Gazete Vatan Logo

Kocasının gözleri önünde tecavüz ettiler

Myanmar'ın Arakan eyaletinden Bangladeş'e kaçan kadın ve çocuklar, Myanmar güvenlik güçleri tarafından sistematik bir şekilde cinsel saldırıya maruz kalıyor. Kadınların anlattıkları insanın içine işleyen türden. Kimliği açıklanmayan bir kadın kocasının gözleri önünde Myanmar askerlerinin toplu tecavüzüne maruz kaldığını, olaya engel olmaya çalışan kocasının boğazının kesildiğini anlatıyor.

Kocasının gözleri önünde tecavüz ettiler

Associated Press (AP) haber ajansı Arakan'dan kaçan, aralarında genç kızların da bulunduğu 29 kadın ile röportaj gerçekleştirdi.

O röportajlarda insanın kanını donduran ayrıntılar ortaya çıktı. Öyle ki kimi kadınlar aile bireylerinin gözlerinin önünde tecavüze uğramış.

Ekim 2016 ile Eylül 2017 arasında Myanmarlı askerlerin, 13-35 yaşlarındaki kadın ve kız çocuklarına sistematik şekilde tecavüz ettikleri ve şiddet uyguladıkları belirtiliyor.

Arakanlı kadınlar, gruplar halinde kamplara gelen üniformalı askerlerin kendilerine defalarca tecavüz ettiğini ve şiddet uyguladığını anlattı.

'Kocam bağırmaya kalkıştığında boğazını kestiler'

Bu kadınlardan isminin açıklanmasını istemeyen F. şunları aktarıyor:

"Askerler, Arakan'daki köylere devamlı saldırıyorlardı. Ailemi öldürmüşlerdi. Erkek kardeşim kayıptı. Askerler bir gün eşimle kaldığımız eve geldiler. Eşimin ellerini bağladılar, başörtümle ağzını kapattılar. Daha sonra eşimin önünde bana teker teker tecavüz ettiler. Kocam ağzındaki örtüyü çıkarıp bağırmaya çalıştığında askerlerden biri onun boğazını kesti. Daha sonra askerler evimizi yaktı"

Haberin Devamı

F, bu olaydan iki ay sonra hamile olduğunu öğrendiğini belirtti.

AP'nin kadınların verdiği ifadelerle ilgili ordu yetkilileriyle görüşme taleplerinin yanıtsız kaldığı vurgulandı.

Myanmar ordusunun geçen ay kendi içinde yürüttüğü soruşturmada, bu tarz şiddet eylemlerinin yaşanmadığı öne sürülmüştü.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısı 626 bine ulaştı. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği belirtiliyor.

Myanmar ordusunun etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Haberin Devamı