasında şiddet olayları yaşanmıştı. Bir kişinin öldüğü 19 kişinin de yaralandığı olayın üzerinden çok geçmeden, bu kez de New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, milliyetçi Amerikalılar’ı kızdıracak bir açıklama yaptı.

‘Nefretin sembolü’

Kasım ayında gerçekleştirilecek belediye başkanlığı seçimleri için bir kez daha Demokratlar’ın adayı olan Blasio, Amerika kıtasını keşfeden ünlü kaşif Kristof Kolomb’un New York’da bulunan heykelinin kaldırılabileceğini ima etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın da desteklediği Cumhuriyetçi aday Nicole Malliotakis ile geçtiğimiz günlerde bir tartışma programına katılan Blasio, “Heykelin varlığı yeniden gözden geçirilebilir. Kent için en doğru olanı neyse ona odaklanmalıyız” dedi. Blasio’nun söz konusu heykel için, ‘nefretin sembolü’ yorumunu yaptığı da ifade ediliyor.

Haberin Devamı

‘Yerlileri katletti’

Blasio’nun sağ kolu New York Belediyesi Meclis Başkanı Melissa Mark-Viverito da, “Komisyonun kararını bekleyeceğiz. Kolomb tarih boyunca tartışmalı bir figür olmuştur. Yerlilere yaptığı katliamlar ortada. Karayipler’de birçok insan öldürdü. Bunların hepsi tarihsel gerçekler. Ve biz bu gerçekleri dikkate alıyoruz. Her detayı düşünmeliyiz” diye konuştu.

KRISTOF KOLOMB KİMDİR?

İtalya’nın Cenova kentinde dünyaya gelen Kristof Kolomb, İspanya’nın Katolik Kralları himayesinde Atlas Okyanusu’nu aşan dört sefer yaptı. 1492’deki ilk seferinde Hindistan’ı hedeflemesine karşın bugün Bahamalar’da bulunan San Salvador ismini verdiği Yeni Dünya’daki (Amerika kıtası) adaya ulaştı. Üç sefer boyunca İspanyol İmparatorluğu’na ait olduğunu iddia ettiği Büyük ve Küçük Antiller’in yanı sıra Venezuela ve Orta Amerika kıyılarını ziyaret etti. 1506’da İspanya’nın Valladolid kentinde hayatını kaybeden Kolomb, Amerika kıtasını keşfeden kişi olarak biliniyor.

Haberin Devamı