Gazete Vatan Logo

Kök hücreden burun!

Kök hücreden burun!

İngiliz bilim insanları, son yılların en büyük tıp mucizesi olan ‘kök hücre’ sayesinde burun ve kulak üretti. Bunun organ nakillerinde büyük bir çığır açacağı vurgulandı.

Kanser tedavisi ve bir çok hastalığın kesin çözümü olarak bakılan kök hücre tedavisi adına yeni bir adım daha atıldı. İngiliz Londra Üniversitesi, farklı organlardan polymer (canlıyı oluşturan ve herhangi bir hücreye dönüşebilen hücreler) alarak burun, kulak, kan damarı, soluk borusu ve gözyaşı tünelleri üretti. Araştırma ekibinden Profesör Alexander Seifalian, “Tıpkı pasta yapmak gibi, sadece bizim fırınımız farklı” sözleriyle anlattığı çalışma sonucunda yapay kulakların ihtiyacı olan hastalara çok yakında nakledilebileceğini açıkladı. Çeşitli organlardan alınan hücrelerle bir sentez oluşturan ekip, karışımın içine mimik oluşumuna katkıda bulunması için şeker ve tuz kattıklarını da açıkladı. Burnun bir hastanın burnu üzerindeki ciltten nakledilerek üretildiğini açıklayan Prof. Seifalian, “Boyut ve tip açısından seçenek sunmayı da hedefliyoruz. Böylelikle cerrahlar yüze hangisinin daha uygun olduğuna karar verebilecek” dedi.


Hedef akciğer ve böbrek

Bir nevi ısmarlama organ üreteceklerini kaydeden Seifalian, “Şimdiki hedefimiz böbrek, akciğer ve karaciğer üretebilmek. Bunlar bizim ürettiklerimize oranla çok daha karmaşık” şeklinde konuştu. Kulak üretebilmek için 9 yıl uğraşan ekibin araştırması 16 milyon dolara mal oldu. Ancak Seifalian, eğer başarılı olurlarsa yapay organların bir kaç yüz dolar olacağını ifade etti.

Haberin Devamı