Gazete Vatan Logo

Kocabıyık, köyüne borcunu kalkınma projesiyle ödedi

Afyonkarahisar’daki Tazlar Köyü’nü 2.3 milyon liralık kalkınma projesi

Borusan Holding’in kurucusu Asım Kocabıyık, doğum yeri olan Afyonkarahisar’daki Tazlar Köyü’nü 2.3 milyon liralık kalkınma projesiyle erozyon riskinden kurtardı, köydeki tarımsal verimliliği yüzde 50 artırdı

Borusan Grubu Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, TEMA Vakfı ile birlikte hayata geçirdiği kırsal kalkınma projesiyle, doğum yeri olan Afyonkarahisar Tazlar Köyü’nün erozyon tehdidini ortadan kaldırdı, tarımsal verimliliği yüzde 50’ye varan oranlarda artırdı. 2.3 milyon TL’lik yatırım yapılan projenin başladığı yıl olan 1997’de 360’a kadar gerileyen köy nüfusu proje bitiminde dönemsel konaklamalar da dahil 1.600’e yükseldi.

Başarılabileceği ispatlandı

Asım Kocabıyık, “Bu toprağa gönül borcum, memleketime hizmet borcum vardı. Bu borcumu ödemeye çalışıyorum. İnançla, kararlılıkla, kamu, sivil toplum, özel sektör ve yöre halkı el ele verince neler başarılabileceğini ispat ettik” dedi.

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da, “Tazlar Köyü projemiz ile karşılanabilir bütçelerle toprağı kazanabileceğimizi, su kaynağı yaratarak ve modern sulama tekniklerine geçerek toprağın verimini yüzde 20-50 arasında yükseltebileceğimizi ispat ettik. Bu projenin kazanımlarının tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

Çiftçinin geliri 12.4 bin TL’ye yükseldi

* Proje kapsamında Tazlar Köyü’nün kuzey yamacında yer aldığı Ahır Dağı’nın heyelan bölgesine 2 bin metreyi aşkın drenaj borusu döşendi, topraktaki fazla suyu emmesi için 1.500’ün üstünde söğüt ağacı dikildi. 275 bin metreküp kapasiteli gölet ile su kaynakları kontrol altına alındı, bitkisel üretimin su ihtiyacı karşılandı.

* Göletten elde edilen su ile 1.600 dekar alanda sulu tarım yapılmaya başladı ve 1.200 dekar alanda doğru sulama teknikleriyle sulama yapılarak toprağın verimi yüzde 50 seviyelerinde arttı.

* 980 dekar araziye meyve fidanı dikildi Çiftçilerin tarımsal üretimden kişi başına elde ettiği gelir 2007’de 10 bin 337 TL iken 2008’de 12 bin 478 TL oldu.

* Ulaşım yolu bulunmayan 500 dönüm tarlanın ekonomiye kazandırılması için 18 km yol inşa edildi. Gölet çevresindeki arazideki erozyonu önlemek için 270 dönüm alana 50 binin üzerinde ağaç dikildi.

* Çiftçilerin bitkisel üretimden elde ettikleri gelir 2007’de 599 bin 559 TL iken 2008 yılında yüzde 20 artış göstererek 723 bin 823 TL’ye yükseldi.

Haberin Devamı