Gazete Vatan Logo

Koklamayla otizm teşhisi

Çocukların farklı kokuları koklama biçiminin otizmi belirlemede temel olabileceği açıklandı. Bir buket gülü koklama özelliğinin otizmli çocuklarda bulunmayabileceği belirtiliyor

36 çocuk üzerinde yapılan araştırma Current Biology isimli dergide yayımlandı. İngiltere’deki Ulusal Otistik Topluluğu ise koklamanın gelecekte otizmi test etmek için ek bir araç olabileceğini belirtti. Otizm davranış, sosyal ilişkilenme biçimleri ve iletişim becerilerini etkiliyor ve tüm dünyada her 160 çocuktan birinde görülüyor.

Çocuklar genellikle iki yaşına gelmeden otizm teşhisi konamıyor. Weizman Bilim Enstitüsü’ndeki araştırmaya katılan çocuklar 10 dakikalık bir teste tabi oldular. Çocukların burnuna bağlanan kırmızı bir hortum hoş ya da hoş olmayan kokuları burna taşırken, yeşil hortum ise nefes alma biçimlerindeki değişimleri kaydetti. Araştırmaya katılan doktora öğrencisi Liron Rozenkrantz doğal gelişim gösteren çocukların kokulara göre nefes alma biçimlerini değiştirdiğini söyledi. Rozenkratz “Otizmli çocuklar ise bunu hiç yapmadı: Şampuan kokusunu da bayat balık kokusunu da aynı şekilde kokladılar.” Araştırma ekibi teste katılan çocuklarda otizmi yüzde 81 doğruluk payıyla belirleyebilen bir bilgisayar yazılımı geliştirdi. Araştırma ayrıca otizmi şiddetli olan çocukların hoş olmayan kokuları daha uzun süre kokladıklarını fark etti.

Haberin Devamı