Gazete Vatan Logo

Kod sistemi kalkıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasında büyük sıkıntı yaratan kod sistemini kaldıracaklarını söyledi....

Bakan Mehmet Şimşek, Özelge Sistemini (mükteza) baştan başa değiştirecek yeni özelge sistemini anlattığı basın toplantısında, yeni Özelge Sistemi’yle ilgili tebliği de basın mensuplarının önünde imzaladı. Şimşek bu konuda ise şu bilgileri verdi:

- Yeni sistemde özelgelerin hazırlanmasına ilişkin tüm süreç bundan sonra tamamen elektronik ortamda gerçekleşecek.

- Verilen özelgeler, mükellef isimleri gizli kalmak kaydıyla internet aracılığıyla konunun ilgililerine sunulacak ve böylece konu hakkında tam bir şeffaflık sağlanacak, kamuoyu aynı konuda görüş istemeksizin bilgi sahibi olacak.

- Bir konuda ilk kez verilen her özelge, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki bir komisyondan geçecek ve böylece daha kapsamlı bir değerlendirme imkanı ortaya çıkacak. Sistem çok ciddi bir kontrol ve arşiv fonksiyonuna sahip olduğundan aynı konuda birbirinden farklı görüş ortaya çıkması engellenecek.

- Çok az sayıda da olsa idarenin bir konuda görüş değişikliği olmuşsa bu husus ayrıntılı olarak açıklanacak ve özelgeler internette yayınlandığı için kamuoyu da bu değişiklikten haberdar olacak.

- Yılda yaklaşık 30 bin görüş istenen bu sistemde bundan böyle mükellefler doğrudan vergi dairesi başkanlıklarının bulunduğu illerde başkanlıklara, bulunmayan illerde ise defterdarlıklara başvuracaklar. Gelir İdaresi Başkanlığı merkezine doğrudan başvurma ortadan kaldırılacak.

Kod kalkıyor, naylon faturacının ismi ekranda kırmızı yanıp sönecek

ANKARA - Firmaların uzun süredir değiştirilmesini istediği Kod sistemiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Şimşek, bunu değiştireceklerini söyledi. Bu kapsamda Şimşek, Kod sistemi yerine grup sistemini getireceklerini belirtti.

İşadamlarının Kod sistemiyle ilgili yaptıkları açıklamaları doğru bulmadığını belirten Şimşek, “Yeni sistemde de vergi kaçırma veya vergiden kaçınmada bütün açık kapıları kapatacağız. Bunda da iddialıyız” diye konuştu. Maliye Bakanı Şimşek’in açıklamaları heyecan yaratırken, yeni sistemin “vergiden kaçınma” ya da “vergi kaçırma” eğilimine karşı çok daha zorlu bir sistem olacağı ortaya çıktı. Yeni sistemin eksik bildirim olması ya da bildirim yapılmaması halinde sıkıntı yaratabileceğini belirten yetkililer, böyle bir durumda sistemin zincirleme kazalara neden olabileceğini ifade ettiler.

RİSK GRUPLARINA AYRILACAK: Kod sistemini yenileyecek sistem değişikliği için öncelikle Maliye Bakanlığı, mevcut VEDOP Sistemi (Vergi Daireleri Otomasyon Sistemi) üzerinde yepyeni bir program kullanacak. Buna göre tüm mükellefler puanlanarak risk gruplarına ayrılacaklar.

YANLIŞ YAPANIN NOTU KIRILACAK: Mükellefler, beyanname bilgileri, vergi ödeme alışkanlıkları, gelir rakamları, alış ve satış bilgileri, kredi kartı ve banka hesapları, tapudaki kayıtları ile GİB’nın veri ambarındaki bilgilere göre her bir kalemde puan alacaklar. Buna göre mükellefler en iyi - iyi- kötü - en kötü ve riskli- risksiz kategorilerine ayrılacak. Nerelerden “not kırıldığı” kendilerinin ve yetkilendirdikleri mali müşavirin bilgisine açık olacak.

SÜREKLİ GÜNCELLENECEK: Puanlama işlemi 3 ayda bir güncellenecek. Öte yandan mükellefle ilgili her yeni bilgi sisteme işlenecek.

ÇAPRAZ KONTROL YAPILACAK: Birbirlerine fatura kesen-alan mükelleflerin karşılıklı kayıtlarında bu durumun doğrulanması gerekecek. Mükelleflerin çarpraz denetimini sistem elektronik ortamda yapınca “naylon fatura” kesen mükellef ortaya çıkacak. Ekranda naylon faturacılar kırmızı hatla parlayacak.

KDV İADELERİNDE YENİ DÖNEM: Yeni kurulacak sistem, “KDV iadeleri risk analizi sisteminin” de temel zemini olacak. Mükelleflerin naylon faturayla, KDV iadesi almasının da önü kesilecek. Aynı zamanda da iadeyi gerçekten hakeden mükelleflere iadenin hemen ödenmesi sağlanacak.

İADE KAPSAMI DARALTILIYOR: Öte yandan Maliye, bütçe giderlerini kısmaya dönük tedbirler kapsamında KDV iadelerindeki ödeme kapsamını daraltmaya hazırlanıyor. Bunun için bazı iade kalemlerinin kaldırılabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı