Gazete Vatan Logo

Koç ve Sabancı 10 yıl sonra hala 1 numara kalamaz

Yaşar Holding CEO'su Denizkurdu, gelecek 10 yılda Koç ve Sabancı'nın 1 numarada kalamayacağını, gıda sektörünün bu noktada belirleyici olacağını iddia etti. Satış rakamlarında 4-5 kat iyileşme olduğunu söyleyen Denizkurdu, geçen yıla göre yüzde 19.4'lük büyüme yakaladıklarını açıkladı

Yaşar Holding İcra Kurulu Başkanı Hasan Denizkurdu, "Koç ve Sabancı bugün birinci ama 10 yıl sonra aynı yerde kalmaları mümkün değil. Onlar da şimdi gıdaya geçmeye çalışıyorlar" dedi. Yeniden yapılanma sonrası Yaşar Grubu'nun finansal durumunda önemli iyileşmeler olduğuna dikkat çeken Denizkurdu, "Mayıs sonu itibarıyla geçen yıla göre yüzde 19.4 büyüdük. Geçen yılla kıyaslandığında finansal yapımızda ve rakamlarda memnun eden dört, beş kat bir iyileşme var" diye konuştu.

Limanda kalmadık direklerimiz kırıldı
Yaşar Holding'de 1982-1989 yılları arasında görev yapan, daha sonra şirkete 2002 yılında CEO olarak geri dönen Denizkurdu, bu süreçte Yaşar Holding'de yaşananları da yorumladı. Denizkurdu, kriz döneminde Holding'in "fırtınada limanda bağlı kalmak yerine, tüm rüzgarları yiyerek direk ve yelkenlerini kırdığını" belirtti. Holding'deki ilk görev dönemlerinde Koç Grubu'nun birinci, Yaşar'ın da ikinciliğe oynadığını, ancak şu anda çok gerilerde kaldıklarını söyleyen Denizkurdu, şöyle devam etti:

8 yıllık Mckinsey raporu dolaptan çıktı
"Bunun da sebebi o fırtınada Tuborg gibi şirketleri kaybetmemiz. Bizim bulunduğumuz alanda yabancı rekabet yoğun. Nestle, Danone burada. Bu alana Sabancı ve Koç da girdi. Ama biz orada liderliğimizi koruduğumuza göre mesafeyi açabiliriz. İnsanoğlu değişimi hissedemez. Onlar bugün birinci ama 10 yıl sonra kalmaları mümkün değil. Dolayısıyla onlar da şimdi gıdaya geçmeye çalışıyorlar. Burada biz öndeyiz, onlar bizim arkamızda. Büyük gruplar gelecekle ilgili stratejilerinde ve konumlanmalarında zorluk çekiyorlar. Bizim destinasyonumuz, nereye gideceğimiz ve önümüzdeki 10 yıl içindeki imkanlarımız belli."

Holding eski Başkanı Selçuk Yaşar'ın sekiz yıl önce McKinsey şirketine hazırlattığı, profesyonelleşmeyi öngören raporun bu süre içinde "teoride" bırakıldığını belirten Denizkurdu, raporun yeni uygulanmaya başlandığım kaydetti. Denizkurdu, bir şirkette belli pozisyonlarda çok uzun süre kalınmasının "renk körlüğü" yarattığını öne sürerek, "Holding'e geldiğimde bazı taşlar hala yerinde duruyordu. O taşları oynattık" dedi.

Boya, gıda, kağıt ve turizme odaklanacak
Denizkurdu, Holding'i bir bahçeye benzettiğini ifade ederek, banka olayı sonrası "toprak ve gübrelemede yaşanan sorunları temizleme" sürecinde olduklarını söyledi. Bahçedeki "lüzumsuz, kurumaya yüz tutmuş ağaçları temizlediklerini" ve bu işlemin devam edeceğini kaydeden Denizkurdu, ana işleri olan boya ve gıdayla kağıt ve turizm sektöründe faaliyetlerine devam ettiklerim belirtti.

Yaşar Grubu krizde kötü yönetilmiş
Yaşar Grubu için 2000 ve 2001'in 'hatırlanıp ders çıkarılması gereken yıllar' olduğunu dile getiren Denizkurdu, "Konu yalnızca bankaya el konulması değil, grup kötü yönetilmiş. Aile içi çekişmeler, holdingten kopmalar.. Nihayet Selçuk Bey iki kızıyla birlikte çoğunluğu bir tarafa koyarak bütünlüğü sağlamaya çalışıyor. Dört parça biraraya getirilmeye çalışılıyor, gelmeyince yapılması gereken hiç olmazsa üç parçadan daire yapmaktır. Şimdi o başarıldı" dedi.

Haberin Devamı