Gazete Vatan Logo

Köln Ford fabrikasına üretimi öğretecek

Yılda 420 bin otomobil üreten Köln’ün başına geçen Otay, Ford Otosan Kocaeli’nin sistemini uygulayacak

Ford Avrupa’nın en büyük üretim tesisi olan Köln’ün başına geçen Nuri Otay, yeni görevinde Ford Otosan’ın Kocaeli modelini uygulayacak. 10 tam puan alarak, Kocaeli’nin üst üste 5 yıl dünyanın en iyi Ford üretim tesisi unvanını almasını sağlayan Otay, “Köln’ü sıfır hatalı, sıfır kayıplı bir üretim tesisi haline getireceğim” dedi

Ford’un Avrupa’daki en büyük tesisi olan ve Ford Avrupa yönetim binasının da bulunduğu Köln fabrikasının Üretim Direktörlüğü görevine atanan Nuri Otay, 6 bin çalışanı yönetiyor. Tesisin kapasitesi yıllık 420 bin adet. Fabrikada araç üretiminin yanı sıra takım kalıp faaliyetleri de gerçekleştiriliyor.

Önümüzdeki dönemde üretmeye başlayacakları yeni Fiesta ile Fusion modellerinin heyecanını yaşayan tesiste, hedefler yüksek. Tabii, Nuri Bey’e yüklenen sorumluluk da büyük. Ford’un lokomotif modellerinin kalitesi artık ondan sorulacak. Otay, Köln tesislerini 10 puan alacak kaliteye çıkarmayı planlıyor.

2 yıllık süre gerekiyor
Yeni görevinde ilk kez VATAN’a konuşan Nuri Otay, projelerini şöyle anlatıyor:
“Kocaeli fabrikası Ford’un Avrupa’daki en yeni, en modern fabrikası. Ford Otosan da son derece profesyonel bir ekip gece gündüz calışarak, fabrikamızı beş yıl üst üste ’Ford’un dünyadaki en iyi fabrikası’ payesine ulaştırdık. Başarıyı elde eden ekibin bir parçası olarak bundan büyük gurur duydum. Köln’de ise gerek mevcut, gerekse ileriye yönelik yeni ürünlerin hatasız, kayıpsız piyasaya sunulması konusundaki Kocaeli’de gösterilen başarının 2 yıl içinde Köln’de de sağlanmasını hedefliyorum.”

İş güvenliği, kalite ve verimlilik, eş zamanlı malzeme akışı ve imalat mühendisliği konuları üzerinde yoğunlaşacağını belirten Otay, “Transit ve Transit Connect gibi ürünlerin Kocaeli’de devreye girişinde uygulanan stratejileri burada da uygulayacağım. Ford Avrupa FÜS (Ford Üretim Sistemi) ofisinin 11 denetçisinin verdiği puanlarda Köln, 8.7 almış. Ben bunu 10 tam puana çıkarmak için çalışacağım” diyor.

Türkiye’ye verilen görevler artıyor
Yeni projeler geliştirilmesi konusunda Türkiye’ye önemli görevler verildiği söyleyen Nuri Otay, “Ford Avrupa Ar-Ge faaliyetleri çok uluslu olarak ve başta Ingiltere, Almanya ve Türkiye olmak üzere iş bölümü ile yürütülüyor. Bu konuda Türkiye’nin üstlendigi rol her geçen gün artıyor” dedi.

*****

32 bin 900 YTL’ye cabrio Daihatsu fırsatı
Dahiatsu, 100’üncü yılında “Bahar Kampanyası” ile 20 saniyede üstü tamamen açılabilen cabrio modeli Copen’i 7 bin YTL indirimle 32 bin 900 YTL’ye satıyor. Elektrikli açılır metal tavanlı araçta, ısıtmalı koltuklar, çelik roll barlar, ABS, klima, sürücu ve yolcu hava yastıkları, elektrikli ön camlar ve gövde rengi elektrikli yan aynalar ile immobilizer, uzaktan kumandalı merkezi kilit, ön sis farları, radyo-CD-MP3 çalar, arka spoyler standart olarak yer alıyor. 87 beygir güç üreten 1.3 lt hacminde motora sahip Copen, 0’dan 100 km/s’e 9.5 saniyede ulaşabiliyor.

