Gazete Vatan Logo

Kodu ‘1’ ise annesi geziyor

‘Organik yumurta’, ‘Köy yumurtası’ gibi ibarelerin hem tüketiciyi yanıltması hem de haksız rekabete yol açması Bakanlığı harekete geçirdi. Yumurtalara 0’dan 3’e kadar kod verilirken, gezen tavukların kodu ‘1’ oldu

Kodu ‘1’ ise annesi geziyor

YUMURTA etiketlerinde yer alan ‘organik yumurta’, ‘köy yumurtası’, ‘doğal yumurta’, ‘serbest gezen tavuk yumurtası’ gibi farklı ifadelerin hem tüketiciyi yanılttığı hem de üreticiler arasında haksız rekabete yol açtığı belirlendi.

Üretici ve tüketicilerden çok sayıda şikayet gelmesi üzerine harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 24 Kasım 2017’deki tebliğ değişikliğiyle ‘yetiştirme metodu kodu’nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte yumurta kabuğuna damgalanması zorunluluğunu getirdi. Böylece, AB uygulamalarına da uyum sağlandı.

Pazartesi raflarda

İşletmeler açısından tanınan geçiş süreci 16 Nisan’da dolacak. Pazartesi gününden itibaren market raflarında yer alacak yumurtalarda yetiştirme metodu kodu yer alacak. Uygulamaya göre, ‘A sınıfı’ yumurtada yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 milimetre yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğuna damgalanacak. Yumurta yetiştiriciliği 4 grup altında toplanırken, yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne belirlenen rakamlarla kodlanacak. Buna göre, ‘0’ kodu organik yetiştiricilik, ‘1’ kodu free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik, ‘2’ kodu kümeste kafessiz yetiştiricilik, ‘3’ kodu da kafesli yetiştiricilik için verilecek.

Haberin Devamı

Örneğin, Ankara’da organik yumurta yetiştiriciliği yapan bir işletme için ‘0TR060000060000-01’ damgası basılacak. Tüketicileri bilgilendirme adına yetiştirme metodu kodu, yumurtanın etiket bilgilerinde ‘0: Organik yetiştiricilik’ şeklinde açıklanacak.