*****

Mobil Delvac TIR’ı şoförlere eğitim verecek
UZUN süredir ağır vasıtalar için üretilen Mobil Delvac, ağır vasıta sürücüleri ile buluşmak için Türkiye’yi dolaşıyor. Eğlenceli ve eğitici etkinliklerle sürücüleri motor yağı konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan projede, Mobil Delvac TIR’ı 18 noktadaki kamyoncu kooperatifi ve kamyoncu garajlarını ziyaret ederek sürücülerle buluşuyor. 2006’da ilk defa düzenlenen proje kapsamında 6 bin 554 km yol kat ederek 9 bin ağır vasıta sürücüsüyle bir araya gelen Mobil Delvac TIR’ı, bu yıl da Eskişehir’den Antalya’ya kadar gezecek.

*****

Peugeot hediyeli servis kampanyası başlattı
Peugeot, yeni bir satış sonrası kampanyası başlattı. 8 Haziran’a kadar sürecek kampanya süresince işçiliklerde yüzde 10, orjinal yedek parça Peugeot ürün gamında yüzde 25’e varan indirimler uygulanacak. Ayrıca, ücretsiz check-up hizmeti de Peugeot satış sonrası kampanyasında geçerli. Buna göre Peugeot kullanıcıları 14 farklı noktanın kontrolünü kapsayan ücretsiz check-up servisinden yararlanabiliyor. Kampanya süresince Peugeot yetkili servislerinden herhangi bir Total ürünü alanlar arasından yapılacak çekilişle 5 kişi Peugeot Geopolis 250 Scooter kazanma şansını yakalayacak.

*****

Antika Bentley’ler rallli için Türkiye’ye geliyor
Türkiye, dünyanın en değerli antika Bentley’lerini misafir etmeye hazırlanıyor. Calista Luxury Resort Oteli, Bentley otomobillerini düzenleyeceği “Calista Bentley Ralli” organizasyonu ile konuk edecek. Calista Bentley Rallisi, 5 Mayıs’ta Londra’dan hareket etti. 1920’li yıllara ait el yapımı 20 Bentley, Londra’dan sonra sırasıyla Belçika, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, İstanbul ve Antalya’ya gelecek. Bentley’ler 14-17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da, 18-21 Mayıs’ta ise Antalya’da sergilenecekler.

*****

Otosan’ın elçisi Nuri Bey’le yatırım kararları hızlanacak
Nuri Otay, fabrikadaki çalışmalarının yanı sıra Köln’de farklı bir görev daha üstlendiğini söyledi. Otay, Otosan’daki Ford ve Koç ortaklığının önümüzdeki yıllarda başarısını artırarak büyümesi, ilişkilerin geliştirilmesi için çaba harcadığını belirtti. Otay, “Eskiden Ford Otosan kapasitesini 150 bin adetten 300 bine çıkartırken, 2 yıl geçerdi. O dönemde Ford Avrupa’nın merkezi olan Köln’de üst düzey bir Türk yönetici yoktu. Bu yüzden yatırım kararları daha uzun sürüyordu. Örneğin 7 ayrı toplantı yapılıyordu. Bu da 1 yıl demekti. Şimdi Ford Otosan’daki her türlü gelişmeyi, projeleri bizzat tepe yönetime aktarabiliyorum. Sonuçta işler, yeni yatırım kararları daha hızlanacak” diye konuştu.

*****

Audi’nin yeni coupesi A5, Eylül’de piyasada
Audi’nin ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda dünya tanıtımını gerçekleştirdiği yeni modelleri A5, Eylül’de Türkiye’ye geliyor. Bu yıl toplam 40 adet araç satmayı hedefleyen Doğuş Otomotiv, bu rakamı 2008’de 300’e çıkaracak. Mercedes CLK ve BMW 6 Serisi’ne rakip aracın fiyatı 85 bin eurodan başlayacak.

VW Grubu’nun yeni Tasarım Şefi Walter de Silva’nın tasarladığı araç, karakteristik yekpare Audi ızgarası, LED teknolojili farları, kaslı C sütunu ve Nuvolari konseptinden alınan arka ışık grubu ile dikkati çekiyor. Yeni A4 platformunda üretilen ilk model unvanını taşıyan A5, 4.63 metre uzunluğa sahip.

Türkiye’ye 3.0 TDI ve 3.2 FSI motor seçenekleriyle ithal edilecek A5’in dizel motorlu versiyonunda ilk etapta sadece manuel şanzımana yer verilecek. Benzinli A5 modeli hem manuel hem de 8 ileri vitesli Multitronic otomatik şanzıman seçeneğiyle satılacak. Audi’nin dört tekerlekten çekiş teknolojisi quattro ise ilk etapta sadece A5 3.0 TDI’da yer alıyor.

240 beygir gücündeki 3.0 TDI motor, aracın 5.9 saniyede 100 km sürate ulaşmasını sağlıyor. Aracın, 100 km’de ortalama yakıt tüketimi ise 7.2 litre. 3.2 litrelik FSI motor ise 265 beygir güç ve 330 Nm tork üretirken, 0’dan 100 km’ye 6.1 saniyede çıkıyor.

*****

Anadolu Isuzu 10 bin D-Max üretip, Avrupa’ya gönderecek
Anadolu Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Eser, “3 farklı senaryomuz var. Herşey yolunda giderse 10 bin D-Max üretip, ihraç ederiz. Ciroyu ikiye katlarız” dedi

D-Max pick-up’ların Türkiye’de üretilmesi konusunda Isuzu ile anlaşma imzalayan Anadolu Grubu hedeflerini büyüttü. Otomotive odaklanmak isteyen grup, 3 farklı senaryo belirledi. Anadolu Isuzu, senaryoların hayata geçmesiyle cirosunu ikiye katlamayı planlıyor.

Anadolu Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Kamil Eser, Isuzu ile iki aşamalı proje yürütüldüğünü ve hazırlık safhası olarak 2 yıllık sürenin gerektiğini söyledi.

D-Max’ten ilk etapta 300-400 adet üretilerek iç pazara sunulacağını belirten Eser, üretimi bu yıl sonuna kadar yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti. 2009’da çalışmaların gözden geçirilip, kararın verileceğini ifade eden Eser, “3 farklı senaryo üzerinde duruyoruz. Birincisi sadece D-Max’in Türkiye’de üretilip, ihraç edilmesi. İkincisi sadece

N Serisi kamyon modelimizin ihracatı. Sonuncusu ise her iki projenin birlikte devreye girmesi” dedi.

Avrupa’da yılda 15 bin D-Max’in satıldığını belirten Eser, şöyle devam etti: “Avrupa’da en çok D-Max 3 bin adetle Türkiye’de satılıyor. D-Max projesinin başlamasıyla Avrupa’ya Türkiye’den ürün gidecek. Bu yüzden fabrika D-Max’e göre konumlanırsa üretim on binli adetler seviyesinde olacak. Kamyon modelimiz N Serisi’nde ise binli adetlerden bahsedebiliriz. İki projenin devreye girmesiyle ciroyu ikiye katlarız. Şu anki ciromuz da yaklaşık 300 milyon dolar.”

Yeni projede İtalya ve Portekiz’le yarıştık
Kamil Eser, Türkiye’nin Avrupa’da 3 bin adetle en fazla D-Max satılan pazar olmasının, üretim kararında etkili olduğunu söyledi. Eser, Isuzu ile imzalanan 2 etaplı anlaşmada yeni projeyi alırken, Portekiz, İrlanda, İtalya gibi ülkelerle yarıştığını belirtti.

Turkuaz midibüs gibi yeni bir araç daha üretebiliriz
Kamil Eser, başarılı ihracat rakamlarına ulaştıkları Turkuaz modeli gibi yeni bir araç geliştirebileceklerini söyledi. Eser, “Isuzu’ya başarılı midibüsümüzün geliştirilmesi konusunu ilettik. Pozitif yaklaştılar. Yeni araç Turkuaz’ın biraz büyüğü veya küçüğü olabilir” dedi.

Haberin Devamı